Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Én erre nem is törekedtem.
Mert felvetettem, de leszavaztak.
Magamnak meg nem akartam megcsinálni, mert nekem más az elképzelésem.
Nagyon nagyvonalakban ugyan, de erre a „motorra” épül az emc, csak „rá van téve” és Phytonban készült grafikus felületű „héj”.
Amin keresztül ezzel a programmal lehet kommunikálni. De a „lényeget ez a c-ben íródott program végzi.
Éppen „vakeger” ajánlására töltöttem le annak idején. Én semmit nem tettem hozzá és nem vettem el.
Magamnak ugyan aztán buheráltam rajta egy kicsit. De ezt csak szigorúan saját használatra, tesztképpen.

000000000

Nem is azért mondtam. Csak arra utalok, hogy ez csak egy része a dolognak. Ráadásul pont az a része, amelynél valóban lényegtelen az oprendszer.
 Egyébiránt lényegtelen hogy Linuxnak hívjuk vagy másnak, az a lényeg hogy valósidejű rendszer legyen. A Winnek ezen a téren generális hátránya van. Nyilván, mert nem erre tervezték. Ellenben azoknak a gépeknek egy része amin dolgozom, régi 80186-os processzorokat használ (többet is, mert a funkciók szét vannak osztva), ennek ellenére színes-szagos felületük van, grafikus szerkesztési lehetőséggel. Viszont nem lehet mp3 lejátszót telepíteni rájuk, és a vezérlőszoftvert sem nagyon lehet frissíteni, mert akik írták már nyugdíjasok. :D

000000000

Jó, persze.
De szerintem ebben az ügyben nem oszt és nem szoroz. Innentől kezdve, meg már „vallás” kérdése és nem érdemes belemenni.
Nagyobb különbség, hogy egyik verziónál a virtuális „vonóorsót” szinkronizálják a másik verzióban, meg a főorsó generálja a „vonóorsónak” a teljes vezérlést. Ez a része, meg oprendszertől független.

s7manbs8

Ez ugyanolyan, hogy amit a nép kajál abból több van, mint zenében se lehet piszkos jó dzsesszt se hallani , mert azt a nagy tömeg nem szereti, a Windowst meg szeretik, a DOS má nem jó... :)

000000000

Persze.
Én a linuxos részéhez nem is akartam hozzáfűzni semmit, mert soha nem is érdekelt a linux.
A magam részéről én is a mezei DOS-t tartom az igazán járható útnak. Mert, tényleg nem kell mellé az mp3.
A „színes, szagos” dolgokhoz, meg tényleg nem kell a Windows. Példa lehet rá a Watcom is. Mert a win. API nélkül is tud „színes, szagost”.
Szerintem egy mezei dos-kinézetű kezelőfelület is lehet kényelmes. De erre, nem igazán van kereslet.

000000000

Azt, hogy mi „doszsos”, vagy Windows-os, azt az átlag felhasználó a kinézetről ítéli meg. Ami „karaktares” képernyő, az szerinte DOS-os. Ha meg a felület grafikus képernyő, akkor biztosan Window-os. Ami pedig nem igaz.
Abban igaza van Tibor45-nek, hogy az emberek a csicsától esnek hasra.

r5565inr

Helló !

Én egy dos-s progi-t használok szép grafikus felülete van , de ezért fizetni kell...
Szerintem lenne kereslet dos-s programra is
ha kezelhetőségben az emc2-vel és mach-al egy színvonalon lenne ( és hasonló árban).

Üdv.

000000000

Igazság szerint én a kettő kombinációjában hiszek. Kell egy emberközeli kényelmes felület, ami igény szerint alakítható, és kell egy gépközeli atombiztos vezérlés, ami semmi mással nem foglalkozik.
 Pl. időpocsékolásnak tartom a grafikus szerkesztést és a pályagenerálást RT processzorra bízni és arra külön célszoftvert fejleszteni, amikor mondjuk Win alatt kényelmesebben, jobban és olcsóbban megoldható.
 Viszont a közvetlen gépvezérlést csakis RT processzoron tudom elképzelni, hiszen másként nem garantálható a megbízható működés.  
 Az, hogy ezeken a két lényegileg eltérő feladatot ellátó processzoron milyen nevű vezérlőszoftver fut az lényegtelen, a lényeges a működési mód.

000000000

Ezt nem tudom.
Egyszer felvetettem, de nem volt érdeklődés a DOS-os dolgokra. Lehet, hogy csak ellenem volt kifogásuk.
Az is lehet, hogy aki melózik vele, annak a megbízhatóság a lényeg.
Az amatőrnek, meg a csicsa az érték.

000000000

Hmmm. Így visszaolvasva a kommentjeimet, azt hiszem elhasználtam a "lényeges" szóból erre az évre kiutalt készletemet.[#fejvakaras]

000000000

Emberközeli az egyszerű "doszos" ablakos dolgok is.
Szerintem.
De hát, ízlések, pofonok...

000000000

Viszont Win alatt kevesebb munkával jár ilyesminek az elkészítése.

000000000

Én is így tapasztaltam.
Pár kattintás és már készen is van a csicsa.
Ha DOS alatt kellene egy változtatható felületet összehozni, szerintem több meló lenne vele, mint a légyegi résszel.

000000000

Most veszem észre, hogy lesz dolga a Modinak.

000000000

A csicsának is vannak előnyei. Nem kell a kézikönyvet bújnod, hanem ránézésre sejted hogy mi mire való. Legalábbis ha rendesen csinálják.