Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Egyébként meg az ingyenes-fizetős elmélkedéshez kapcsolódva ,nehéz megemészteni ,hogy ennyit számít a beetetés. Szerintem erre az ingyenes szoftverre a felhasználók rá fognak költeni annyit, amennyi egy eredeti "Robsy" termék lenne.
A Mach-ra már ráköltöttétek . Meg kéne tanulnunk "eladni" is.

000000000

"mennyibe is kerül?"
24.000 Ft + Áfa (ebben az árban Bp. körzetében benne van a helyszíni CNC gép bemérés, install, beüzemelés)
Ja és ingyenesen is kipróbálható, ha valaki komoly érdeklődő.

000000000

Továbbra is maradnék az az ember, akit nem hat meg a körítés, a csicsa világ, üzleti spirálba kényszerítés (csréljünk évente gépet, op.rendszert,...), haladjunk a divattal, ...stb., hanem elsősorban a valós műszaki teljesítmény/ár arányt tekintem értéknek.
Ahogyan pedig írod "csicsásat és jót csinálni" én nem tudok, de gyanítom, ilyet nem is lehet tizen ezer forintokért vagy ingyenesen elérhetően. De mint már mondtam, totál nem érdekel ki mit használ, ki miben hisz, örüljön mindenki annak, amije van.  
Az egész dolog pedig Svejknek köszönhetően kezd félrecsúszni, mert gondolom azt Te sem állítod, hogy KoLa step-dir kábelétől kezdve amúgy érintetlenül hagyott gépe Mach-ról Emc2-re váltás esetén "megtáltosodik", és majdnem 6-szor nagyobb gyorsulásúvá válik. Ez ugyanis valami olyasmi lenne, hogy a gépnek "szeme" van, és két azonos gyorsulást leíró step jelsorozatot a rendszer is aszerint különböztet meg, mennyire csicsás ablakot lát közben a monitoron.:) Ez vicc a javából, hiszen szegény vezérlő szinte biztos, hogy egy két 20 Ft-os IC-ből összerakott jelgenerátorra is kénytelen ugyanúgy gyorsulni, mint a GIGA csicsa körítések közepette.
A gyorsulásváltozás volt ugyanis az eredeti kérdés, és én is csak erre próbáltam egy lehetséges okfejtéssel reagálni. Jó lenne ezt kideríteni, mitől is van a gyorsulás növekedés, ha egyáltalán igaz, és nem csak a "szépségbe" csomagolt számok, adatok áldozatai vagyunk a korszerűség és divat jegyében.

r5565inr

Szia !

Miért nem csinálsz ingyenesen letölthető demót
csökkentett tudással ( csak megadott file-t tud betölteni .... ) és akkor talán többen vennék meg
a programodat.  
Azért hogy az emc2-ről is legyen szó .: az emc2 nagy előnye hogy a forráskód is elérhető és saját igényeid szerint modosíthatod ( gondolom te sem adod ki a forrás kódot .

Üdv.

svejk

Ez igen! [#eljen]
Őszintén szólva az olcsó árnál is jobban örülök annak, hogy nyíltan leírtad, semmi mellébeszélés.
Gondolom én, hogy ez egy alapprogram, de semmi akadálya esetleg valami speciális esetet belevinni, variálni az alapkiépítést.
Miért nem publikálod, hirdeted itt a fórumon?
Varsányinak hála, nincs semmi kötelezettség.

Ha nem tudjuk hogy milyen akkor sosem fogunk bele szeretni:(
Győzz meg bennünket az előnyeiről!!

svejk

Oké, lehet félrevittem a témát, de nem szánt szándékkal. Első reagálásomban nem találhatsz kivetnivalót, a következőben Te kezdtél jelzőt használni "más" programokra, miközben a Tiédet nem ismerjük.
Ezt épp úgy nem fogom szó nélkül hagyni, mint hogy egy esetleges kezdő, de nagyon aktív fórumozót kikezdj, elvedd a kedvét az egésztől.

Ma már nem az a világ van hogy keressük meg mi kellene nekünk, hanem sokkal inkább az, hogy válasszuk ki a legjobbat amit kínálnak nekünk.

Folytatni nem akarom a témát, főleg nem ebben a topicban.  
Az EMC rajongóktól elnézést az eddigiekért is.  
[#worship]

wcsxp0uxa

Én ebből az irányból nem tudom megközelíteni a dolgot. Azért leírom egyszerű gondolataimat a megmagyarázhatatlan gyorsulás növekedésről.
Az megfigyeltem ,hogy a jel minősége nagymértékben befolyásolja a végsebességet ,gyorsulást. Szoftveresen tökéletes egyenletes gyorsulást nem lehet csinálni. Ami közelíti nagyon ezt a célt ,ott a jelalak rovására megy.
Szerintem a gyakorlatban az exponenciális gyorsulás lankás ágát használja mindenki erre a célra. Ugye az első programjaink nem használtak gyorsulást ,és mégsem volt lépéstévesztés (bizonyos sebességig) ,akkor ide milyen értéket írnánk be ? A digitális meghajtók képességeit kár megkérdőjelezni ,de el sem tudom képzelni mit tud 90Volton egy 12Nm -es motorral . Ami biztos ,mióta tudok 8biten számolás közben szoftveresen jelet kibocsájtani 600 1/s fordulatról 1200 1/s fölé ugrottam ugyanazokkal az eszközökkel ,jobb gyorsulással . De benne van még a pakliban számolási hiba lehetősége.
Szoftveresen is meg lehet csinálni ,hogy bizonyos maximális érték felett nem veszi figyelembe a bevitt adatokat. Klasszikus példa lehet ,hogy ezekkel a beállítással kicsi távolságot léptetünk ,s nem is tud felgyorsulni eléggé, máris lassuló ágba kerül a programunk .
Az ,hogy mi mennyi az csak tesztel derülhet ki.(tekintve ,hogy szemre nehéz megállapítani)

000000000

G90 F1800 G1
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
X4.5
X0
M30

Ha géped tényleg tudja a 600 mm/s2 gyorsulást és az 1800 mm/min sebességet, akkora a fenti teszt programot pontosan 4 másodperc alatt kell végrehajtania lépéstévesztés nélkül. Javaslom próbáld ki, hogy valami biztosat is tudjunk.
Nézd meg ezt Emc2 és Mach alatt. Ez két mérés, amitől már okosabbak leszünk.

000000000

Én kezdettől fogva feszegettem, hogy nem érdemes senkinek belelovallnia magát ebbe a linux dologba.
Én azért erre hegyeztem ki régebben a mondandómat, mert ez esetben az oprendszer az, ami nem oszt és nem szoroz.
Az emc motorját én lefordítottam Windows alá. Szerintem, jól működik. Igaz, linux alatt nem próbáltam.
Kola ez enyémhez képest is nulla programozási ismerettel mond véleményt és ő rögtön tudja a tutit. Én erre mondtam, hogy ez gáz egy kicsit.
A csili-vili, meg nézőpont kérdése. Mármint, hogy kinek mi a csili-vili és mi a tisztán, csak kényelem.
Én annak idején használtam az Easy Scriptet.
Most, meg a World 2003 -at. Jó volt nekem az „easy” is. De azért a World kényelme sem megvetendő. Én, például, ennél tovább nem fogok menni, mert nekem innentől a csicsa.
Amennyit én konyítok a programozáshoz.
A felülettel bizonyos DOS-os fejlesztőeszközökkel sokat kell görcsölni. Vannak persze kényelmesek is, de azok nem elterjedtek. A sok meló, meg aránytalanul megdrágítja a dolgokat.
Windows alá, már kényelmesebb csicsás felületet összehozni, de a használónak el kellene fogadnia pár dolgot, amit viszont nem akar elfogadni.
Marad a parasztvakítás. „Ez egészen más világ”, meg további ökörségek.
A múltkor is arra céloztam, hogy a kérdés, kicsit sem oprendszer függő, csak páran nem ezt akarták meghallani.

Miki2

"Az emc motorját én lefordítottam Windows alá."

Esztergán, vagy marógépen tesztelted?

Windows alatt is olyan sokat kell görcsölni a beállításokkal?
Meg tudhatunk róla többet?
Milyen a kezelő felülete, hogyan lehet konfigurálni.

000000000

http://szegelgetek.atw.hu/interpreter.zip" TARGET=_fnew>Eredeti program

Feltettem a fenti helyre.
Semmit nem módosítottam rajta.
Most, nem akarok nagyon belebonyolódni, mert most nem a cnc van nálam a középpontban.

000000000

Ez csak az interpreter, ami C eljáráshívásokká fordítja le a G-kódot. Ezt készen le lehet tölteni, és bármilyen C fordítóval le lehet fordítani bármilyen rendszer alá.
 Valóban fontos része egy CNC vezérlőnek, de azért azokat az eljárásokat meg is kell írni. Sok munka kell ahhoz, hogy ténylegesen meg is mozduljon egy gép. :D

000000000

Bocsi, de én nem is állítottam, hogy egyetlen betűt hozzátettem volna!

Miki2

Én ezt az dolgot úgy értelmeztem, hogy Windows alól futtathatóvá vált a komplett EMC2 program.
Ezek szerint ennyire nem értek hozzá.

r5565inr

Helló !

Az emc2   realtime kernel alatt fut tehát maga az operációs rendszer is támogatja a pontosabb időzítéseket.

Üdv.