LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

Megvan....
Modprobe.conf fájl
alias parport_lowlevel parport_pc
options parport_pc io=0x0378,0x1420,0x1424 irq=auto,none,none

7snm9r7t

Kár hogy nem vagy támogató!(((
Az egészből szerintem pár emberen kívül nem sokan értenek semmit sem, én sem!

4utepsca

Lajos!

Arról van szó. hogy néhány elvarázsoltabb kártyát a Linux rendszer  sem képes jól felismerni. Ehhez kellett a jelzett konfigurációs beállítás. Alapjában véve annyi köze van az EMC-hez, hogy a párhuzamos kártya volt a téma.  

Ezt egy jó drehás tudhatja, de ha nem mégse így lenne, akkor is jó szakemberként tiszteljük :)

3ztiz2p39

No meg szerencse, hogy itt vagy Te és még egy pár Linux fan nekünk :))
Így nem is kell az átlag drehásnak tudnia, elég ha tudja kit kell megkérdezni.  
Igazából ezért sirály ez a fórum, mert még alig volt olyan, akár nem CNC téma felvetve, amire valaki csípőből ne tudta volna a választ.

7snm9r7t

Hát az a helyzet hogy a napokban kísérleteztem,próbáltam finomítani az ini fájl beállításait, hogy olyan szépen menjenek a motorok mint a Mach-al de nem sikerült, így aztán a stepconfigot is elindítottam egy új beállításra , de azzal meg olyan s..r lett hogy el sem indult.
Vissza másoltam a Snecivel összehozott beállításokat elindult egyből de, amikor G1-l kezdődik egy mondat csak áll és várakozik, ha átírom G0-ra akkor végrehajtja...Ha M3 van a főorsó csak megpöccen egy kicsit míg behúz a relé tettem utána G4P10 akkor kipörgött de amikor letelt az időzítés leállt a főorsó!
G0-l elment pozícióba és aztán jött a G1 és csak várakozik!
Betöltöttem a sakkfigura kódját itt forog végig a főorsó csak a G1 nem működik pedig itt van F érték , mert közben arra rájöttem hogy az EMC alapban nem tölt be magának előtolást mint a Mach, hanem míg nem írunk neki valahová MDI-be vagy a kódba akkor nem megy sehová, szóval nehéz ebbe a programba lelket verni!
Anno a Mach3-l 5 perc alatt belőttem a motorokat és azóta is megy mint az atom! az EMC-vel állandó hiba van lassuláskor , nem értem! gyorsításkor nincs hiba de lassításkor nagyon gyakori lépésvesztés pedig a gyorsítás sokkal lassabbnak hallatszik fülre, mint a Mach-nál...
Szerintem kellene egy bevált config amiben csak átírjuk a pineket ha nem stimmel, átírjuk a motorok beállítását ha nem stimmel.
Vagyis kell egy alap config marógépre és esztergára is,mivel a géppel csak a párhuzamos port a kapcsolat ennek mindenkinél működni kellene kis finomításokkal!

4utepsca

Szia Lajos!

A G1-hez kell neki az előtolás!! De erre biztos hogy kapsz is egy hibaüzenetet. A  program nem akarja helyetted kitalálni az előtolást, azt Neked kell megadni. (a doksiban ez mind le vagyon írval..)

Nincs univerzális konfig sajnos. Minden gép teljesen más.
Egyébként én pár hete egy MAch3 gépet állítottam át EMC-re. És  úgy ment, hogy elővettem a MACH3 beállításokat és  betűre pontosan azt állítottam be az EMC-ben.

Kísérletezz a Stepconf-al, és ha jó az eredmény (jól mEnnek a motorok) akkor azt írd be a meglévő konfigodba. Most már van magyar fordítás is (.INI).  

Ne mondjátok nekem hogy aki életébe először látott Mach3-at azt 5 perc alatt beállította, itt meg egy örökkévalóság mer sz@r az EMC.

Majd holnap hívlak...

7snm9r7t

Mi is így csináltuk, vagyis főleg Sneci, mert én csak kipróbálni tudom amit Ő küldött beállításokat, az én Machos beállításaim alapján!
Holnap beszélünk...

008py5n5y

EMC-ben eszterga módban lehet használni olyat, hogy kontúrnagyoló ciklus?
Olvastam a leírásban, G61 vagy 64? Csak az a baj, hogy nincs jobban részletezve...
A MACH-ban ez  a kód nem működött.

4utepsca

Szia Lari!

A G61, G61.1, G64 kódok a pályatervezési stratégiák. Nagy vonalakban: azt határozzák meg milyen pontosan kövesse a gép a kívánt útvonalat. Elsősorban az íveken, kanyarokban van ennek jelentősége. Mert ugye ha nagy sebességgel közeledik a körívhez, akkor nem biztos hogy azt pontosan be tudja venni.  Ezért lehet választani, egészen olyat is, hogy ha szükséges akkor a megállásig lefékezze az íveken a gépet. Meg van tűrésezett pályakövetés.  
De ha jól tudom Neked van fordításod, abban a 3.1 fejezet a szerszámpálya vezérlés, tervezésről szól , ott ez nem ilyen konyhanyelven van leírva.

Nagyoló cilkusok vannak, ezekről konkrétan megint a leírásban van szó.

4im2adcie

Ahogy én látom ezek a programozást segítő..gyorsító.. ciklusok nincsennek benne (furatkiesztergáló, kontúrnagyoló ...stb ciklusok) sőt a neten sem találok senkit aki ezeket megírta volna.
Pedig fontos lenne, és biztos hogy aki ért hozzá annak nem volna valami nagy ügy ezeket a ciklusokat beleírni, hisz pl a fúróciklust is beleírta valaki.
Lehet kéne keresni erre a feladatra egy vállalkozót, mert így volna kerek az EMC2-eszterga része.

4utepsca

Misi!  

Ilyenre gondolsz?

https://lh6.googleusercontent.com/--Z7A7gWzbTA/TrTf7Czpd1I/AAAAAAAAA6o/3e4cWY7Kh9Y/s640/konturnagyolas.png" border=0>

A magyarázó képet is le kell fordítanom, de a paraméterek megnevezése sem jó, csak mintának tettem fel.

besirkyjh

Szia  

Aha , ezeket én is tudnám használni :)

008py5n5y

János! Ez nagyon jól hasznosítható lenne.
Az előző hozzászólásomban arra gondoltam, hogy ha alakos felületet kell esztergálni sok fogásból -mint pl. a minta sakkfigura- akkor ahhoz jó lenne egy (többfle képpen nevezik)kontúrnagyoló ciklus, ahol csak meg kell adni néhány paramétert és nem kell soronként megszerkeszteni a G-kódot, vagy nem kell cam progit használni....

4im2adcie

Nem teljesen, hanem arra amit lari a #342 ben leírt.

7snm9r7t

Szia János!
Ez nagyon teccik!Működik Nálad?
Miért G76 kontúrnagyolás a neve?