LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Látod, mi van a gép mellet? Másra is használják a vezérlőket. [#nevetes1]

http://kepfeltoltes.hu/131112/hangfal_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

x4rhew5r3

Igen, de az is igaz, hogy kevés kalapácsot reszelő lakatos írt cnc-t vezérlő programot:)

7snm9r7t

Szia!Laci!
Lehet hogy nem értem ezt az egészet, hogy hogyan működik!Nem is akarom nagyon átlátni! mert ahhoz kevés vagyok! a számítástechnikában, matematikában, és az elektronikában is!

Viszont a forgácsolásban és mindenféle mechanikus dolgokban van némi tapasztalatom!

A kapocs! a Linuxcnc vezérlőprogram kezelő felülete, és a gkódok!

A gkódokkal elboldogulok, de a felület még nem az igazi!

Miért vegyük vissza a Linux teljesítményét annyira hogy vidót tudjak nézni menetvágás közben? Inkább vesszen az a videó! de legyen gyorsabb a gépem!
Vagy ezért kell a mesakártya?

7snm9r7t

A netes kapcsolatot kezdem akkor érteni! elég érdekes a dolog!

w987wzmm

Én, úgy tudom, hogy kevés a PC sebessége. Van különbség egy P4 és egy I7 között, de annyival nem lesz gyorsabb. Hiába tiltasz le szinte mindent, akkor sem lesz gyorsabb a CNC géped.
Nézhetsz közben videót is, mert a PC bírni fogja.    

7snm9r7t

Na igen! azt az órajelet a linux adja? a többit meg a processzor?

w987wzmm

Talán egy esszerű példa, nem teljesen jó...
Tételezzük fel, hogy van egy irodád, egy gyors kezű csinos titkárnővel.
Nem fog tudni gyorsabban gépelni egy I7-es géppel sem, mert a PC csak meghatározott ideig foglalkozik a billentyűzettel.

Valami olyasmi van, hogy a perifériáknak különböző sebessége van, és csak egy meghatározott időszeletig foglalkozik vele. Ha rá is vesszük a PC-t, egy hejre koncentráljon, akkor sem lesz gyorsabb a periféria max sebességétől.

7snm9r7t

Egyre érhetőbb! de akkor tudtuk előre, hogy mennyit fog foglalkozni a cnc időzítéssel!?

w987wzmm

Én, az eddigi tapasztalatok alapján, nem tudtam megállapítani, hogy melyik adat ami lényegesen meghatározza a sebességet.
Leírások is vannak, de engem nem győztek meg túlzottan. Ez-azt kikapcsolni a bios-ban, pár % sebességnövekedésért felesleges játék.
Amit tapasztaltam a CPU legyen minimum 2 magos, memória min 1GB, de inkább felette.
Tök mindegy, hogy integrált-e a videokártya. Azt, még nem próbáltam, ha LPT kártyát használok.
Talán, még annyi, hogy kicsi legyen az alaplap, kevés perifériával. Pont azért, hogy ne figyeljen annyi felé.

kuv5p7226

Ne beszéljetek már össze-vissza...

Ha bármi más megy a CNC vezérlő gépen, az lefogja a teljesítményt. A video lejátszás meg a legkevésbé stabil dolgok közt van minden rendszeren, inkluzíve Linux.

w987wzmm

Ha egy gép képes lejátszani egy videót, úgy hogy a LinuxCNC is fut egyidejűleg és CPU terhelése, nem haladja meg a 100%-ot, akkor semmi gond.
Egy vacak Intel Atom 1,6Ghz is képes erre a mutatványra.

x4rhew5r3

Nem, a 7i43 mesa kártya más miatt kell. Ha azokat az analóg bemenetű vezérlőket akarod használni, akkor a pozíció kör a linuxcnc-n keresztül záródik. Mesa nélkül csak nagyon kis felbontású enkódereket lehetne használni, mert a tisztán szoftveres enkóder kezelés frekvenciában nagyon korlátozott.

A működés nagyon vázlatosan a következő:
- a 7i43 fogadja a tengely enkóder jeleit és kiszámolja a tengely pillanatnyi pozícióját
- a linuxcnc pid komponense fogadja a 7i43-tól az aktuális pozíciót és összehasonlítja a kívánt (paracs) pozícióval. A pid kimenete lesz a beavatkozó jel, ami az eltérést akarja megszüntetni
- a 7i43 pwm generátora fogadja a pid kimenetéről a beavatkozó jelet és ez alapján előállít szélesség modulált (pwm) jelet
- a pwm jel átkerül a a 7i48 pwm/analóg átalakító kártyára, és a +/- 10V-os beavatkozó jel a motorvezérlő bemenetére

A kérdések második fele. A fejlesztők alapvetően a linuxcnc magjával foglalkoznak. A felületeket lelkes felhasználók faragják, alakítják nem profitszerzés céljából, hanem hogy elég általános legyen mindenféle igények kielégítésére. A felhasználók többsége (gondolom) nem ipari termelésre, hanem saját szórakozásra használja a linuxcnc-t. Marógép, eszterga, tripod, delta, habvágó, lézer, robot, plazma, falra rajzoló 2 motorral, lépegető hatlábú, és így tovább....
Amit feszegettek, az ehhez képest eléggé speciális. Mert neked nem kell csak ez, meg csak az, a többi csicsa:) A "programozó", ahogy nevezitek az ismeretlen felhasználót és fejlesztőt, valószínűleg nem profi esztergályos, olyat csinál ami őt kielégíti.

Már most is lehet valamennyire személyre szabni a kezelőfelületet, de messze nem azon a szintem, ami elvárható lenne. De ne hasonlítsuk össze a pénzes konkurensekkel, mert ott pénzért keményen dolgoznak a profit érdekében. Itt meg hobbiból fejlődik, kollektív tudásra alapozva. Ennek ellenére vastagon megállja a helyét, de ez a saját véleményem:)

Toncsi iszik, veri a feleségét.  
A barátnő kérdezi az asszonyt.
- Miért nem válsz el?
- Toncsi ilyen, szeretem.
Hangzik a válasz.

A linuxcnc ilyen.....

7snm9r7t

Szia Laci!
Köszönöm az érthető válaszodat! a vázlatot' látom lelki szemeim előtt, gondolatban!

Ismersz olyan felhasználót aki meg tudná írni nekem az esztergára a felületet?

Ha páran összedugnánk a fejünket, meg tudnánk alkotni egy igazi eszterga felület! jobb is lenne ha nem csak az én szempontjaim alapján készülne!

Néhány szempont: A szerszámpályában ne legyenek adatok!
Legyen egyszerre fordulatonkénti és percenkénti előtolás kijelzés is!
Mpg ki-be gomb!( két mpg  x z tengelyre!) egy nyomógomb, minden megnyomásra váltson!oda vissza, legyen led ami mutatja az állapotot!
DTG nem kell!
Kell programozott és pillanatnyi főorsó fordulat!
stb stb

3ztiz2p39

Szerintem nem jó úton jársz...
régebben én is nagy és érintős monitorban gondolkoztam.
de mostanában lehetőségem van megfigyelni ipari gépeket és kezelőiket. (elég csak megnézni melyik gombok a piszkosak :))

Szerintem a hagyományos, mechanikus  kezelőszervekkel dolgozó kezelőpult a megoldás. A képernyő elsődlegesen csak mint toolpath és DRO szerepeljen.

A nyomógomb megnyomom átvált, megnyomom visszavált is problémás első pillantásra nem látható hogy milyen állásban van.  
Vagy kell mellé kontroll LED vagy a képernyőt kell skubizni.  
Az MPG-hez is legjobb a mezei választó kapcsoló.

Nekem álmaim terve egy eszterga és a hozzá való kezelő, de mivel most marógépem van, ezért azon lehetne gyakorolni a megoldásokat.