Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4h4344ty

Kösz, átnézem.

4h4344ty

Egyre jobban szeretem a Linux-ot. Igaz, a Mint-et akartam feltenni, mert sokkal jobban tetszik és a Debiannál folyamatosan jöttek a frissítési és egyéb hibák (nem letölthető, nem telepíthető, stb.). Szóval mindent betű szerint csináltam, a buildelés 5 és fél! óráig tartott, majd mikor újra kellett indítani, kiírta, hogy ramdiszkhez nincs elég célmemória (4GB van a gépben) és kész. Ennyi. Holnap jön a Debian 9...

bjam28

Azért én adnék egy esélyt még a Linux Mint-nek.
Itt egy előre konfigurált, nagyon jól összerakott ISO, letöltöd, telepíted (Next/Next/Finish) és 15 perc múlva van egy működő rendszered.
Használtam, kifejezetten rendben van. A Debian nekem a napi használatban szívás volt, nem a LinxCNC miatt, hanem pont mert Debian...

A Mint-nél ma nincs jobban összerakott Linux disztribúció a véleményem szerint.

LinuxCNC fórum topic a Mint telepítésről

Ha nem használsz enkódert (nem töltöd be a konfig fájlban a konkrét komponenset) akkor abból GPIO lesz.

4h4344ty

Ezer köszönet! Ez egyből felment. Már csak a pncconfiggal kell megküzdenem.

bjam28

Nw harcolj a pncconfiggal!
Vagy használj egy létező Mesa config fájlt vagy csinálj egy újat és azt alakítsd át. Előbb megleszel vele.

Csak stepper  motorok kellenek meg GPIO?

4h4344ty

Erről már olvastam, a kérdés, hogy a létező Mesa config fájlok hol léteznek? :) Azt a pncconfiggal kellene készítenem (hal és ini)?
Elvileg van az X+Y+Z step/dir, főorsó kapcsoló, mint kimenet, a bemenetek pedig: X+Y+Z home/limit (3 bemenet), probe, EStop. Ha minden jól megy, később megpróbálkoznék a főorsó PWM-es vezérlésével is, de nem létszükséglet.

4h4344ty

Ami még nem tiszta, hogyha van egy kész config fájlom, akkor ahhoz melyik bitfile-t kell a Mesa-ba tölteni.

bjam28

Olvasd el ezt:

https://www.forum.linuxcnc.org/27-driver-boards/37139-mesa-7i92-firmware-for-7i76

Majd küldd el ennek a parancsnak a kimenetét:

Idézmesaflash --device 7I92 --addr 10.10.10.10 --readhmid

Lehet, hogy nem kell firmware-t átírni, mert jó a "gyári".

bjam28

4h4344ty

Köszi! Találtam egy megfelelő bitfile-t (5ABOB_Enc), amiben szinte minden megfelelő, csak a nem kellő STEP/DIR-eket és enkódereket kell kinullázni. Egyet nem értek még, mit jelent a Step és Dir nevek után álló /Table1 és /Table2. Azt látom, hogy ez mutatja, mely STEP/DIR-ek vannak párban, de Table1-ből és Table2-ből is kettő páros van, de mondjuk Table3 nincs.

bjam28

Amint az alábbiakból látszik, pl. a 3. stepgen modulhoz tartozik egy step/Table1 és egy dir/Table2. És így mind a 4 stepgenhez.

8     11   IOPort       StepGen          3        Step/Table1     (Out)
 9     12   IOPort       StepGen          3        Dir/Table2      (Out)

Nevezéktan...

4h4344ty

Kösz. Végül csináltam egy saját bitfile-t, mert már untam a sok kavarást. Igaz, a kártyát beinstallálni a Linux alá is tartott vagy két óráig. Remélem, most már egyenesben lesz a dolog.

4h4344ty

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Jól megy a gép. Cserébe, ha valakinél felmerül igényként, szívesen csinálok neki saját bitfile-t.

guliver83

Nem is olyan rossz ez a felület!
LinuxCNC

guliver83