LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

gsz03b27r

Ha nincs megoldva a zavarszűrés mindegy milyen vezérlő hajtja a gépet mindegyik megbolundul.
Lehet az a leg hiper szuperebb vagy a leggagyibb.

zwnavt8rw

Csak helyeselni tudok!
De még nem mértem semmit se, de fogok :)

a9iua0hi5

Én most vettem, de még nem sikerült életre piszkálni. Lefagy tőle az egész. Neked sikerült amit szerettél volna?

xe44memnh

Nekem sikerült, igaz gépen még csak egy tengelyt mozgattam meg vele.
Nekem nem fagyot le.

ct08vg7sp

Szép estét Mindenkinek!

A szakértők segítségét kérem az alábbi dologban:

A második CNC marógépemet építem, az első 10 éve készült, 3.2 Nm-es léptetőmotorokkal, kínai vezérlőkkel, 300W-os főorsóval.
Ehhez a géphez egy asztali PC-t vettem, amin LinuxCnc (akkor még Emc2) futott.
A most épített gépem kb 9 Nm-es léptetőmotorokkal és 2.2 kW-os frekiváltós főorsóval készül.
A nagyszerűsége miatt ezt is LinuxCnc-vel működtetném.

A kérdésem az lenne, hogy van egy régi DELL laptopom és erről szeretném vezérelni a gépet, de
- Alkalmas-e ez a gép ilyen feladatra?
- Ha igen, akkor milyen eszközzel csatlakoztassam őket össze?

A válaszokat előre is köszönöm!

3xeir0p5y

Maga a pc alkalmasnak tűnik, bár nem írtad, hogy milyen vezérlőd van, vagy hogy mit szeretnél használni. Ha van rajta  dokkoló csati, akkor annak a segítségével választhatsz az LPT portos vezérlés, vagy USB vezérlés között, illetve, ha drágább vezérlőket is megengedhetsz magadnak, akkor MESA kártya etherneten keresztül.

ct08vg7sp

Szia,
CW8060 vezérlőim vannak...
A laptopon csak USB és ethernet csatlakozó van.
Az a kérdésem, hogy egy MESA kártya jelent-e akkora előnyt (az árához képest), hogy érdemes ebben gondolkodni, vagy egy USB kártya is elég üzembiztos lehet.
Kérem, hogy a vélemény függvényében javasoljatok pontos típusokat is, ha lehet.

Köszönöm!

3xeir0p5y

Itt találsz mindenfélét, nekem, (meg a pénztárcámnak) a 7I96S volt a szimpatikus, de például a 7I95T minden tengelyhez biztosít egy encoder bemenetet, tehát a sima léptetős rendszer is closed loop-ossá alakítható.

fahzgvxn8

EtherCat eszközöket valaki próbált már LinuxCNC alatt?

Kiváncsi lennék a tapasztalatokra!

0kae5n7g

Sziasztok,

Egy ITAS gyári CNC gépet szeretnék Linux-cnc-vel működtetni, Indramat analóg AC szervók vannak benne. Kapcsolási rajz megvan, dokumentációk megvannak.
Rendelkezésre áll fórumon smalla fórumtárstól vásárolt MESA 6i25 7i77 és 7i84 kártyák.
Megvan a PC, rajta a LinuxCNC.
A kiépítést meg tudjuk csinálni, de szükség lenne segítségre. Automatizálás területén dolgozunk, de a Linux-CNC, MESA kártyák beállítása még ismeretlen.
Első körben kezdeti lépésekben, tesztelni szeretném, hogy működő képes-e az elképzelés.
Helyileg dunaújvárosban van a gép. Természetesen nem ingyen kérem a segítséget.
Minden infót elküldök magánban.

Üdv

Gábor

gsz03b27r

A kártyák összeállításában elméletileg minden be kimenet megvan bőven.
Az útmérők jelalakjai a kérdésesek, ha inkrementális akkor
programozás kérdése az egész.

0kae5n7g

A szervókon lévő útmérő az Indramat hajtásokba megy. Gyárilag van egy másik forgó encoder, ami a vezérlő elektronikába megy. Érdekes, hogy ez nem a motor tengelyén, hanem a golyósorsó tengelyén van. A kettő között szíjhajtás.
Ezek nem inkrementálisak, de könnyen cserélhetőek.  Felmerült, hogyha nem a motoron van az encoder, akkor lineáris mérőlécet is fel lehetne szerelni, nem tudom ez mit változtat.
Ide akkor gondolom 5V TTL szükséges? A B csatorna, vagy mindegyikből kell A+ A- B+ B- ?
Milyen felbontású encodert kéne ide venni? 1mm lineáris elmozdulásra hány jel jusson? Száguldozni nem akarunk, mert kicsi a munkatere a gépnek.

gsz03b27r

A szervomotoron lévő encoder az a szervohajtásnak ad visszajelentést, hogy hol áll a motor.
A Golyosorsó végén lévő encoder mondja meg a vezérlésnek
mennyi utat tett meg a szervo egy adott utasitás kiadásakor.
Zárt hurku vezérlés.

A MESA 7i77 PDF azt irja 6db encoder A+/B+/Z+ bemenetek.
A-B-Z- nem csatlakozik.
5V táp amit biztosit a kártya encoder csatlakozónál TB3-TB4.

Encoder felbontásra ezt írja:
Alapértelmezett multiplexelési sebesség ezzel
A HostMot2 firmware ClockLow / 8 vagy körülbelül 4 MHz 5I25 vagy 6I25 FPGA kártyával.
interfészkártyák, amelyek egyenként 2 MHz-es feldolgozható számlálási sebességet biztosítanak.
A maximális gyakorlati multiplex sebesség körülbelül 12 MHz (és 6 MHz számlálási sebesség).

Attól, hogy nem nagy a munkatér az átállási sebességel
lehet óriási időket megtakarítani.
Ki kell használni a szervó minden előnyét.

gsz03b27r

Ha a golyosorsó végén van a forgó jeladó akkor a golyosorsó
kottyanását nem veszi figyelembe a vezérlés, külön kell megadni az értéket.

Ha lineális útmérő közvetlenűl az asztalhoz csatlakozik akkor
minden kotyanásból adodó pontatlanság ki van küszöbölve, mivel
az útmérő a valós elmozdulást adja vissza a vezérlésnek és
a vezérlés addig noszogatja a szervót míg el nem ér a meghatározott pozicióba. Zéró hiba. [#eplus2]