LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Szia Mihály!

Elvileg jó lehet, a gyakorlatban meg nem biztos..

Nem (csak) a processzor frekvenciától függ. Erősen befolyásolja az eredményt az alaplap többi eleme.
Futtasd a késleltetési tesztet és pontos eredményt kapsz.

p75e6i8vg

Segítség, szopat a linux.

Legújabb linuxcnc-t telepitetem egy régebbi gépre. Felment, de első bootolásnál nem jött be  a grafikus rész.
Próbáltam recovery módban, ha kérek egy konzolt, aztán egy startx parancs, akkor elindul de nem tudom mit kéne tenni.

Próbáltam megeditálni a boot parancsokat, kiszedve a "quiet splash"-t.  
Ahogy futnak a sorok, valami "settings sensor limits [ok]" az utolsó amit látok, aztán jön egy üres, kurzor nélküli képernyő.

https://www.google.hu/search?q=ubuntu%20blank%20screen%20after%20setting%20sensor%20limit" TARGET=_fnew>keresgélve végtelen db ilyen problémát találtam.
"nomodeset xforcevesa acpi=off" boot varázsszavak nem segítenek.

Ekkor kivettem a winyót, áttettem egy másik gépbe.
Pont ugyanez.
Végigpróbáltam három videokártyát, de semmi változás.

Mindkét gép régebbi AMD procis, 1gb ram.
Felejtsem el?

bj34emsd7

mikor normál módban elindítod és fekete képernyőnél ctrl-alt+f1-et nyomsz bejön a login prompt?
meg kellene nézni az xorg.log fájlt a /var/log/ ban valahol, hogy mitől hasal el. LCD monitorod van vagy katódsugaras?

p75e6i8vg

Áááá, elindult.

Bejött a login prompt ctrl-alt-f1 -re, ott kétszer meg kellett változtatnom valamiért a jelszót? :S
more paranccsal megnéztem a xorg.logot, de nem találtam error-t benne. Mást nem csináltam.
Rebootoltam, azóta már többedszerre elindul a grafikus rész.  

Nem tudom mi történt, de köszi :)

p75e6i8vg

Ja, egy vénséges LCD monitor 1024 felbontással.

000000000

Sziasztok! Lehet nem pont ebbe a topicba való, de  hasonló tèma. Hosszmérést kéne megvalósítanom 3000 mm hosszban, kb 0,01mm pontossággal, PC-n futó kiértékeléssel. A kiértèkelés jó/nem jó szintű kell legyen, megadható paramèterekkel. Mérőléces kivitelben. Mit ajánlanátok? Merre induljak? Köszönöm előre is!

exvm7f6a

Azért remélem azt tudod, hogy utoljára ilyet a ferihegyi reptér sepciális műhelyében láttam, ott temperált környezetben, lézer távmérővel mértek ki egy hosszú alkatrészt ilyen pontossággal, és még az amcsik is csodájára jártak hogy ezt képesek voltunk megcsinálni.

Szóval ez már erősen űrtechnika.
És ugye az acél 3 méteren már ~4mm hosszváltozást szenved el minden egyes fok hőmérséklet változással.

Mérőléc éppen ezért nincs ilyen hosszú.

Ha csak egy fix méretet kell megállapítani akkor a munkadarab anyagával egyező etalont használnék, és a munkadarabot 1-2 napot a temperált mérőhelységben hagynám.

Ha ~3méteres darabok hosszát kell megállapítani akkor az etalon végére szerelnék egy rövidebb mérőlécet, szintén temperált helységben a fent leírt módszerekkel.

Az etalont egyszer le kell gyártani, ez sokba kerülhet.

Ha rájöttél hogy mégsem kell ilyen precizitás, mert általában nincs szükség ilyenre, akkor precíziós acél mérőszalag van ilyen hosszú. Ezek pontosan vannak kimérve, de koránt sem 0,01mm pontosságúak a fent említett problémák miatt.

Mozgólépcsőt, repülőt, stb. úgy szoktak csinálni hogy a monolit betonpadlóra rögzítik referencia pontokat (egyszerűbb esetben krétával felrajzolják) és erre építenek mindent. Egymáshoz viszonyított méret eltérés nem lesz, az abszolut méretet pedig úgy sem tudja senki ellenőrizni űrtechnika nélkül, tehát jelentősége sincs, de  meg elég a precíziós mérőszalag.

CERN-ben ahol szó szerint atom pontossággal kell dolgozni, utólagos hézagoló lemezekkel oldják meg és laseres mérőberendezéssel teszik helyére a dolgokat, gondolom ott is precízen temperált az egész csarnok és gyűrű.

wvs6cpz09

Egy kicsit sok az a ~4mm. Pont két nagyságrenddel kisebb.

3ztiz2p39

3000 mm +- mennyi a mérendő darab hossza?
Egyáltalán mit kell mérni egyszerű rúdanyagot, vagy nem mozdítható tárgyakat, tehát a mérőeszköznek kell mobilnak lennie?
Az első aránylag egyszerű, de a második már nem hobby kategória.

kcj98hg3n

Köszönöm a Segítséget!!!

Eredmény!!!! Okés :) !!!

p75e6i8vg

Sziasztok,
Küzdöttem ma egy kicsit ismét a linuxcnc-vel.
Sikerült megmozgatni a motorokat :)

Egy ősi S3 trio 16Mb vga van a gépben, ezzel 15000 körüli értékek jönnek ki a latency teszten. Ha mozognak a motorok, "szemetel a kép", mindenféle grafikai hibák jelennek meg.
Kicseréltem egy ATI Radeonra, azzal szép a kép, de minősíthetetlen 300000-es értékek lettek (20x nagyobb)
Ennyire érzékeny ez a linux?

Ha rá van dugva a párhuzamos portra a leválasztó kártya, csak egyszer tudom elinditani a linuxcnc-t. Mármint ha bezárom, utána nem indul el a köv bootolásig. Valami olyasmit silabizálok ki a dump-ból, hogy a PARPORT használatban marad :S

4a8dg8sxf

Tisztelt hozzáértő fórumtársak!
Lenne egy (talán bugyuta) kérdésem:
Van-e valamilyen előírás a főorsó végi INDEX, illetve ENCODER tárcsa résszélességét illetően.
Vagy ez kizárólag az alkalmazott érzékelő tulajdonságain múlik?
Amit szeretnék:  
 nmax 200 1/perc
 Alkalmazott opto: TCST 2300
 Résszélesség 0.9 mm.
Ø60 mm-es tácsa 100 réssel ekkora résszélességet ad.

Fog ez így működni?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Homovics_Miklos/TCST2300.pdf" TARGET=_fnew>Itt az opto adatlapja.

4a8dg8sxf

nmax 200 1/perc=nmax 2000 1/pec

8h6i9fbiw

Én az órás szakmám kapcsán találkoztam spéci anyagokkal amelyeknek kicsi a hőtágulási együtthatója, de lehet hogy nem lenne olcsó ezekből etalont készíteni. De a régi időkben is megoldották az ingaórák hosszváltozásának a kompenzálását. http://users.atw.hu/teora/tudnivalok/anyagok.htmlhttp://" TARGET=_fnew>órás anyagok

8h6i9fbiw

a link valamiért nem jött össze de itt van ujra:
http://users.atw.hu/teora/tudnivalok/anyagok.html