LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Szia Miki!

Neked az M100-M199 felhasználó által definiált M kódok a megoldás.

http://www.linuxcnc.org/docs/devel/html/gcode/m-code.html#sec:M100-to-M199" TARGET=_fnew>Itt a leírás angolul.

Gyakrlatilag pont azt csinálja a példában említett M101, M102 kód ami Neked kell, e relét kapcsolgat ki/be a parport 14. pin-nel.

Felteszek róla egy fordítást a LinuxCNC.hu-ra a jövő héten.

A főorsó ki/bekapcsolására miért nem jó az M3/M5 páros?

Bakter!!! Most nézem, hogy már lefordítottam két éve:
Ott a példa a LinuxCNC (EMC 2.4) felhasználói kézikönyvben.
http://linuxcnc.hu/linuxcnc-felhasznaloi-kezikonyv/" TARGET=_fnew>Itt on-line,

http://linuxcnc.hu/linkek/" TARGET=_fnew>Itt meg letölthető pdf-ben.

Akkor nem fordítok semmit :) Ha további kérdés van, tedd fel!

4utepsca

Ja, hogy ne kelljen végigolvasni az egész könyvet: 126. oldalon van amit keresel

4utepsca

Szia!

Ezeket mind be lehet állítani StepConf wizardból. Ide még nem kell kézzel hegesztett HAL file.

Dokumentáció a LinuxCNC.hu-n

Ha elolvastad a doksit és akkor sem megy, akkor tedd fel újból a kérdést!

4utepsca

Itt egy példa egy valamilyen féle TB6560 konfigra:
http://tanky-turk.blogspot.hu/2012/06/tb6560-driver-board-and-linuxcnc.html

Melyik részét nem tudod beállítani a wizardból?

4a8dg8sxf

Köszönöm a válaszod.
A főorsó elindítása és leállítása az alacsonyabb fordulaton megmarad az M3..M5 kódokkal.
Mint korábban írtam, ez egyébként a Dahlander motort kapcsolja több mágneskapcsoló segítségével a nagyobb fordulatra.
Jelenled a Mach3 intézi ezt az általam összekalapált M31.m1s fájl segítségével.
Azt kérlek írd még meg, hol, milyen kiterjesztéssel keressem a most működő M3..M5 parancsok fájljait.

Köszönöm.

000000000

Az összes pdf-et lementettem, egy részüket ki is nyomtattam. Megpróbáltam a leírás alapján elindulni, de pont a Stepconf Wizard az, amiben máris megakadtam. A kártyámon a TB6560 IC enable lábára (TB6560 pin4) a printer csati pin2-ről indul a jelút - de a pin2-re választható funkciók közt nincs enable. Sem a Sherline, sem a Xilotex nem ad ilyen lehetőséget. Ezért nem tudom a leírást követni.
http://evoran.hu/tmp/Screenshot-LinuxCNC.png" border=0>

2h0y3p4wh

Szerintem meg ne az IC lábkiosztását sasoljad " (TB6560 pin4 enabel)", hanem az LPT csatlakozó lábkiosztását...

4utepsca

Miki!

Majd felhívlak, hogy tisztázzunk pár dolgot aztán leírjuk die a megoldást.

4utepsca

Szia!

Az engedélyező jel (TB6560: enable) az az "Amplifier enable" a StepConf-ban. De szerintem a kínai vezérlő simán elmegy "enable" nélkül is, valószínüleg alapból engedélyezve van.

Ha leírod melyik LPT lábon mi van a vezérlődön, akkor segítünk kitalálni, mi hogyan legyen a StepConf-ban.

A Sherline vagy Xilotex kiindulásnak jó max., de annyi erővel nulláról is lehet indulni, nem érdemes velük foglalkozni.

4utepsca

Bocs, benéztem, már leírtad a kiosztást.  

Innen meg elég egyszerű: Engedélyezd az enable lábakat direktbe (húzd fel 5V-ra vagy GND-re attól függően mi az aktív jelszint), legalábbis amíg el nem indul a cucc.

A Step/Dir jelek egyértelműek. A relé pedig tetszés szerint. De jussunk el előbb addig, hogy mozgatod a léptetőket.

4a8dg8sxf

Köszönöm, várom a hívásod.

000000000

Akkor az enable lábakat elég "Unused"-re állítani és statikus Vcc/GND szintre kötni? (Majd meg kell néznem, mi az aktív engedélyező szint.)
Egyébként meg köszönöm a segítséged!

4utepsca

Szia !

A StepConf-ban válaszd ki az "Unused" opciót annak a be/kimenetnek amit nem használsz. Az LPT kimeneten a nem használt lábakat hagyd úgy ahogy vannak, nem kell se le, se fel húzni. A program egyszerűen nem figyeli azok állapotát.

Ha kell az engedélyező jel a léptető vezérlőnek, akkor meg válaszd a megfelelő lábra az "Amplifier Enable" jelet. Nekem furcsa hogy három értékes lábat is elpazarolna a tengelyek engedélyezésre a kínai. Ilyet nem szokás tenni, illetve ezt másképp oldják meg.  

Biztos, hogy jó az az LPT  port kiosztás amit írtál?  

000000000

Szia,
teljesen igazad van, furcsa ez a kártya. Már az is furcsa, hogy az LPT pin1-et pazarolja el (ami amúgy egy I/O pin...) arra, hogy az legyen az X step. A kártya egy gépész barátomé, én magam AVR hw/sw -rel dolgozom Linux alatt, szóval a nagyon gyerekes kérdéseim csak az ismeretlen cnc területnek szólnak. Mivel semmi bekötést nem kapam a kártyához, így a TB6560 lábait tekintettem fixnek és fóliakövetés/ohmmérős kicsengetés alapján jutottam a közölt bekötéshez. Szóval a bekötés biztos.
Én magam biztos nem ilyen hülye bekötéssel terveztem volna a nyákot, de hát ez kínai. No comment...
Egyelőre a kártyán egy motor lóg, most szólok a cimborának, hogy hozza a másik kettőt. Addig nem akart nekikezdeni a mechanikának, míg tekergetni nem tudom a motorokat. Hát egy motor már követi mintakénr betöltött achimedesi spirált. :)

kcj98hg3n

Sziasztok!!!

Gyors kérdés!!!

Intel® Celeron 430 (1.8Ghz/800MHz,512KB)  
Proceszor-al ellátott gép, jó lenne Linux Cnc.hez????  

Válaszotokat előre is köszönöm??