LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4ayymtkc5

Igen, igazad van. Olvastam, korábban beépítettem ezekből többet is gond nélkül. A téma indításakor a step-dir jelekre volt fókuszálva.

A 4V3 kártya már azt (full leválasztás) is tudja.

0kb9parw

Szép napot!
Az biztos hogy MEHATROLINKES de mást nem tudok róla.

4a8dg8sxf

Tisztelt fórumtársak!
Ismét egy eszterga átalakítása előtt állok, és több kérdésem is lenne.
Eddig a Mach3 programot használtam a könnyű beállíthatósága, és a már bevált építőelemek megbízhatósága miatt.
A hátrányai közismertek, ezért gondoltam, megpróbálkozom a LinuxCNC-vel.
Első kérdésem: milyen ethernetes mozgásvezérlő kártya kombinációt érdemes használni, és hol érdemes beszerezni.
A másik kérdés: Be lehet-e állítani különböző fordulatszám tartományokat, és azokat lehet-e programból váltani mint a Mach3-ban.
Ezt egy EE320N gépen sikerült megoldanom, de a LinuxCNC-ben erre nem találtam utalást.
Köszönöm a válaszokat.

fahzgvxn8

Szia!
Mesa kártyából 7i92 vagy 7i80 + kiegészítő.
Tduni kellene milyen szervókat kell hajtani. Analóg vagy step-dir? Illetve hány darab digitális ki és bemenet kell?
A mesa honlapján találsz leírásokat, valamint ha felíratkozol a levelezőre, akkor mindere kapsz választ. Igaz angolul megy a levelezés.
Tarttományokat tudsz váltani, csak programozni kell egy kicsit. Neten találsz rá majdnem vagy teljesen kész megoldásokat.

fahzgvxn8

Venni meg a Lengyelektől vagy a Spanyoloktól tudsz itt az EU-ban.

4a8dg8sxf

Szia!
Megnéztem a 7I92+7I76 manuáljait.
Első nekifutásra elég ijesztőnek tűnik a dolog.
Még sok mindennek utána kell járni.
Pl.: lehet-e kibontó paneleket kapni, meg még jó pár aprónak tűnő, de számomra még ismeretlen eszköznek.

Köszönöm a válaszod.

fahzgvxn8

Vannak, digitális ki/bemeneti illesztők, amik galvanikusan leválasztanak. Vagy csinálsz magadnak, veszel egy bárki által gyártott galvanikus leválasztót, majd hozzákötöd. Ha beleolvasol egy kicsit a leírásokba, akkor látni fogod, hogy nagyon egyszerű (szerintem). Ráadásul ez ethernetes illesztővel ellátottak is jól támogatottak. Ha a kártyán levő firmwaret kell módosítani az is egyszerű, remek kommentek vannak a leírásokban.

akcut53

szerintem a 7i76-hoz már semmi nem kell, az mindent kezel.
Enkódereket, rengeteg I/O-t, frekiváltó kimenetet.

fahzgvxn8

Igen, bár nem kekeckedés céljából írom, de nem tudom milyen szervókat akar vele meghajtani. Ha az eredeti analóg (Eviges) szervókat, akkor az a 7i76-al nem tudja direktben. Ha step-dir rendszerre átalakította, akkor tényleg tökéletes a 7i76.

akcut53

Ja a szervókra nem figyeltem, analógra a 7i76 nem lesz jó,
én csak a kiegészítő leválasztókra írtam. Nekem is 7i76E volt és az egy remekmű, nekem semmi nem kellett hozzá.

akcut53

Nem 7i76E csak sima 7i76

4a8dg8sxf

Mindenkinek köszönöm a hasznos tanácsokat.
A hitelesség kedvéért: A gép amit most kell csinálnom, egy hagyományos eszterga, amire egy 6 szerszám férőhelyes revolver lesz szerelve.
Step-Dir vezérléssel fog készülni.

Emlékeim szerint a 7I76-ot egy PCI kártyához kellett csatlakoztatni.
Talán 5I25 a típusa. Ez is járható út?

akcut53

Igen, nekem is az volt 6i25, de az 5i25 is ugyanolyan jó más a PCI port csak.

4h4344ty

Sziasztok!
A UCCNC-s topikban már leírtam, hogy elég gyenge a számítógépem az LPT-s LinuxCNC-hez, így végül vettem egy 7i92-t. Az eredeti kínai BOB-ot megtartanám. A gép léptetőmotorokkal működik, minden a legalapabb (semmi enkóder, meg ilyesmi). A kérdésem az, hogy hogy lehet a legegyszerűbben rákonfigurálni a meglévő rendszerre. Azt láttam, hogy a pncconfiggal 5i25-re be lehet állítani, majd át kell nevezni a megfelelő részeket az 7i92-nek megfelelően. Az is kérdés, hogy ez megoldja-e a problémát. A BOB-os bitfile, amit az FPGA-ra töltöttem inputoknak csak kvadratikus számlálókat mutat. Hogy lehet normál inputokat definiálni? Vagy a pncconfig ezt is elintézi? Ha másképp nem megy, tehetek egy hardveres (bedrótozott) fordítót is az 7i92 és a BOB közé, de jobb lenne valami szoftveres megoldás. A VHDL-t első körben nem módosítanám. :)
Különben még a preempt kernel felrakásával küzdök (most Wheezy RTAI van fenn). Van esetleg valami javaslat, melyik LinuxCNC verziót érdemes használni (Wheezy, Stretch, stb)?
Köszönöm a segítséget!

fahzgvxn8

Szia!
Első körben röviden és tömören.
http://mesaus.com/ethernet-cnc-solutions/

Itt szinte mindent megtalálsz a telepítésről.
Javaslom a debian9 telepítését.

A bit (VHDL) fájl konfigurálást lehet, hogy nem úszod meg.
Ha nagyon nem megy, tudok benne segíteni, ha van egy kis időm.