LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

MicroATX alaplap.

ct08vg7sp

Sziasztok,

Végre elindult a gépem, szépen működik, de csinál érdekes dolgokat, például lekerekíti a sarkokat.
A "LinuxCNC" felirat marását futtattam a képernyőn és minden sarkot lekerekített.
Írtam egy paraméteres progit ciklussal (ragasztott tölgy deszka) síklap marására és abban is benne van ez a hiba.
Szerintem ezekkel töröltem minden kompenzációt: G21 G91 G64 G40
A CNC ablak alsó csíkjában azt írja ki hogy "No Tool" és ha a "LinuxCNC"-s mart felirat méretét a paraméterrel megnagyobbítom, akkor a lekerekítés is arányosan megnő!

Várom a véleményeteket mit rontottam/felektettem el?

3wc337ax5

G64 helyett próbáld G61-el. (exact stop) Lassabb lesz, mert az összes éles sarkot próbálja alakhűen lekövetni.

7snm9r7t

Szia!
A g64-nek vannak paraméterei is, P - Q
Ha csak g64-et programozol paraméterek nélkül, akkor a programozott előtolással akarja a végpontokat lefutni, tehát kerekít hogy megmaradjon a sebessége, mint az F1-ben.
Ha g64 P0.5 programozol akkor ez azt jelenti hogy a végpont kordinátáitól nem térhet el a szerszámpálya 0.5mm-től nagyobb mértékben.
A Q érték elhagyása nem jelent semmit ha elhagyod, de ha esetleg adsz neki értéket akkor a nagy rádiuszokat két egyenessé alakítja, ezt én sem értem de inkább elhagyom.
Az esztergán különben ha benn marad a g64, érdekes módon csak a gyorsjáratban tevékenykedik,persze csak kúp nagyolásnál van értelme! mert esetleg egy vissza téréskor, vagy furatból kilépéskor szokott meglepetést okozni 1x, de aztán beírjuk a g61-et előtte.
Még érdemes az ini fájlban megnézni az alapértelmezett kódok listáját, lehet benne van a g64.

7snm9r7t

"No Tool"
Ez el is kerülte a figyelmemet!
Ezt akkor írja ha, nincs felvéve a home pozíció!
A bal felső sarokban az x és z kordináták mögött megjelenik két célkereszt szerű ikon amikor felvette.
Hogyan futtattat ezt a programot?
Mert addig nem is lehet vele dolgozni valójában!
Sosem alkalmaztam a home nélküli futtatást, valami rémlik hogy lehet! de hogy is van ez? az emlékeim szerint a Hal fájlba kell valamit átírni...beírni...

3wc337ax5

Igen a HAL-ba kell írni.
NO_FORCE_HOMING=1    és nem kéri a referenciát. Nálam is így megy.

7snm9r7t

Tényleg! már emlékszem[#eljen]
Miért kell ez Nektek?

3wc337ax5

Mert még fizikailag sem referencia, sem végállás kapcsolóm nincs. Utóbbi "Z+" -ra nem ártana, tervbe van véve, vezeték ki van húzva hozzá, a kapcsoló is ott fityeg a végén, de amíg nem csinálom meg az ágyazatra a burkolatot, nem teszem fel, csak útban lenne. A dobra felesleges, körbe tud fordulni akadály nélkül. Ref. a megfelelő minőségű kapcsolók miatt hanyagolódik - még mindig pontosabb bekapcsolás után bemérni a munkadarabhoz, mint amit egyetlen precíziós mikrokapcsoló ad. Itt talán a motor szöghelyzettel is kombinált verzió fog majd beválni.

axy5gjjmz

Sziasztok!
Próbálok megbarátkozni a Linuxcnc-vel.
"Installation complete, designer can be started with:
designer -qt=5
arany@Debian-Jani:~$"
Ide milyen parancsot kellene beírnom?

axy5gjjmz

Megoldódott!!!

zadtvxh38

Én csak azért is felraknám a kör előtolásra is , aztán majd kiderül. (induktív is jó) Nekem a revón a Z-é minden egyes program futás végén refpontot keres (igaz nem linux) így pontosabb a gép , a programozó ajánlotta , eddig bevált.

3wc337ax5

Itt lépteccsel napokig tartja pontosan a pozíciót, csak bekapcsoláskor nyűg. Természetesen kereszt irányban is tervezve van a referenciapont, de végállást minek?

zcadjrtvj

Sziasztok,
egy kicsit elakadtam es nem talaom a megoldast. Gantry tipusu gepet epitek XYYZ, ahol a ket Y szinkronban lenne. Szeretnem csak jogolni a masodik Y-t. Jelenleg az ini-ben nincs szinronba kapcsolva (Y2, Y3 van megadva, kesobb Y2, Y-2 lesz). Hogy tudok olyan axis jogolni ami nincs a gui-ban?
Köszi.

7snm9r7t

Sziasztok!

Szubrutin írásra adtam a fejem, igazán nem találtam hozzá segédanyagot a neten így, néhány rövidebb programot a sorok végén ki kommenteztem magamnak hogy lássam a folyamatot.
A Linuxcnc oldalon van némi magyarázat hozzá, de nem a matek!
Aztán nekiláttam a hétvégén de még nincs készen...
Egy külső rádiusz esztergáló programot akartam írni, mert ami a neten található az nem jó mert rádiuszokkal operál és nem egy középpontból hanem mindig a fogásmélységhez igazítja a nagyoló fogásokat,  elkerülhetetlen a kisebb átmérőkön a nagy x irányú fogás...
Egy olyat sikerült összehoznom ami a párhuzamos fogásokkal halad  a rádiusz+ráhagyás ívig aztán új fogást kezd a végén
simító fogásokkal.

g8   G18 G90 G95 G40

#1 = 10   ( radiusz)
    #2 = 0.1  ( rahagyás)
    #3 = 10   (fogasok szama)
    #4 = 45   (körközéppont X radiusz )
    #5 = 0    (körközéppont Z )

#10 = [#1+#2]      ( nagyolt rádiusz )
   #12 = 1            ( fogás számláló )

t7 m6 g43
g96 s100 d700 m3
( m8 )

g0 z[#5+#10]
g0 x[#4+#10]

o100 while [#13 LE #1]

#11 = [#10/#3]     ( fogás )
  #13 = [#12*#11]   ( aktuális x )
  #14 = SQRT[[#10**2]-[[#10-#13]**2]]  ( aktuális z )

g0 x[[#4+#10]-#13]
g1 z#14 f0.15
g91 g0 x1 z1
g90 g0 z[#5+#10]

#12=[#12+1]

o100 endwhile

g0 x#4 z[#5+#10]
g3 x[#4+#10] z#5 i0 k-#10 f0.15
g0 z[#5+#10]
g0 x#4
g1 z[#5+#1]
g0 x#4 z[#5+#1]
g3 x[#4+#1] z#5 i0 k-#1 f0.1

g0 x[#10+#4+5] z25

m5 m9

m30

Sajnos csak akkor működik jól ha a z körközéppont = 0
Az x körközéppont lehet +x vagy -x nem számít, de a z-nél eltolódik a nagyolás a simításhoz képest.
Már most belefáradtam, nem megy a matek:)segítsetek béna vagyok!

7snm9r7t

egyik kép lemaradt