LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4h4344ty

OK. Küldtem.

6mrgeizbx

Üdv!
Létezik a LinuxCNC-ben laser üzemmód? Olyan mint GRBL-ben a $32 ...

4h4344ty

Sziasztok!

Újabb problémám merült fel a LinuxCNC-vel kapcsolatban.
Alapesetben, ha jól értelmeztem, a G kód betöltésekor a képernyőre rajzolja fehér vonallal a marópályát. Majd marás
közben pirosra színezi, ha áthaladt rajta a marófej.
Most olyan történt, hogy nem a képernyőn kirajzolt (a terveknek megfelelő) fehér vonalakra illesztette a marófejet,
és a piros vonalakat, hanem kb. 1 mm alá. A Z nullázás jónak tűnt. A végén leellenőrizve 1 mm-el túlmarta az üreget. Az előtte és utána történt marás (ugyanazon a munkadarabon) tökéletes volt.
Van összefüggés a fehér és piros vonalak között? Ez szoftver hiba lehet vagy a marópálya számításba csúszhatott valami hiba?

3ztiz2p39

Linux CNC, eszterga.

Lekezeli a hátsó késtartót?
Milyen kóddal lehet váltani?

3ztiz2p39

Kicsit bővebben:

Első és hátsó késtartó (nagyzolás esetén revolverfej :)) kerülne fel és a lényeg, hogy szerszámváltás után automatikusan tudja-e hogy merre kell mozognia a X-nek?

(az iparban az Okuma esztergáknál a G13-G14-gyel lehet kiválasztani, hogy melyik késtartóban van az adott szerszám)

3wc337ax5

Szerintem nem tudja az irányváltást, igaz nem is vizsgáltam ebből a szempontból, mert nekem kényelmesebb volt fordított előjellel írni azt a programrészletet. A több késtartós kiterített szerszámozás viszont nem probléma, alapból tudja (csak ekkor sajnos a forgócsúcs nem játszik)...

3ztiz2p39

008py5n5y

Szia István!

Lehetséges egyszerre első és hátsó késtartó használata.
Amikor a hátsó késtartót szükséges programozni, akkor marad a T1  szerszám, csak annyit kell beírni hogy "Hn" ahol az n annak a szerszámnak az eltolását jelenti, ami a hátsó késtartóban van.

Ha pl készül egy nagyolás az 1-es számú első késtartóban lévő késsel, és utána egy menetvágás a hátsó késtartóban lévő 3-as menetkéssel, akkor a nagyolás után a  T1 h3 g43 "szerszámcsere"  lesz a nyerő. It ugye fizikai szerszámcsere nem történik...A tökéletes működés feltétele az, hogy a hátsó késtartóban lévő kés helyesen legyen a szerszámtáblában bemérve.

3ztiz2p39

Hmm... nem igazán értem.
Maradjunk két átmérős késnél.
Ha az elsőben van akkor ugye az X- irány tőlem távolodó, de ha a hátsóban akkor az X- irányparancsra felém kell hogy közeledjen a kés, vagyis mindig az anyagba.

7snm9r7t

Hát ezt én sem! pedig napi szinten esztergálok vele!
Ha hátsó késtartós configot akarok használni akkor az lehetséges, de van egy hiba még a Linuxcnc-ben, ilyenkor nem tudja megjeleníteni a szerszám geometriát.
Tudom nem erre vonatkozott a kérdés, de nekem ez fontos, ha már ilyen profi szerszámpálya kijelzés van akkor legyen olyan ahogyan én akarom,(ezért első késtartós a configom) csak annyi hogy, az x negatív előjelű és látom a hátsó késtartós szerszámokat, de lehet a revolverben olyan szerszám is ami, mintha egy első késtartóból származna! semmi gond,ha a szerszámtáblában jók a bemérések,akkor tudja a helyét a kordináta rendszerben.
Nem szeretem én az ilyen átváltásokat, fö a stabilitás!annó a mach-ban jól megkavart a front-rear opció a szerszámtáblában, a mai napig nem értem, igaz nem is akartam megérteni:)

008py5n5y

Nekem megjelenik mindkét szerszámpálya.

mjfpgx8v0

Működik a hátsó késtartós dolog, csak ami a tengelyvonal mögött van mozgás, azt mind negatív előjellel kell programozni!

Fixen felrakott szerszámoknál nekem az M61 Q(szerszám száma) G43 paranccsal megy a szerszámváltás, nem állítja meg a főorsót sem közben.
Persze a szerszám táblázatban jól kell legyenek a bemérések.

Egy trükköt el lehet még követni a szerszám beméréssel kapcsolatban, T1 helyén egy virtuális szerszám van nálam, 0 korrekcióval, ezzel g53 x0 pozícióval veszek fel egy 0 átmérőt. Ehhez képest kell a többit bemérni,korrekciózni, és azok mindig méreten lesznek a szerszámcsere után. Ha meg kopás, vagy lapkacsere után elmegy a méret, csak a táblázatban kell módosítani, hogy a megjelenített pozíció megegyezzen a mérettel. Mivel egy virtuális szerszámhoz képest vannak megadva a korrekciók (g53 x0), így nem függenek egymástól a szerszámok.

Csak hogy alá is támasszam a dolgot:
https://www.youtube.com/watch?v=cpSmVz7J9Ps

mjfpgx8v0

Ez a függetlenség csak az x irányban igaz, a z korrekciót a sarokkéshez szoktam felvenni, tehát ha az cserélődik, a másik kettő z korrekcióját újra kell mérni, de az x-et nem.

3ztiz2p39

Köszönöm neked is!

Érdekes, hogy még a LinuxCNC-ben sem csinálták meg ezt rendesen.

Pedig hobbyban revolverfejre kevés embernek telik, így marad az első-hátsó késtartó.

7snm9r7t

A szeszám geometria nem jelenik meg, ha hátsó késtartós a config, csak egy kb 30 fokos gravírtű látszik minden szerszámnál.
Van itt egy videó a gépemről, látszik hogy hátsó késtartós a config mivel az x pozitív,nem éppen szerencsés a videó mert pont egy menetvágás van rajta és itt hasonló a szerszámgeometria, de minden szerszámnál ezt adja be, nem lehet megváltoztatni.

Régebben nem értettem hogy miért van fordítva a Linuxcnc-nél a körök leképzése, ez akkoriban volt amikor még a mach3-al is esztergáltam.
Hát ezért mert itt a hátsó késtartós configban jó.
Viszont az a remek szerszámgeometria megjelenítés meg csak az első késtartós configban működik...
Ez a videó annó, a beüzemeléskor készült, de visszatértem a régi jól bevált első késtartós configra, az már be van gyakorolva, nem tévesztek el semmit, mind a két gépemen ez a Linuxcnc megy, jók a kódok az egyikről a másikra, ha átviszem.