Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

nonopapa

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 június 02, 18:41Szia!
Ha tudod, (ha a mechanika engedi) fixáld le az irányt (kösd ki a bemenetet a meghajtóból) és nézd meg, hogy csupán lépés jelre hajlandó-e stabilan egy irányba menni. Ha nem, akkor a moci és meghajtó között lesz a hiba - esetleg még a step impulzus rövid időtartama jöhet számításba.

Szia!
Bekötöttem 5V-ra a step jelet egy kapcsolóval 3-4-5(vagy több) kapcsolásonként ugrik egyet a motor.(????)
(a prellezéstől most tekintsünk el)

TBS-TEAM

A Mitsubishi PLC tranzisztoros kimenetű?
Ha igen akkor:
2db 2,2KOhm elenállással.
Egy soros programmal tesztelhető a léptető.
DRVI vagy DRVA utasítással.
József

nonopapa

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 03, 19:59A Mitsubishi PLC tranzisztoros kimenetű?
Ha igen akkor:

????
Nem a mitsu vezérli a motorokat.Linuxcnc
A plc-k a perifériához kellenek majd.

TBS-TEAM

Idézetet írta: nonopapa Dátum 2025 június 03, 20:22????
Nem a mitsu vezérli a motorokat.Linuxcnc
Az rendben van de a léptető vezérlőt is letesztelheted, hogy minden rendben van
vele.
Minden  hibalehetőséget ki kell zárni.
József

sarktibsi

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 03, 20:24Az rendben van de a léptető vezérlőt is letesztelheted, hogy minden rendben van
vele.
Minden  hibalehetőséget ki kell zárni.

Pontosan ahogy írod legyen szó 5v-osról vagy 24v-osról szó.

PNP-NPN ki kell próbálni mindenhogy , én is így szoktam. (1Hz-100.000 Hz-ig)

Vetesi75

Idézetet írta: nonopapa Dátum 2025 június 03, 17:59Szia!
Bekötöttem 5V-ra a step jelet egy kapcsolóval 3-4-5(vagy több) kapcsolásonként ugrik egyet a motor.(????)
(a prellezéstől most tekintsünk el)

Szia! Az o.k. , de minden kapcsolásra van mikrolépés?

nonopapa

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 június 03, 21:13Szia! Az o.k. , de minden kapcsolásra van mikrolépés?

Szia.
" 3-4-5(vagy több) kapcsolásonként ugrik egyet a motor"

nonopapa

Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 június 03, 19:59A Mitsubishi PLC tranzisztoros kimenetű?
Ha igen akkor:

Szia.
Mindíg az időhiány:-)

Kipróbáltam PLC-vel is(Közben rájöttem mit is akartál mondani) 10-1000 Hz-ig első körben, az eredmény ugyanaz.A motor piciket megy,de inkább egy helyben rángat.
Egyébként a saját programjával(ESS pro tuner) sem hajlandó normálisan működni.Csatolok egy képet,ez a vezérlő gyári beállítása,csak a sebesség és gyorsulás értékkel variáltam,sajna eredmény nélkül.
Ha visszateszem a régi Picodrive-os vezérlőket minden OK.

nonopapa

nonopapa

Sziasztok.

Probléma megoldódott:-)
A doksik szerinti bekötések sz@rok.
Tökéletesen működik,már csak finomhangolni kell.

Köszi mindenkinek az ötleteket.

Norbi

Vetesi75

Idézetet írta: nonopapa Dátum 2025 július 05, 11:10Sziasztok.

Probléma megoldódott:-)
A doksik szerinti bekötések sz@rok.
Tökéletesen működik,már csak finomhangolni kell.

Köszi mindenkinek az ötleteket.

Norbi
Üdv! Kérhetnénk bővebben, hogy tanulhassunk belőle? Én is szemezgetek ezzel az enkóderes technikával, ha lesz rá alkalmam kipróbálnám és nem szeretnék vele hasonlóképp szívni.

nonopapa

Idézetet írta: Vetesi75 Dátum 2025 július 05, 19:03Üdv! Kérhetnénk bővebben, hogy tanulhassunk belőle? Én is szemezgetek ezzel az enkóderes technikával, ha lesz rá alkalmam kipróbálnám és nem szeretnék vele hasonlóképp szívni.

A motor B+:B- ,és az enkóder szintén B+:B- vezetékeit kellett felcserélni a doksihoz képest.

lari

Sziasztok!

Debian Linuxcnc 2.7-ről szeretnék váltani 2.9.4-re.
A 2.7 alatt készült konfigurációmat szeretném használni az új rendszerben.
Átmásoltam a fájlokat,Készítettem indító ikont is, az elindulás pillanatában viszont hibaüzenetet kapok.
Van valami trükk amire figyelnem kell?
Az előző rendszer frissítésnél, ami 2.6-ról 2.7-ra történt, ha jól emlékszem az INI fájlból ki kellett venni két sor és már indult is a rendszer.
Tudna valaki ebben segíteni?

D.Laci

Kiírja a hibaüzenetet.

Keres rá vagy kérdezd meg valamelyik AI-t.

Így látatlanban nehéz megmondani.

Idézetet írta: lari Dátum 2025 augusztus 08, 08:40Sziasztok!

Debian Linuxcnc 2.7-ről szeretnék váltani 2.9.4-re.
A 2.7 alatt készült konfigurációmat szeretném használni az új rendszerben.
Átmásoltam a fájlokat,Készítettem indító ikont is, az elindulás pillanatában viszont hibaüzenetet kapok.
Van valami trükk amire figyelnem kell?
Az előző rendszer frissítésnél, ami 2.6-ról 2.7-ra történt, ha jól emlékszem az INI fájlból ki kellett venni két sor és már indult is a rendszer.
Tudna valaki ebben segíteni?

PSoft

Idézetet írta: D.Laci Dátum 2025 augusztus 08, 10:08Kiírja a hibaüzenetet.

Keres rá vagy kérdezd meg valamelyik AI-t.

Így látatlanban nehéz megmondani.

Én ugyan nem értek hozzá, de kíváncsiságból megkérdeztem az "egyik AI-t".

Nekem, ezt válaszolta.