LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ffibr3g7v

Nem! a gépe front tool úgy is rajzol csak a  rajzoláskor rádiusz irányok ellenkezők a programozottal... vissza kell olvasni, szerintem még nem érted mi a probléma.

7snm9r7t

Nem igazán tudok már hozzászólni a témához!
Részemről is ámen!
Nekem csak, kb 7 év tapasztalatom van! a hobbi cnc esztergámon!
E400-on és társain meg 30,itt lehet a bibi!

bj34emsd7

upsz.

(A mitfárer utolsó szava: Illetve [#vigyor2])

de szerintem ez akkor sem lehet több egy fél órás állítgatásnál a LinuxCNC-ben.

KoLa te merre laksz?

ffibr3g7v

Na jó, tegyük fel én értem KoLa problémáját, de nem tudom a megoldást, mert szerintem jó ahogy van. Te TUDOD, ÉRTED, akkor miért nem kéred el
konfigurációs fájljait, megoldod és visszaküldöd. #3868 -ban írtam: "Szóval én várom a Ti megoldásotokat"

7snm9r7t

Szia ezt a, "Ti"! megnevezést!akik mi vagyunk, itt a fórumon, szerintem három kiváló emberre kell vonatkoztatni!mert Ők! vagyunk Mi!
Aki felhívta a figyelmet erre a programra!      
Aki lefordította!
Aki subrutinokkal látta el!

000000000

Használja valaki a Raspi2-t LinuxCNC-hez? Tegnap a fiammal egy internetes távműködtetésre (épület gépészeti alkalmazáshoz) alkalmas 4 relés ketyerét dobtunk össze, és annyira megtetszett, hogy szívesen kipróbálnám CNC-hez. Mach-hoz legfeljebb majd a Win 10-el lehet kipróbálni. De akár érintőképernyős CNC kezelőfelületet is ki lehet vele alakítani egyszerű telefonból. Baromira tetszik ez a mütyűr.  
http://kepfeltoltes.hu/150406/raspi2_002-2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]

4utepsca

A Reaspi2-höz még pár kernel driver hiányzik, de heteken belől elkészülhet. Nagyon biztatóak az eddigi eredmények.  
http://linuxcnc.org/index.php/english/forum/18-computer/28842-raspberry-pi-2" TARGET=_fnew>Részletek itt.

A BeagleBone Black-en viszont már régóta működik Machinekit (LinuxCNC fork). Árban hasonló, hardverben egy kicsit talán jobb.
Jah, készül hozzá érintős felület , telefonról, tabletről lehet vezérelni rövidesen.

https://www.youtube.com/watch?v=H8gfsly2EjE" TARGET=_fnew>Részletek itt.

https://www.youtube.com/watch?v=nU-5lsB3Bn0" TARGET=_fnew>Élőben még jobban mutat...;)

000000000

Mivel nem CNC-hez vettük és akartuk alkalmazni, eleinte nem is gondoltam azt, hogy alkalmas lehet erre is. Az lenyűgözött, hogy pillanatok alatt lehet kezelő felületeket létrehozni akár nyomógombost akár érintő képernyőset. Aztán láttam a neten is, hogy javában használják már Linux CNC-vel. Nagyon nagy szabadságot ad az egyéni igények kialakítására.

000000000

Sajnoa a MACH3 win 10-el sem fog futni RPi2-n. Windows RT lesz hozzá (más nem is lehet az ARM CPU miatt). Azon tudtommal nem futnak a normál windowsos szoftverek.

000000000

Előbb utóbb lesz hozzá valami, hogy a normál win szoftok is menjenek.

000000000

Sziasztok! Szép estété mindenkinek!
Egy marógépet szeretnék építeni. A következő dolgokban van tapasztalatom:
-Elektronika, hobbi szinten.
-CNC gépek mechanikai felépítése, javítása.
-Nem rég használom a LINUX-ot, nincs benne túl nagy tapasztalatom, viszont tetszik, és szeretném megtanulni.

Olvasgattam, gyüjtögettem információkat, néztem videókat, és azt hiszem, ideje kérdeznem olyan emberektől, akiknek ezen a téren sokkal nagyobb a tapasztalatuk. 14 éve dolgozom a CNC szakmában, mint gépbeállító, programozó technológus, viszont, nem nagyon volt lehetőségem a grafikus programozás alkalmazására, csak suliban gyakoroltuk AUTOCAD-el és SUFCAM-el. A munkahelyem nem tart rá igényt, így leragadtunk a jó öreg "G" és "M" kódoknál :).  

Szóval, az álmaimról: 4 tengely. Az alap "X" "Y" "Z" és + 1 tengely, amivel forgatni tudok, és ennek forgástengelye párhuzamos lenne az "X"-"Y" síkkal. EMC2-vel szeretném vezérelni a szerkezetet.

Maga a gép szerkezete és felépítése itt van a szemem előtt. Ami ködös: Adott maga a marógép, 4db szervómotorral. Adott egy PC. És itt jön a köd :) Legyetek szívesek, javítsatok ki ha marhaságot írok, és nem sértődöm meg, ha hülyének néztek, mivel ehhez a részéhez az is vagyok. ELméletileg szükségem van egy 4 tengelyes motorvezérlőre, a motorokat meghajtó tápegységre, amiknek felépítése valószínűleg attól függ, milyenek a motorok. Ha jól olvasgattam, akkor vannak olyan motorvezérlők, amik USB porton keresztül kapják a jelet a PC-től. Ez így megvalósítható szerintetek? Az általam használt gépeknél, külön paramétertáblázatban lehet beállítani a motorokat. Ez itt is így működne? Előre is köszönöm segítségeteket.

w987wzmm

Üdvözletem itt a fórumon.

Jó választás lesz a LinuxCNC. Igen, kell egy PC, amin van LPT port, ami egy leválasztókártyán keresztül hajtja meg a motorvezérlőket. Pár ezer forint csak.
Van más lehetőség is a motorvezérlők meghajtására, az kb. 30ezertől indul.
LinuxCNC-re nem használunk USB-s megoldást. Maximum kézi tekerő.

Tehát X, Y, Z és A tengelyre van szükséged. Gond nélkül kezeli. Konfigurálásnál be lehet állítani a kimeneteket...

http://www.itclips.net/wp-content/plugins/rss-poster/cache/5e960_3-axis_ProboStep_wiring_dia-614x390.jpg" border=0>

000000000

Köszönöm gyors válaszod! Ez igy tökéletes. Bonyolulltabbnak gondoltam.. A motor kivállasztásában még volnának kérdéseim. Masszív felépítésre gondoltam, legaláb 15-20 mm körüli golyósorsókkal szeretném mozgatni a szánokat. Azt sem szeretném, ha egy 10-es átmérőjű marónak adok egy kicsit komolyabb előtolást és fogásmélységet, akkor nyögjön alatta. Nem tudom milyen nehéz lesz a torony, amit az "X" orsónak kell majd cipelnie, szóval szeretném egy kicsit túlméretezni. Egyenlőre fa megmunkálásában gondolkodom, de  a későbbiekben fémről is szó lehet. Szerinted, mekkora forgatónyomatékú motorral lenne érdemes szerelni?

w987wzmm

Nagyon tág fogalom, és a válaszom is az lenne. Mekkora gépet szeretnél? Fa megmunkálásra? Ha 800mm-nél nagyobbat, akkor szíjas megoldást javasolnék orsó helyett. De akkor fémet, ne akarj vele megmunkálni. Menne, de a pontosságával lenne probléma.
BF20-as gépeket ismered? Keress rá a CNC-s átalakításra. Látni fogod, hogy kb.: 3Nm-es motorokkal szerelik.  
Mi lenne a fontos? A sebesség? Ár? Stb...