LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

fahzgvxn8

Ha jól számolom, akkor ez 2000 1/min fordulaton tud kb. 11Nm.
Cuki kis jószág, kb 2.8-3kW AC szervo motor tudja ezt.

Ha megakarod tartani az eredeti dinamikát és sebességet, akkor kb. ebben a tatományban keresgélj.

gsz03b27r

11,3Nm a jelenlegi motor.
22mm tengely

Kiváltó:
AC szervo:
130 széria 22mm tengely.
2500rpm
15Nm
3,8Kw

gsz03b27r

AC Szervo ami éppen alatta van a jelenleginek.
130mm széria
22mm tengely
2500 rpm.
2,6Kw

gsz03b27r

Adattábla:
2,6Kw 10Nm
3,8Kw 15Nm

zwnavt8rw

Néztem szervókat, ha találok olyat már pedig van és látom ti is ilyenekből szemezgettetek, szóval van max 2000-es fordulatos is, annak nagyobb a nyomatéka kisebb teljesítménynél, szóval az lenne az ideális és igen én is 3kW -os ban gondolkoztam

viszont mivel a gép léces a pontosság kedvéért, szeretnék maradni ennél a módinál.
Ami azt vonja maga után hogy vagy a szervó hajtásnak kell tudni fogadni plusz mérőlécet, vagy a vezérlésnek kell tudni ezt....

azt gondolom de természetesen miden érvet szivesen fogadok, hogy a sima step dir kevés...
Bár a szerkezet golyósorsós....
de mivel mozgatni csak kézzel tudom, így a kottyanást se tudom leellenőrizni igazán...

pro kontra jöhet, van e valami olyan megoldás az ethercat on kívül amivel ez megoldható lenne, mert elvileg ilyen szervóvezérlőkben van ami tud külső pozíciómérőt is fogadni

zwnavt8rw

igen ez a tartomány a cél
mivel a gép sem kicsi, nem akarnám lentebb adni, mert különben ha valamikor is eladásra kerül, akkor jó ha vasárban elmegy...
Persze használat szempontjából sem lenne igazi, ott a nagy vas és nem lehet megtolni mert belefullad...

gsz03b27r

Útmérőléc adja a megtett utat zárt hurku vezérlésed van.
EtherCat rendszernél alapból a szervóbol nyeri ki a megtett utat.
Olyan szervo kellene ami kezeli az útmérőt.
Vagy plusz kell olyan kártya ami a mérőléc jeleit fogadja és azt továbbítja EtherCat-on.
Plusz még Linuxba le is kellene programozni.
Olyan vezérlést kell keresni ami kezeli az útmérőket és
+-10V szabályoz.
Olyan szervo kell ami +-10V-tal megy.

zwnavt8rw

igen igen és igen
Gondolom ethercat-os ból is van olyan ami az útmérő lécet is fogadja.. na akkor még van pár köröm ez biztos
A mostani is +-10V os rendszer , csak ügye jó régi darab, inkább pótalkatrésznek eladnám, mind hogy használjam...
Elég borsos ára van ahogy néztem ezeknek a régi motoroknak és vezérlőknek... remélem egy részét kifutja az újnak :)

gsz03b27r

Ha Linuxba gondolkodol:
Mesa 7I97 vagy 7I97T kártya +-10V analog jelet biztosit a hajtásoknak és fogadja a mérőlécek jeleit 6 tengelyig.
LinuxCNC forumon fent vannak a hozzá való programok leírások.
Ez egy többek által használt rendszer, akár a jelenlegi hajtásaidat is kezelheted vele.
Átt kellene nézni a hajtásokat milyen állapotban vannak
hozzád közel van svejk vedd fel vele a kapcsolatot.
Hátha van ideje és segít egy állapotfelmérésben.
Egy felújítás sokkal olcsóbb lenne hajtás és motor téren.

EterhCat-ban meg szinte bármilyen kártya létezik több 100 féle.
LinuxCNC-re fejleszteni ahhoz ku..va sok programozási óra és türelem kell.

zwnavt8rw

persze nem akarom feltalálni a spanyol viaszt :)
Lecsendesednek a dolgok , majd svejk-et is megkeresem, hátha csípőből tud mondani olyat mi érdekes lehet...
Elvileg utolsó pillanatig ment a gép...
Persze most bekapcsolni sem lehet, vagy is lehet csak paraméter tábla üressége miatt, semmit nem csinál
De a régi cuccok miatt, a bekapcsoláskori áramfelvétel is akkora hogy a biztik nem bírják... szóval halmozott a dolog amiért cserélni akarok mindent...

Mesa-nak utána nézek!

3ztiz2p39

Mutattad már azt a gépet itt a fórumon?
Fényképekre gondolok.
Csúszószános, netán még prizmás?
A golyósorsók ki lettek mérve?

Én óva intelek mindenféle átalakítástól ha csak nincs rá konkrét munkád ami rövid idő alatt kitermeli a közel két misit  amit bele kellene feccölni, hogy hadra fogható legyen.

Ha csak szórakozásból mert nagyon unod magad akkor a motorok végére plusz egy encoder, UCCNC + UCxxx hardware, és step/dir analóg átalakítók.
Ekkor nem kell neked mérőléc.

Gondolom a főhajtás működik.
A szerszámcserélőt meg megíratod valakivel.

Ja igen... azt meg felejtsd el hogy a régi alkatrészeket el tudod adni jó pénzért főleg nem magyarországon.
Amit látsz az Ebay-en az csak egy rózsaszín álom.

zadtvxh38

Pontosan ahogy irod , van egy külföldi barátom ő-is eBay-ezett de már abbahagyta. 2023.01.01-töl változtak a szabályok, (adó stb.) azóta nem csinálja. (pedig lenne mit eladni)

Nekem is lesz vagy 7-8 db régi hajtásom motorokkal , fogalmam sincs mit kezdek majd vele. ( siemens bosch )

zwnavt8rw

Nem mutattam még
kerestem neten gyorsan valami hasonlót csak nem ezzel a vezérléssel( képen )

sajnos nem olyan egyszerű hogy step dir, és megy
stepdir analóg meg, hát nem igazán örülnék neki ha egyszer csak lerepülne valamelyik tengely mert valami nem okés
Akkor is már inkább olcsóbb step dir es szervó, mindenféle visszajelzés nélkül uccncvel

Ha már meghagynám az eredeti dolgokat akkor simcnc az tud fogadni mindet ami kell és ki is tudja adni a +-10V ot...
De ők is mondták hogy ezek a régi motyók igen csak nagy EM szórással vannak megáldva, lehet hogy lehal minden a közelében...

itthon kicsi a valószínűsége, de kint ennek még van kultusza, nézek pár fórumot keresnek alkatrészeket az emberek, persze nem annyiért mint az ebay en láthatók, de a teljes vezérlésért a jó pénzt adnának

mindegy a pénzügyi része részletkérdés egyenlőre, a megoldások után kutatok, linuxcnc is egy irány mert tudhatja azt ami nekem kell, sajnos uccnc hardverei egyenlőre csak step dir-el boldogulnak

gsz03b27r

Lehet nagyon minimalizálni is az EtherCad-ot.
Közvetlen PI4 el. [#eplus2]