LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Mivel írtam is, hogy nem vagyok tisztában azzal mire vonatkozik a minimális gépigény...

Így már teljesen érthető, hogy sz.r az egész.

s7manbs8

Ez elég érdekes, az én DOS programomban 30kHz megszakítást használok és nagyon szépen lépegetnek a motorok. Az pedig vagy 30us-onkénti léptetgetés, ott pedig pár us-os jeleket adok ki az LPT-nek.

s7manbs8

De most a tesztet nem nézve nem lépteti a motorjaidat rendesen, látszik ?

s7manbs8

Ha hirtelen kiszámolom, hogy 10000mm/perc sebességgel akarok hajtani egy tengelyt 1/1000 mm lépésközzel, akkor 10000*1000/60=166000 impulzust kell kiadni, az meg 6us idő, tehát még ha van 1 us ingadozásunk, akkor is ki tud adni egy 2 us jelet, egész pontosan már ami az ilyen nagy felbontást illeti, azt te nem veszed észre, ilyen tempóban meg nem megmunkálás van, ehhez képest a mechanika rendszer ezerrel le lesz maradva ... túl van ez dimenzionálva szerintem. Illetve valami iszonyat nagy minőségi ipari pontosságnál lehet esetleg befolyása valamire a hajszál 1/100 részében ... ugye Tibor45 ?

4utepsca

Szia!

Úgy néz ki, hogy belenyúltál abba a pár százalékba ami épp nem alkalmas erre a célra.  

Sajnálom.

De szerintem pár ezer forintért már lehet jó lapot kapni. Csak el kell vinni a boltba egy CD-t, bebootolni, teszt, és ha jó akkor elhozni, ha nem akkor másikat keresni.

A szoftveres léptetés az amikor a PC generálja a léptető impulzusokat. Itt van jelentősége a késleltetésnak és a megfelelő időzítésnek.

A hardveres pedig amikor egy erre kifejlesztett célhardver (Gecko, Mesa, egyebek) generálja a léptető jeleket. Ilyenkor lehet használni 100.000ns késleltésű PC-t, ugyanis az érzékeny dolgokat más csinálja helyette.

000000000

Most ismerkednék az EMC-vel és ez a gép állt a rendelkezésemre. Amúgy turbocnc-t használok.
Nem léptettem vele, csak a kézikönyv szerinti tesztet futtattam. Aszerint nem megfelelő az EMC-hez ez a teljesítmény.

A DOS-sal semmi bajom, csak flancolni akartam a programok átvitele terén. Ugyanis pendrive-on másolom át és a DOS alól nem sikerül nekem. Szóval kell hozzá egy win98, vagy valami és utána újraindítás DOS-ban. Csupán ezt szerettem volna kiváltani.

4utepsca

Azért érdekes dolog ám összehasonlítani a DOS-os programot és egy multitask operációs rendszert[#csodalk]

LinuxCNC esetén mondjuk bejelentkezel a gépre Kuala Lumpurból hálózaton, átveszed a grafikus képernyőt, megnézel egy videófilmet, átnézel egy -két pdf fájlt és közben a CNC vígan megy.  A DOS-ban hogy van ez??  

000000000

Amit linkeltél, melyik oszlopot kell nézni?
Második?

Amúgy ha már vennék HW-t akkor kipróbálnám a BeagleBone Black-et.  

s7manbs8

Én floppyval másolom át amit ki akarok marni, persze azok nem gigabyte méretűek igaz.

s7manbs8

Ha dolgozunk nincs szórakozás ... :) Legalábbis azon a gépen, arra van másik.

000000000

Jogos, de nem mindig férek el simító programokkal egy floppy-n. Meg nincs is floppy csatlakozó a cad/cam gépemben. Az meg szívás, ha hirtelen valamit változtatok a programon és pl. floppy-val csak 3-4 darabban tudnám átmásolni...

4utepsca

Max Jitter oszlopok tartalmazzák a késleltetési időket.

A BBB egy teljesen jó választás lehet. Ott két dedikált programozható valós idejű egységet lehet használni, ami kiváló pl. léptető impulzusokhoz.

http://linuxcnc.hu/igazan-utos-kartya/" TARGET=_fnew>Pár info a BBB-hez.

000000000

DOS-ban úgy megy, hogy "kiterítem" a ventilátor süvítéstől mentes tabletet... (X

3wc337ax5

Amivel én próbálkozok:
MSI 945-PL , P4 3.06GHz , 512MB RAM
Integrálva:
RTL8169 ethernet , USB2.0 , Realtek AC97'?
Nem integrált:
Gigabyte Raedon X1600-pro , NT1480 SATA DVD-R,
Maxtor 60GB IDE HDD (rack)
Egér+billenytyű hagyományos PS2-es.

Egyedül BIOS-ban APCI-"power suspend féleség" tiltva.

Base thread 25us , jitter, kb. 30000ns.  

Ha benne felejtem a gépben a Win2000XP TV-kártyát vagy a BT878 4xDV-R-t, amit az Ubuntu nem kezel, 100000ns felettire nő az érték.

kuv5p7226

az meg 6us idő, tehát még ha van 1 us ingadozásunk, akkor is ki tud adni egy 2 us jelet

Ööö... 15%-os jittered (fázisingadozás, fáziszaj) van, szétrázza a gépedet. De ha a 2 usec-re számolod akkor 50%.