LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

n2g2e5sms

Már le is esztergáltam. Egyből kettőt. Sikerült fél menetet rajtahagyni mert bennem maradt hogy a kés 60 fokos, grafika is jól mutatta mégse tettem ellene. Lényeg holnap kap M22x1.5 menetet , ráhajtom metszővel.  

Aztán lesz érdekes a dolog, romos tokmányba megfogni 3 mm en, és még furat bele. Annyira nem tudok elszakadni a marótól hogy hirtelenjében egy élű maróvak furatoltam ki.  
Már a "selejtes" bő 3 menete is jobban fogja. Hála a linuxcncnek kész van. Tetszik maga egyszerűségével. Ha rendesen el lesz készítve a kezelőrész akkor lesz az igazi. Ubuntu 10.04 2.6 linuxcnc.

7snm9r7t

Már negyedik évtizede hogy, forgácsolással foglalkozok!de ebből egy kukkot' sem értek!

s7manbs8

Akkor most melyik verziójú Linux meg rá való EMC2 vagy Linuxcnc program ami nálad bevált, hogy letöltsek valami olyan verziót én is, nemsoká szeretném kipróbálni majd.

4im2adcie

http://www.linuxcnc.org/index.php/english/download" TARGET=_fnew>ITT letöltheted azaz ISO fáljként írd egy lemezre és arról bootolva menni fog magától a telepítés. Még egy ovodás is fel tudja rakni,
Ubuntu op rendszer linuxcnc meg minden ami kell.
Még netezhetsz is majd munka közben.
Mindez magyarul persze. Jó szorakozást :))

n2g2e5sms

Nem fejtettem ki eléggé, TNMG 160408 lapkát használtam, ez 60 fokos hat élű. A mellékél elhelyezési szöge így 15 fok, innentől kezdve ha ezzel megyek a menet alá "selejt" a visszarajzolt alkatrész szerint, de jó lesz most ez így oda ahova kell. Van tartalék is. Azt nem értem a linuxcnc nél hogy lehetne az anyagot megjeleníteni? Azaz ha a szerszámtáblát kitölti az ember akkor megjelenjen bármilyen színnel az anyag ne csak a szerszámpálya. Ez mondjuk például egy okumánál megoldott, bár ott teljesen 3D be mutatja nekem nincsenek ekkora igényeim, 2D bőven elég. Amikor írtam a nagyoló kódját nem is néztem a szerszámra csak pötyögtem.  

008py5n5y

A http://linuxcnc.hu/" TARGET=_fnew>linuxcnc.hu oldalon nem működik a linkek és a fórum fül.
Vajon miért nem?
Csak nálam nem jön be vagy másnál sem?

bj34emsd7

nem meg a linuxcnc.org, valakinek megvan a hybridiso telepítő letöltve? Köszi

bj34emsd7

5umwjnrcn

Sziasztok
Szeretném összekötni a BL-TB6560-V2 típusú vezérlőmet Linux CNC vel.

1 motor 1 vezérlés.  

Találtam egy leírást hogy mit hova kell kötni:  
Step = CLK+
GND = CLK- és CW- és EN-
Dir = CW+
EN+ = ? Enable ide mit kell kössek?
Előre is köszönöm
Borcz

s2k5ycubj

Az engedélyezés 5V-ját.
Ha a linuxot felparaméterezed ki lehet vezetni ezt is,de nem mindig van értelme.
Az E-stop kapcsolóval szokták összekötni. Ennek az alacsony állapota tiltja a működést és nem csak mozgás nem lesz,hanem tartóáram sem és a léptető motor odébb ugorhat. Ha nem túl kényes az áramkör mehet rá direkt 5V is és akkor mindig működik,ha kap áramot. Nagyon sok vezérlőn ez a pont ellenállással fel van húzva 5V.ra és a nem működéshez kell lehúzni testre.

5umwjnrcn

Szeretnék egy léptető motort hajtani számítógéppel. Folyamatos fordulatot szeretnék elérni. A programot még nem tudom, de volt egy PIC-es megoldás az nem teljesen jó. Nem elég kis lépésekkel lehet állítani a lépéseket. Röviden, amit szeretnék produkálni vele: 180-220 as fordulattal hajtani a motort folyamatosan. Egy alkalom kb 30 perc. Pontos beállításra van szükség a meghajtott tárcsának.

Van egy BL-TB6560 –V2.0 típusú elektronikám.  Párhuzamos porton keresztül szeretném hajtani. Gondoltam a linuxCNC-re. Ha van egy egyszerűbb program az is megfelelne nekem.

Egyelőre kipróbálni szeretném hogy alkalmazható-e így vagy harcoljak PIC-el. Nem sikerült elindítanom a LinuxCNC-vel.  

Bekötöttem így:
Step = CLK+  
GND = CLK- és CW- és EN-  
Dir = CW+  
EN+ = ?  

Bekötve úgy működött ahogy Laci írta. Ha be van kötve akkor nem megy és tekergethetem a tengelyt ha nincs akkor folyamatosan megy program nélkül is, akadozva.

Hogy kössem hogy az jó legyen nekem? :)
És milyen programot használhatok az ilyen meghajtáshoz?  

0bn8uxmw

Szia,

Egy sima arduino nem lenne elég ehhez ? Bekötöd step/dir/enable-t beletöltöd a kódot ami forgatja a motort (indulásnál gyorsít megállásnál lassít, gombra indul és megáll, rengeteg ilyen kód van fent a neten hozzá) USB-n még gépre is kötheted ha kell és onnan is lehet vezérleni. LCD-t is köthetsz rá ha tudni akarod mit is csinál éppen mennyi ideig forog stb. Encoder-es visszacsatolással hibát is jelezne és megállna ha kell.

5umwjnrcn

Nem tűnik egyszerűnek a beállítás...

3ztiz2p39

egyet-kettőt esetleg limnkelnél?
Én nem igazán találtam meg őket.
Egyet igen, de annak elég kicsi a max. léptetési frekvenciája.