LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

008py5n5y

Nálam is hasonlóan működik, csak én az egyes szerszámhelyen nem virtuális kést használok, hanem az maga az egyes szerszám. Ha kopik az egyes kés, vagy cserélni kell, akkor sincs semmi gond, mert újra bemérem az egyes kést (G54) és a többi szerszám eltolása ugyanúgy módosul vele az új beállításokkal...

4a8dg8sxf

Szervusz KOLA!
Írtam magánban, ha tudsz szánj rám egy kis időt.
Köszönöm.

7snm9r7t

Svejk kérésére a g76-os menetvágás.
Csak hengeres menetekhez jó!
Az i paraméternek mindíg nagyobbnak kell lennie a k paraméternél.

M20x1.5 menet furatban.

##############################################

g0 x15.5 z10 ( itt állunk be abba pozícióba ami a vezetővonal átmérője és kezdő Z-pontja )

( innen számoljuk vissza a G76 , i beállítást )

( G76 )

(p = Menetemelkedés)

(z = Menethossz)

(i = A menetcsúcs távolsága a vezetővonaltól  )

(külső menet esetén negatív előjelű )

( Belső menet esetén pozitv előjelű )

(j = Az első fogás mélysége,nagyban befolyásolja a fogások számát)

( attól függően hogy milyen r szisztémát választunk )

(r = Mélység csökkentés: r1 azonos mélységű fogások )

( r2 állandó területű fogások )

( az 1 és 2 közötti értékek csökkenő mélységet és növekvő terület eredményeznek )

( a 2 fölöttiek csökkenő területet eredményeznek )

(k = a teljes menetmélység átmérőben, pozitív szám)

(q = Fogásvételi szög)

(h = simító fogások száma)

(e = A be és kivezető kúpok hossza )

(l = L0 : nincs kúp a menetvégeken)

( L1 : kezdő kúp )

( L2 : záró kúp )

( L3 : kezdő és záró kúp )

g76 p1.5 z-15.5 i3 j0.3 k1.5 h2 r2.1 q29.5 e1.5 l0

#########################################################x

3ztiz2p39

Igen, ez így érthető, főleg az elmúlt nap után.

Sajnos "amott" nem működik az r paraméter. :(
Pedig aki valaha vágott menetet hagyományos esztergán az nagyon jól érezte és tudja a jelentőségét.

A többbekezdésű menetekhez hogy viszonyul a LinuxCNC?

3ztiz2p39

No igen az I>K feltétel is fontos, mert különben az utolsó fogás(ok) után összekócolódik a remekművünk. :)

3ztiz2p39

Egyébként azt sem értem miért nem lehet minden kiálláskor ugyanazon az X értéken kijönni.
Valószínű csak valami programozástechnikai könnyebbség lehet.

7snm9r7t

A program sokkal egyszerűbb a háttérben, a Béni-féle kétbek is ilyen egy pályát ismétel különféle kezdőpontokkal.

3wc337ax5

Ez sajnos probléma lehet pl. M14x1.5 anyánál 11IR1.5 késsel. :(

2auxr3m7m

Szia Lajos.
Az ilyen okosságokat kellene valahova egybe gyűjteni,a földi halandóknak.
Hisz ezt te már kisujjból kirázod,míg ez nekem teljesen új dolog.
Köszönöm,főleg a szöveges segítséget mellé.

7snm9r7t

Szia! a halandók közé tartozunk, rögtön javítanám is az írásomat ugyanis, a Béni kétbek subrutinja mindíg ugyanazon az átmérőn hozza vissza a szerszámot, a g76 az nem.
Egyébként aki menetet vágna LinuxCnc-vel, annak ajánlom a Béni oldalán lévő python scriptet,ott le van írva hogyan kell használni.
Értelemszerűen ki kell tölteni egy felugró táblázatot és ebből megírja a program a menetvágó ciklust.
Ezzel lehet szögben is menetet vágni, 1 vagy 2 bekezdéssel,mindent tud szinte, sok paraméterrel itt

mjfpgx8v0

Bár eltelt pár hét, de csak a napokban jártam az esztergám környékén...

"Nálam is hasonlóan működik, csak én az egyes szerszámhelyen nem virtuális kést használok, hanem az maga az egyes szerszám.Ha kopik az egyes kés, vagy cserélni kell, akkor sincs semmi gond, mert újra bemérem az egyes kést (G54) és a többi szerszám eltolása ugyanúgy módosul vele az új beállításokkal...  "

Ezt a dolgot nem értem. Mihez képest korrekciózol? Hol a kályha, amitől el lehet indulni?
Egyszer valahol valamikor felvettél valamivel egy átmérő értéket, és ahhoz???

Nálam az x-tengelyen g53 x0 pozícióban, ami home is egyúttal, van felvéve eltolás nélkül x=0 átmérő. Tehát x tengelyen nem egymáshoz korrekciózom a szerszámokat, hanem egy fix pozícióhoz.

008py5n5y

Olvasd el ezt, én ilyen módon szoktam eljárni... szerszám bemérés

mjfpgx8v0

Ezt értem is, de ehhez kell valami fix pont... Vagy egy szerszámhoz képest mérem a többit, z esetén egy nullás korrekcióval oldalazott felülethez pl.

X tengely esetén van a trükk, nem kell érintéssel szarakodni, annak a pontatlanságát belevinni.
No Tool, vagy valami 0-ás korrekciójú szerszámot betöltve a bemérendő szerszámmal esztergálok egy átmérőt, a kívánt felületminőséggel, majd megmérem.  Manual módban megadom a mért értéket G54 átmérőnek. Az MDI-n megjelenő G54 X offszetje lesz az adott szerszám korrekciója G53-hoz képest. Beírom a táblázatba. (Az előjel helyességében most nem vagyok biztos)
Megteszem ezt a többi szerszámmal is.
A következő lépés,  betöltődik a virtuális szerszám, 0 korrekcióval. De lehet, hogy simán No Tool esetén is ugyan az a helyzet. Aztán G53 G0 X0, majd manualban adunk neki G54-re egy x=0 átmérőt. Ettől kezdve a G54 X-el
nem kell vacakolni, nem kell érintővel méretet venni, mert az összes kés a valós átmérőn lesz betöltéskor.

Előnyei számomra:
1. Fixen, gang-tooling esetén próbálj  meg egy sarok, egy furat és egy hátul, negatívban levő beszúrókés átmérőjét ugyanahhoz a referenciához bemérni érintgetéssel... [#conf]
2. A munkadarabon mérek kész átmérőket, ezek alapján van megadva az eltolás, tehát az érintésből adódó pici hiba is kiesik...

Lehet picit bonyolult, de nekem bevált.

akcut53

Jó hír Yaskawásoknak

Mechatrolink II Interface Adapter for LinuxCNC

LINK

3ztiz2p39