LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

gsz03b27r

zcadjrtvj

Ez megvan, köszi. Az alapokat megcsinalja, de nem bonyolodik a reszletekbe.

gsz03b27r

Kétféleképp üzemeltetheted LinuxCNC-ben
1:Ha absoulte többfordulatu encoder van azon egyszer beállítod a 0 poziciót akkor elméletileg nem kell tübbet homolni,
(míg az elem bírja) mivel mindig tudja a helyzetét, és ezt az infót használod folyamatosan.
2: Hagyományos módon minden bekapcsolásnál homolsz de nem a
szervo (HM) belső utasitásával hanem elküldöd a home kapcsolóig.

PLC-kben nincs tiltva a váltás futás közben, hogy váltsál HM vagy CSM stb..mód között.
Ha mindenképp a szervo belső (HM) szeretnéd használni minden bekapcsolásnál akkor
meg kell próbálni a LinuxCNC belső PLC programot megírni, hogy a bekapcsoláskor
egyszer futassa le a szervon a HM-et és álljon át CSM módba.
Jó kihívás, már küzdöttek vele.

zcadjrtvj

Igen, az első pontot részleteztem korábban. Ez a terv. Azonban a szervón szeretném felvenni a home pontot, amit átad a LCNC-nek. Ezt hogy oldod meg ebben az esetben? Az elméletet ismerem, gyakorlatilag kérdezem.

gsz03b27r

PDF 270 oldaltól már írtam. [#eplus2]
Beállítod a mechanikát 0 pozicióba.
A motornak 1 fordulaton belül kell lenni a Home
kapcsolóhoz.
D21 segédfunkcióval állítható be az előlapon.

zcadjrtvj

Aha, akkor így értetted :) Én nem erre gondolok.
Az enkoder erteket irom vissza a szervo vezerlobe, amit atadok a LCNC-nek. Erre a Home 34 modot vagy a 35/37 modot tudom elkepzelni, mert nincs egyaltalan home vagy limit kapcsolom (szandekosan). Illetve az YY tengelyeknek a derekszog beallitasara is akarom hasznalni a kulonbozo home ertekeket.
A home 34 modban fel kell venni a Z-signalt (Ez utobbit meg nem tudom hogy rendeljam hozza a home ertekhez).
A home 35/37 modban pedig a motort be sem kell kapcsolni, csak felveszem a poziciot es hasznalom.

gsz03b27r

A Home kapcsoló csak addig kell míg felveszed a szervo vezérlőbe az abszoult 0 értéket.
Utánna nem kell a Home kapcsoló.
Utánna már a szervoból küldöd a megtett út adatait.

zcadjrtvj

Ehhez a megoldashoz melyik home modot nezed a kezikonyvben? A pontossag miatt nem szeretnek home kapcsolot, de megneznem, hogy mukodik e igy. A vegso terv, hogy Z pozicioba rogzitem a home pontot es arra allok vissza, ez a legpontosabb megoldas.

gsz03b27r

Pl: Megvan a géped X-Y-Z fizikai paraméterei.
Kijelölöd a tengelyeknek a 0 HOME pontot (ez nem feltétlenűl valamelyik sarok, ha nagy az út ez lehet akár a gép közepe is).
Ott felveszed a szervokkal a 0 poziciót az encoderbe rögzűl.
PDF211 például.
Innentől a Home mindig fix X-Y-Z.
Ez a gépi kordináta.
Beállítod a szoftveres határokat + -. (Így nem kellenek végállások).
Javaslom tegyél fel végállás kapcsolókat vagy szenzorokat mert
első a biztonság.

zcadjrtvj

Köszi, amit irsz az mind tiszta es nyilvanvalo. Tudsz esetleg a kerdesre is valaszolni? Ha azert javasoltad mert a szervo vezerlo ismeros, akkor megkoszonom.

zcadjrtvj

Lassan kezd összeállni, hogy mit is keresek a LinuxCNC-ben és azt hol találom. Itt egy fél mondat az external homingrol, amit nem értek pontosan, segítenétek kibontani?

Innen van: https://github.com/dbraun1981/hal-cia402

Ez a mondat:
"For using the servo drives internal homing procedure configure your joint homing to Home on Index Pulse only and connect the components home input to the motion index-enable Pin"

Angolul értem, és a jelentése is magvan, ami nem világos, hogy pontosan hogy gondolja ezt a hal-ban.

Ezt találtam a MOTION manualban:
Egyértelűen erre hivatkozik.

joint.N.index-enable IO BIT

Should be attached to the index-enable pin of the joint's encoder to enable homing to index pulse.

Az én esetembez ez a JOINT_0 lesz. De mi az IO és a BIT értékem? Illetve hogy kell összekötni a HAL-ban? nets-el?

Köszi.

zcadjrtvj

HOMECOMP-ot használta már valaki?
https://linuxcnc.org/docs/devel/html/man/man9/homecomp.9.html

úgy tűnik ezt kellene fordítanom ha ezt a comp filet akarom hasznalni a szervo beepitett home beallitasanak hasznalatara LCNC alol.

https://github.com/dbraun1981/hal-cia402

es ekkor kell definialnom a joint.N.index-enable IO BIT -et a hal-ban. Csak meg meg kell ertenem.

Latott mar valaki olyat aki ismer valakit aki ilyet definialt mar?

zcadjrtvj

Sziasztok,

gondoltam egy kis update jól jönne a sok kérdés után.
Sikerült beállítani mindent, EL8 drivereket, OmronMX2 VFD-t EtherCAT-re és minden működik is. Most jön a finomhangolás.

Aki hasonló építésre adja a fejét és jól jönnének a konfig fileok, írjon egy emailt és szívesen elküldöm.

Szép napot és köszi a segítséget.

ct08vg7sp

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az új gépem életre keltésében. A mechanikája nem okozott kihívást, de  a bekötéseknél és a  Stepconfig Wizardnál elvéreztem, ehhez nem értek.
Ilyen lett a gépem:

1000 x 2000 mm asztal, 8.7Nm-es léptetőmotorok.
(a 35-ös lieáris sínek ill. a golyósorsók nagyon túl vannak méretezve egy famaróhoz, de ezeket találtam bontva megfizethető áron)

Íme a gép:

ct08vg7sp

Folytatva az előzőt...

A léptetőmotorokat CW8060-as vezérlők működtetik,amik egy LPT leválasztó kártyán keresztül kapcsolódnak a PC-hez.

Az 1. kép a vezérlő lábkiosztása, a 2. az LPT kártya kimenete.
A forgalmazó ezt a bekötést ajánlotta:

"A léptetőmotor driver CP+ és CW+ bemenet az LPT kártya tengelyenkénti 5V jelölésű kimenetére.
CP- a CK -ra, a CW- pedig a DIR feliratú kimenettel kell összekötni. EN szabadon marad."

Én így kötöttem össze ezeket, de meg sem mozdul a gép! Valami minimális tartónyomaték érezhető, de nem hallok bekapcsoláskor semmit sem a motorok felől.
(a bekapcsolás alatt a Stepconfig Wizard tengelyenkénti teszt funkcióját értem)
A harmadik kép a DIP kapcsolók beállítása a vezérlőn, szándékom szerint 6A áram, féláramos tartó ill. 1/10 microstep lenne.