LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

2h0y3p4wh

Van egy kis monitorom, aminek a felbontása 1280 x 720
Sajnos a gmoccapy felület nem fér bele a 720 pixelbe...  
30 pixel híja van... :(
Nincsen valami trükkje, hogy beleférjen a 720-ba?
A gmoccapy-n 750 a minimum...(függőlegesbe)
Ez 750 "kőbe van vésve"?

4utepsca

Szia!

Az INI fájlban a GEOMETRY  értékét kell beállítani a [DISPLAY] szekcióban.
Valószínűleg igy:

GEOMETRY = XYZB

De ezt kísérletezd ki, mert nem tudom, pontosan hogyan kellene megadni.  
,
A http://linuxcnc.hu/ini-mintafajl-leiras/" TARGET=_fnew>LinuxCNC.hu-n is csináltam annó egy leírást az INI fájl összer paraméteréről, ez ma is aktuális.

4utepsca

Szia Józsi!

Tudtommal nincs trükkje, "kőbe van vésve". Az lehet az oka, hogy a sok féle információt nem lehet besűríteni kisebb területre. Sajnos...

2h0y3p4wh

Szia János!
Kössz az infót...

yeyikrs7c

Szia
Köszönöm,én is erre gondoltam,csak még nem próbáltam ki.
Az első problémára valami ötlet?

w9rn9a2ej

Tegnap megérkeztek:
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/LinuxCNC/Mesa_03.JPG" border=0>

Most jön a fejvakarás! :D

xw705sph

Mit lehet roluk tudni?  
En is nezegetem oket.  
Lehet, hogy a parhuzamos port keves az 1000 soros encoderes motorokhoz?
Valamiert nem engedi a max velocity-t 220 mm/s-nal feljebb allitani a tengely tesztnel.

000000000

Az 1000 fizikai osztású encoder már nagyon komoly jel feldolgozási, mintavételi sebesség követelményeket tud támasztani, tisztelet parancsoló mérőeszköz.
Hiszen ha netán 4X üzemmódban dolgozod fel a jeleit, akkor 50 1/s -os (3000 rpm) motor fordulatnál már 200000 Hz frekvenciával zúdulnak a jelek ki belőle. Félő, ehhez kevés az operációs rendszered max. mintavételi frekije, és a program adta jelfeldolgozási sebesség, ezért egy jóval szerényebb motor sebesség szintre lekorlátoz.

Megoldási lehetősgek:
1. encoder csere kisebb felbontásúra, pl. 500 cpr-esra.
2. encoder jelfeldolgozás átállítás 2X, vagy 1X-re.
3. encoder osztó előkét használsz
4. HW támogatást adsz a programnak.
5. Más op. rendszert, programot használsz.

xe44memnh

„2. encoder jelfeldolgozás átállítás 2X, vagy 1X-re. „
Ha a LinuxCNC dolgozza fel közvetlen a jeleket, akkor az sem segít.

xw705sph

Amint idom engedi, belenezek a driver tuningjaba. Hatha ott talalok valami megoldast erre.

akcut53

Szia !

Jó cucc ez , nekem is ez van csak 6i25 én már nem akartam sima PCI-t venni, de ettől függetlenül az enyém is az 5i25 mivel annak a  firmware fut benne csak az interface más PCIE.
Öröm ezzel dolgozni!

w9rn9a2ej

Mesa 5i25 : alacsony áru, általános felhasználású,  FPGA alapú programozható I/O kártya a PCI buszra. Két párhuzamos csatlakozási lehetőség van rajta ami a PC párhuzamos portjának lábkiosztásának megfelel, viszont minden egyes lábat tetszőlegesen lehet programozni ( irány , funkció ). Többféle jelkiosztó kártyát is fejlesztettek hozzá, a 7i76 a step/dir orientált hajtásokhoz készült, főorsó encoder bemenettel, egy 0-10V főorsó vezérlőjellel, külön irány és engedélyező jellel, egy  RS-422 porttal, 32 leválasztott 5-32V bemenettel,  16 leválasztott 5-32V 300 mA kimenettel.

w9rn9a2ej

Ezt kelene tuningolni : "Elektronikus áttétel: 1/255-255 között állítható"

w9rn9a2ej

Az én alaplapom sima PCI-os... bár lehet, hogy valami jobb után kell nézni. A latency teszt a kártya nélkül elég halovány...