LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4a8dg8sxf

Szervusztok!
Segítséget kérnék.
Létezik a LinuxCnc-ben felület digitalizáló kód, vagy valami program?
Esztergán szertnék meglévő felületet digitalizálni és reprodukálni.
Köszönöm a segítséget.

000000000

Egy megoldási lehetőségként, ötletként a Robsy CNC felniesztergához kidolgozott profil digitalizálási megoldását jvaslom tanulmányozásra, ennek G kód kimenete LinuxCNC-hez is kompatibilis.

xe44memnh

"aminek a főorsójába kell a felnit befogni"
Ezt egy picit pontositsd...

4a8dg8sxf

Ez nem felni eszterga lesz.
Több darab egyforma fémnyomó matricát kell készíteni minta alapján.
Az eljárás tehát megegyezik a felni esztergáéval.
Csak én a felni esztergát inkább karusszel elrendezésben tudom elképzelni.
A lényeg, hogy az X Z szánok mozgásával jön létre a profil.

000000000

"Az eljárás tehát megegyezik a felni esztergáéval."

Így van. Ezért írtam a bejegyzésemben elsősorban csak az esztergálandó minta profil digitalizáló program modulról.

Nem mellesleg ez nem csak egy bedigitalizált ponthalmazról szól, hanem  ahogyan a linkben erről bővebben is olvashatsz másodfokú görbékkel optimalizált függvénygörbével nagyon szép, sima kontúrgörbék generálhatók a fő tartópontokra.

4a8dg8sxf

Írtam üzenetet.

a9iua0hi5

Csak szakmai kiváncsiság képpen (és nem kötözködés, hanem kiváncsiság!), miért másodfokú közelítést választottál? Amikor általában harmad vagy ötödfokú illesztéseket szoktunk használni felület modellezésnél? Mi volt az oka, hogy a másodfokút használod?

fahzgvxn8

Sziasztok!

Ha valakinek ideje és affinitása van a szakmai fordításhoz, akkor itt lehet a Lnuxcnc-t magyarosítani.

Itt a  link: https://hosted.weblate.org/projects/linuxcnc/linuxcnc/

Akad még néhány ezer fordítani és ellenőrizni való szöveg.

k3zmzj4nx

Sziasztok! A kérdésem az lenne hogy a linuxcnc-nek van valami nyügje a pc-vel kapcsolatban? Akár konkrét pc tipusok is jöhetnek, lpt port nem lényeges ugy látom hogy már nem sok jövője van igy ethernet felé kacsintgatok.

p5s9vm6cw

Sziasztok! Építettünk egy kisebb gépet, írtam egy pici teszt programot ami alapszinten elműködteti a léptetőmotorokat, és ha azzal vezérlem a gépet szépen működik. Feltettem egy linuxcnc-t egy Raspberry Pi-re és ez viszont rángatja a gépet, nem kicsit hanem nagyon. Eleve ha "üresen" tekerem bármelyik szánt lehet érezni, meg hallani, hogy egészen más a hangja, nem egyenletes a mozgás hanem inkább rángatozó. A saját programommal szép egyenletes, és a felület amit lemar az is szép. Ha ugyanezt a Linuxcnc-vel csinálom egyenetlenül jár minden lépésnél döccen egyet a gép, és 400 mikrolépés van állítva, így van elég sok lépés. Valakinek sikerült már ilyet megoldania?

4utepsca

Szia !

A LinuxCNC-ben beállítottad a megfelelő gyorsulásokat, mikrolépéseket és egyebeket?
Az alapbeállítások majdnem bizonyosan nem passzolnak semelyik géphez.

Üdv:
János

p5s9vm6cw

Azokat próbálom állítani. A mikrolépések, és a menetemlkedés az már jó. Ezeket a gyorsulásokat és egyéb paramétereket még nem teljesen értem, de köszi a tippet. Most sikerült valamennyit javítani rajta.

z4b82jjzr

Nemrég regisztráltam a forum.hobbycnc -re. Linuxcnc-t használok.
Böngészgettem a hozzászolásokban, a linuxcnc.hu oldalra való hivatkozások nekem nemtöltődnek be.
Hol lelhetők fel ezek a doksik.

Tud valaki segíteni?
Köszönet:
Csaba

z4b82jjzr

Nagyon kicsi a képernyőkép.
Lehetne egy nagyobbat közzétenni?
Üdv:
Csaba