LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

exvm7f6a

Ebben egyetértek, de az érintőképernyő előnye az univerzális működés.

Én úgy képzeltem el, hogy kell egy szám klaviatúra, MPG, meg a tengelyeknek külön léptetőgombok.

Viszont én arra gondoltam, hogy ennyi gombot nem az LPT-n kell beküldeni, hanem egy rendes USB-s billentyűzetet belezek ki. Szerintem megoldható diódás logikával is hogy 1 fizikai gomb lenyomásához tartozzon egy összetett billentyű kombináció. pl.: Ctrl+Alt+"A"
Gondolom a LinuxCNC-ben is egyszerű definiálni ilyen gyorsbillentyűket a fontosabb funkciókhoz, így pedig nem zavarná a rendes billentyűzet működését.

Apropó, Linux alatt sem probléma két párhuzamos billentyűzet használata, ugye?

ffibr3g7v

Simán lekezeli a párhuzamos billentyűzetet, Én egy
"kakaó biztos" gumi billentyűt téptem szét, panelja nagyon alkalmas "buherációra" !  

3ztiz2p39

Nyomógombokhoz biztosan jó,de MPG-nek, feed rate-nek, vagy statikus állapotú kapcsolókhoz nem alakalmas ez az illesztés.

exvm7f6a

De azok meg már elférnek az LPT porton.
Bár attól függ mennyit akarsz ráaggatni.

3ztiz2p39

ha már úgy is kell az LPT, akkor a többi is elfér ott multiplex olvasással.

4utepsca

Sziasztok!

http://linuxcnc.hu/lpt-combo-cape-az-elso-teszt-sikeres/" TARGET=_fnew>Első éles teszet: BeagleBone Black + LPT-Combo cape + LinuxCNC

exvm7f6a

Jól látom, még marópályát is rajzol?

Mondjuk ez lényegtelen számomra.  
Gépbe integrált vezérlőnek szánom. 3D nyomtatóhoz, NYÁK gravírozóhoz, ilyesmihez.

ffc2gz5fr

Sziasztok!

2. LPT kártya driverét szeretném feltelepíteni a Ubuntu-ra. Van egy .tar.gz kiterjesztésű file-om. Ha azt kicsomagolom akkor van benne .c, .h kiterjesztésű file. Elakadtam, tudnátok segíteni? Tudom van barátunk is de nem jutok tovább...

exvm7f6a

Ez engem is érdekelne.
Én egy érintőképernyőt nem tudok feltelepíteni, mert az ubuntu alatt nincs rootjogom, így hiába van pontos leírásom a telepítésről.

Na meg kernelbe kell befordítani, az nem cseszi el az CNC valósidejű kernelt?

ffc2gz5fr

Az az igazság, hogy ha a parportokat lekérem ott azt mondja, hogy csak egy LPT kártyám van. Ha viszont a Linux CnC .hal file-ban megadom neki a 2. kártya címét akkor működik.

kuv5p7226

Ubuntu alatt miért nincs root jogod???

Saját telepítés?

exvm7f6a

Végül is DOS alatt is csak az IO címre kell hivatkozni, nincs driver, bár a Linuxál mintha nem így működne.

No mindegy. nekem úgy van, hogy opt/etc alá bemásolom a csomagot, aztán befordítom a kernelbe, de már ott elakadtam hogy nem tudok hozzáférést állítani a könyvtárhoz, mert nincs jogom hozzá. Nem vagyok egy Linuxos, de azért el szoktam boldogulni vele, viszont ez az Ubuntu tőlem teljesen idegen.
RedHat, vagy CentOS jobban hasonlít a Linuxra.

exvm7f6a

Normál LinuxCNC legújabb ISO-t felnyomtam egy gépre. Megkérdezte a felhasználó nevem jelszót, ezen kívűl mást nem tudok róla.
Próbálkoztam root csoporthoz hozzáadni magam, meg rendszergazdának kinevezni magam, de szöveges ablakban továbbra sem fogad el semmit amivel hozzáférést tudnék adni az említett könyvtárakhoz, meg a saját browsere sem engedi, ami mondjuk nem is meglepő, csak megpróbáltam.

Szóval erre lennék kíváncsi. Utána remélhetőleg már meg tudom oldani.

exvm7f6a

Máskülönben normál USB-s egérként kezeli az érintőpanelt, tehát már most is reagál, csak az a gond, hogy a saját szoftvere nélkül nem lehet kalibrálni.

kuv5p7226

Az Ubuntuban nincs root user (csinálható, de minek), mert sudo-val dolgozik.

Terminált megnyit, majd:

1. Ha csak egy progarmot futtatsz: sudo program_neve paraméterek
2. Ha sok mindent akarsz root-ban csinálni akkor: sudo -s vagy sudo -i vagy még 5 másik lehetőség, lásd: man sudo

Minden esetben a saját user password-öt használod, ugyanis ezzel a joggal az első telepített juzert ruházza fel az Ubuntu. Tehát te magad vagy a root, csak a sudo-n keresztül.