LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xw705sph

Nem feltetlen, mert a TurboCNC-t is erosen nezegetem. :)

xw705sph

Koszi, kiprobalom. Nekem csak a hifi van meg rakotve erre a notira.

gfvbk036

Ez az a dolog, ami nagyon nem tetszik a Linux-ban.
Még a Billy gyerek régi cuccaihoz talál a mezei felhasználó mindenféle jót, de a ha az Linux LTS 4 éves múlik, már vége a barátságos telepítésnek és frissítéseknek.
Igaz, ingyenes ...
Csak a fejlődési irány nem tetszik.

Lehet működő rendszerről telepítőt készíteni?
(Olyat, ami mindent tartalmaz, amit az adott rendszer.)

gfvbk036

KoLa biztosan megharagudott rá és még talán valaki más is részletezte a Debian-os LinuxCNC hülyeségeit. Talán Lari? ...
Én nem használom. Nem az oprendszerre gondoltam egyébként.

w987wzmm

Azt, már én is megtaláltam, hogy hova teszi a telepítéseket, de annak még nem néztem utána, hogy az internetről honnan tudom letölteni a csomagokat.
Sajna a Debian marad. Vagy Robsy [#vigyor2].

bj34emsd7

Ez nem egészen van így. Ezt hívják disztribúció frissítésnek. A szerveremen a legújabb debian fut, pedg sztem valami 3mas verzióval volt telepítve eredetileg. A kernel a lényeg. Úgy tudom azért váltottak debianra ubunturól, mert az ubuntu dobta az rt kernel támogatását, aztán most azt hiszem megint van, de a bizonytalanság miatt inkább váltottak. Majd alkamasint megnézem mire érdemes frissítenem az ubuntumat.

n2g2e5sms

Semmi csicsa nincs a linuxcncben. Átgondolt minimális átlátható az axis, mach3 alapképernyővel szemben ahol sok a nem használt elem. Lehet itt is 4 mhz-t kihozni a linuxcncből. Hobbistáknak ideális lehet. De időigényes. Akinek célfeladatra kell és megéri téged választ, vagy sok ideje elmegy. Aki ide téved zöld fülűként nagy átlag oprendszer alapján választ programot. Pedig a program és a rendszer ég és föld. xp alatt is mennek ipari cnc-k és van fanuc is saját rendszerrel, unix alapú is van , dosos is. Mindegyik ugyan olyan jól kezelhető. A hobbi világában sok a nem kiforrt dolog sajnos.  

n2g2e5sms

Sokkal jobban használható esztergára maróra mint a mach3. pl a kiemelős menetfúrás, menetmegmunkálások. Nehezebb is de ugyan akkor felhasználóbarátabb egy jól belőtt rendszer. Kell alá vas, vannak mozgásvezérlők is hozzá.

x4rhew5r3

Ha jól emlékszem, Lalánál alaplap cserével megoldódott a hiba:) Visszaállt 10.04-re és az sem működött rendesen. Ekkor lett gyanús az alaplap.
A másik gond az volt, hogy a gyors szál periódus idejét túl kicsire vette, és mielőtt végigért volna a hal elemek feldolgozása, idő előtt beütött a következő periódus. A Linuxcnc ugyan szól, hogy túlcsordulás van, de csak egyszer.

Eddig Béninek, és most úgy általában....

Sajnálom, hogy a Linux egyes disztribúciói az újabb verziókkal egyre rosszabbak lesznek. Az Ubuntuból akkor lett elegem, amikor 12.04-ben eltűnt a menü és saját hibaüzenetében lefagyott. Ahogy "okosodik", úgy lesz egyre butább az egész:). Persze vissza lehet állítani mindent, a menüt is, de ha egy problémát megoldott az ember, akkor a javítás eredményeként három másik jelentkezett:)

Ezzel együtt hobbi célra a legjobb rendszernek tartom, mert hozzáértő kezek bármit meg tudnak oldani, nincs korlát sem a mechanika modellezésében, sem a szolgáltatásokban. Korlátok inkább a hozzáértésünkben és az időben vannak. Retro gépek felújításában jó magam, és a világon nagyon sokan ezt az utat választják. Természetesen helye van minden másnak is, még a DOS-nak is, de ez nem zérus összegű játék. Kinek a pap, kinek a ....

Most más irányú elfoglaltság miatt egy kicsit hanyagolom a cnc-t, de azért figyelem a dolgokat. Szeretem, ha nem kell egyik gépről a másikra menni, ha cad vagy cam-ot akarok használni, ezért a 64 bites Debian 7 van a gépen, és Virtualbox alatt fut az xp. Linuxcnc-ből most 2.7-pre6 van a gépen, normál telepítéssel a dev környezet is, de amint élesben is dolgozom, majd a forrásból fordított utat választom.  

Nagyon kérem a kételkedőket, hogy ne hozzák az unásig hajtogatott nézeteiket, megértettük, már nem mond újat. Ott a semleges, ott lehet rágni a csontot. Különösen kérem azokat, akiknek a tárgyi tudás nem homályosítja éleslátásukat:)

xw705sph

Ezt jo tudni. Akkro nem vetem el a Debiant, jobban szeretem azt a GUIt.
DOS-t mindenkepp teszek fel, a TurboCNC-re kivancsi vagyok.

xw705sph

Ez igy ebben a formaban nem feltetlen igaz. 200+ CNC gepre felugyeltem. Tippelj melyiknel volt az alap hibamegoldas a restart? Illetve melyik fagyott meg tobbszor? Pontosabban melyik gep fagyott meg egyaltalan? Pedig nem sufni renszer volt, a Siemens szallitotta.
Nincs gondom a windowszal, napi szinten hasznalom, de azert adott esetben nem irnam le a tobbit sem.

000000000

Én sem rangsort akartam megállapítani a rendszerek között.

A lefagyás egy érdekes probléma.
Vagy szarul megírt program, vagy harver probléma.
Egyik sem operációs rendszer sajátosság.
Ez a tapasztalatom.

bwm784wiu

Linuxon nem működnek az egerem plusz gombjai. A termékoldalon nincs hozzá linuxos meghajtó program.
Van arra lehetőség, hogy teljes értékűvé tegyem az egeret?

t5kzsyyvh

van lehetoseg, de az atlagosnal kicsit melyebb linux ismeret kell hozza. (konfiguracios allomanyokban kell turkalni)

bj34emsd7

Hát aztán milyen egér ez? Persze nem biztos, hogy itt kellene megtárgyalni:)