LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Köszi, este átállítom.

008py5n5y

Feltettem a HALL fájlt ide:
http://cnctar.hobbycnc.hu/lari/Linuxcnc/lathe%20hal.txt" TARGET=_fnew>Lathe hall

x4rhew5r3

A hálózati korlát aggály visszavonva:)

Úgy néz ki, megy a cucc alaplapi utp-n alias ip-vel, együtt a normál tcp forgalommal.

x4rhew5r3

Hát szemre jól néz ki, nem látom mi a hiba. Ha terminálból indítod mi a hibaüzenet?

w987wzmm

Ha működik az internet, akkor az nem zavar be a vezérlésbe? Külön lehet válaszain a két dolgot?
Gondolok itt arra az esetre, amikor alaplapi hálókártyára van kötve a 7I80 és van a gépben egy WIFI is. Vagy két hálókártya... be lehet majd állítani, hogy mit, mire használjon?  

x4rhew5r3

Azért kell a virtuális ip cím, hogy a 7i80 egy másik szegmensben dolgozzon. Alapértelmezésben az alias cím 192.168.1.1 (ez van a pc-ben) és 192.168.1.121 a 7i80 ip címe.
Az internetezést egy másik szegmensre kell állítani, pl. 192.168.2.xxx. Ennyi elegendő,hogy szeparált legyen a két forgalom.
Én egy tp-link desktop switch-et raktam oda, ami valószínűleg nagyon kis latenciával kezeli a csomagokat.

Még csak szoftver szintem megy, nincs hozzákapcsolva vezérlő. Majd meglátjuk hogy muzsikál:)

x4rhew5r3

Megnéztem azt, amit elsőnek kellett volna megnézni:(
A Latency-test tragikus eredményeket hoz az rt-preempt kernellel. 0,5-0,8 msec! Használhatatlan így. Kíváncsi voltam mit hoz egy i54670K processzorral. Ugyan olyan rossz. Ugyan ezzel a processzorral a 10.04 a teszt indításnál 0,6 usec!!!, ha indítgatok mindenfélét, akkor sem megy 10 usec fölé a jitter.

Ezzel még várni kell...

4utepsca

Kellemes Karácsonyt Mindenkinek!

Egy kis ajándékot szeretnék letenni a LinuxCNC karácsonyfa alá, talán még nem késő:

http://linuxcnc.hu/mesa-iii-7i43-jelszintek-labak-csatlakozok/" TARGET=_fnew>Mesa III. 7i43 jelszintek, lábak, csatlakozók

http://linuxcnc.hu/mesa-iv-egyszeru-konfiguracio-pncconf-segitsegevel/" TARGET=_fnew>Mesa IV. Egyszerű konfig Pncconf seígtségével

További jó pihenést!

ffc2gz5fr

Sziasztok!

Akadt egy ki gondom a LinuxCNC alatt a Charge Pump  és az E-Stop konfigurálása közben.  

Ha csak a Charge Pump funkciót konfigurálom akkor minden ok. Tudom a leválasztó kártyát engedélyezni - tiltani. Ha viszont az E-Stop funkciót is felkonfigurálom akkor teljesen megbolondul minden.  

Ha elindítom a LinuxCNC-t nem történik semmi nem tudom engedélyezni a leválasztó kártyát. Ha engedélyezni akarom a leválasztó kártyát ahhoz be kell kapcsolnom az E-Stop-ot úgy egyszer tudom engedélyezni a kártyát, de utána már nem tudom letiltani. Ha le akarom tiltani a kártyát ahhoz fizikailag ki kell lépnem a programból. Engedélyezés esetén minden kezdődik elölről. Próbáltam invertálni a pineket de akkor sem változott semmi....
"Motion féle" leválasztó kártyám van. A kártya tuti jó, mert Mach3 alatt hibátlanul működik, Linux CnC-esetében pedig csak az E-Stop konfigurálása után jött elő a hiba. Szóval valamit én bénázok...

4utepsca

Szia István!

Tételezzük fel hogy a Charge Pump funkció jól működik. De mivel ez is bizonytalanságot visz a rendszerbe én nem állítanám be addig míg az E-Stop nem működik.

Amit leírsz, abból nagyon úgy tűnik, hogy az E-Stop  fordított polaritása megoldaná a helyzetet. Próbáld meg Charge Pump nélkül és invertáld az E-Stop bemenetet.  

Mit értesz az alatt, hogy "engedélyezed a leválasztó kártyát"?

ffc2gz5fr

Szia János!

Ha az E-Stop-ot konfigurálom az jól működik. Ha a Charge Pump-ot konfigurálom az jól működik. Ha mindkettőt, akkor "összeakadnak".  

A "Motion féle" leválasztó kártyán található egy SW1 jelű kapcsoló ami a Charge Pump funkció használata esetén engedélyezi, illetve letiltja - az E-Stop gomb ki és bekapcsolásával - a csatlakoztatott motormeghajtókat is (remélem jól írtam). A kártya engedélyezésén erre gondoltam.  

Visszaolvastam itt a fórumon és találtam egy említést már korábban a CP és az Estop funkciók "összeakadására", viszont a kiküszöbölésére (lehet, hogy nem elég figyelmesen olvastam) nem találtam megoldást.  

Próbálkoztam a bemenetek invertálásával is, de az eredmény nem változott.

7snm9r7t

A Charge Pump nem létfontosságú! nálam ki volt építve a mach alatt, de mivel az EMC2 annó, nem engedte a motorok tesztjét stepconf alatt, így ezt a relét rövidrezártam, azóta is úgy van!
Estop nálam az esztergán, megszakítja a motor tápot!vésztop leállító módban, ez a jó védelem üközés ellen!
Az Esc sem állítja meg lépésvesztés nélkül a tengelyeket! régebben szó volt erről! nem jó!
Ha nem vészhelyzet miatt kell megállítani a futást arra ott a pause gomb 'P'

s7manbs8

LinuxCNC illetve EMC EMC2 ből melyik verzióü az ami a legkisebb gépigényű, PI-en elfut l vagy hasonlón ? Csak ilyen kisebb gépem van erre most, azon kipróbálnám.

4utepsca

Szia !

PII de inkább PIII a minimum!

A késleltetési teszt megmondja, hogy használható-e egy adot lap vagy sem.  Az "Első lépések a LinuxCNC-vel" című doksiban van erről több részlet (LinuxCNC.hu-n elérhető).

Jelenleg a 10.04-es Ubuntuval jön a LinuxCNC 2.5.3. Lehet, hogy a régebbi verziók (2.3.x, 2.2.x) kicsit kevesebb vasat igényelnek, akkor a 8.04 vagy akár a 6.06 Ubuntuval is meg lehet próbálkozni. De ezeket már nem nagyon támogatják. Itt találsz hozzájuk CD-image fájlt:
http://linuxcnc.org/index.php/english/download/21?task=view

512MB RAM azért kell neki, bár láttak már embert akinek működött 384MB RAM-mal.

Itt egy lista, az alaplapokról amik működnek, illetve amik tuti nem működnek. Találsz köztük Celeront is.
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Latency-Test

s7manbs8

Ez a linuxcnc már a régi verziói egyáltalán mióta léteznek ?