LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

a86ifm7g5

Szia!

Sajnos nekem a dmesg | grep parport parancsra csak a saját alaplapi portot listázza ki. Viszont az lspci esetén ott látja, hogy benn van egy MosChip-es paralell controller. A portcímet ki lehet valahogy deríteni? Mert olyan, mintha nem lenne telepítve a kártya.

Köszönöm előre is a segtséget!

4utepsca

Szia !

Akkor nyomj neki egy "lspci -vv" parancsot és keress valami hasonlót mint ez:

Region 0: I / O ports at 5008  
Region 1: I / O ports at 5000  

Itt pl. a 0x5008 vagy a 0x5000 lenne a cím.
Utána ezt a port címet kell beírni a HAL fájlba.

a86ifm7g5

Hálásan köszönöm, ezzel rögtön meglett a keresett portcím. Működik is szépen. Ezúton köszönöm a segítséget, amit nyújtott a kézikerékkel kapcsolatban, valamint pisti73 barátomnak, aki szintén nagyon sokat tett hozzá ahhoz, hogy működjön a kézikerék. Pistivel a v2.0 készítettük el, Én a hardware-t,a szoftverrel, Pisti pedig a linuxos bűvészkedést, és egyéb - számomra csodálatra méltó - okosságokat  adta hozzá.

MŰKÖDIK![#wink][#taps]

a86ifm7g5

" Ezúton köszönöm a sok segítséget Snecinek, amit nyújtott a kézikerékkel kapcsolatban,"

Így akartam írni!

a86ifm7g5

bjam28: Köszönöm, nélküled sokkal nehezebb lett volna!

a86ifm7g5

Helló!

setp axis.0.jog-vel-mode 0
setp axis.1.jog-vel-mode 0
setp axis.2.jog-vel-mode 0
setp mux4.0.in0 1
setp mux4.0.in1 0.1
setp mux4.0.in2 0.01

Ezzel ugye a lépésközt lehet meghatározni. Na most ha én "folyamatos" üzemmódot szeretnék, akkor ez lehetséges?

Köszi.

a86ifm7g5

Megoldódott.

008py5n5y

Egy e-stop gombot próbálok bekötni a Linuxcnc-hez, de nem akar összejönni.
a hall fájlban a következő sort alkotta a stepconf varázsló:
net estop-ext <= parport.0.pin-13-in
Ez így helyes?
A mintaleírásban mást olvasok, de ha azt beírom, azzal el sem indul a program.

x4rhew5r3

Ez így helyes, de kellene a többi sor is, hogy mivel van összekötve.

008py5n5y

Délután megnézem, köszi!

x4rhew5r3

Végre valami elmozdulás 7i80 ügyben:)
http://linuxcnc.org/index.php/english/forum/27-driver-boards/27253-7i80-and-7i77?limitstart=0#41426" TARGET=_fnew>Andy koléga közölt egy telepítési útmutatót, ami az rt-preempt kernellel működik. Vasárnap én is telepítettem, a tapasztalataim a következők.

Az oprendszer 12.04 LTS 32-bit. 2 gépen néztem, Dell DX620 és Intel Atom D510 proccal. A Dell-re simán felment az rt-preempt kernel, Az atommal voltak warning üzenetek a hálókártya driverrel, de működött. Andy segítségével a Mesa driverek is meglettek.

Kell a külön hálókártya a 7i80 felé, mert hiába csináltam alias IP-t az alaplapira, úgy nem működött. A hm2_eth realtime driver csak szűkített protokollt kezel, hogy valósidejűhöz közelítő kommunikációt tudjon csinálni a 7i80-nal.

Sajnos az a kényelem, ami a Mesa FPGA kártyákkal volt, az itt nincs. Egy utility-val le kell tölteni a 7i80 firmware-t amit használni akarunk és az ott van a kártyán. Ez még nem lenne gond, de ha a hal pineket nézem a halrun alatt a show paranccsal, akkor nem a halkomponensek pinjeit írja (stepgen, encoder, stb.), hanem csak a gpio neveket. Csak annyit látunk innen, hogy melyek az outputra konfigurált csatlakozó lábak. Úgy néz ki, hogy a VHD fájlokból kell kigyűjteni egy adott firmware-hoz tartozó lábkiosztást.

Eddig jutottam, amit lesz megint egy szabad félnapom, megnézem hogy megy például egy működő 5i20-as konfiguráció portolása 7i80-ra.

Ezek a tapasztalatok a szinte nulla dokumentáció és a sok bénázás közepette születtek. Lehet hogy ennél sokkal jobb a helyzet, csak még nem találtam rá a helyes útra:)

w987wzmm

Szia, Sneci!

Van valami oka, hogy az Ubuntu 12.04-es volt amin kipróbáltad? A régi 10.04-es nem alkalmas rá?
12.04-nek egy kicsit nagyobb a rendszerigénye.

x4rhew5r3

Azzal nem megy a rt-preemp kernel. 3...-as linux kernel kell.
Nem vagyok boldog az új felülettel:(

w987wzmm

Ha jól tudom, vissza lehet csinálni a régi felületet. classic gnome desktop

YouTubeon vanak videók hozzá.  

https://www.youtube.com/watch?v=5xDXeOsLQ3k" TARGET=_fnew>https://www.youtube.com/watch?v=5xDXeOsLQ3k