LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Elindul a LinuxCNC, attól függetlenül, hogy kiírj a figyelmeztetéseket?  

Mérni kéne egy teljesítmény tesztet.  
Rendszer ---> Adminisztráció ---> Rendszerfigyelő ---> Erőforrások

Hány százalékos a CPU terhelése, amikor dolgozik a LinuxCNC???

kcj98hg3n

ha nem fut semmi akkor 2-8%
ha elindult a cnc akkor 30-40%

fahzgvxn8

Azért kapod ezt a hibát, mert nincs beállítva a configban a base és a servo thread. A teszt, ami értékeket adot nagyon rosszak. Mint Sneci írta 25-40000 körüli érték már megfelelő.
A második hibánál meg valami elérési hibája van, vagy valmit nem talál a megadott keresési útvonalon.

2dbfy8y

Sziasztok
Linux cnc-nél mit kell beállítani, ami a mach ena megfelelője? Mert ugye a mach anélkül nem ad jelet ki a léptető vezérlőnek!
De itt nem találok ilyent.

x4rhew5r3

Erre a kérdésre így nem tudok válaszolni, csak azt hogy sok helyen lehet:)
Mit indítottál, saját configot, varázslóval készült configot, vagy minta configot?  

Úgy általában nem csak neked. Ha kérdeztek, sokat segítene, ha az első kérdésnél néhány mondatban leírnátok, hogy mik az előzmények és mik a körülmények. Nem kellene 10-30 kört futni a visszakérdezéssel, hogy kiderüljön miről is van szó. Sok minden a  http://linuxcnc.hu/category/dokumentacio/" TARGET=_fnew>magyar doksiban is le van írva, érdemes azt is átfutni, hogy képet kapjon az ember a lehetőségekről.  

2dbfy8y

Varázslós beállítást indítottam el!
Pico drive meghajtót használok!
Step-dir config ok, csak még ki kéne adnom a 2-5 lábra az 5V jelet is a vezérlőnek.

w987wzmm

Most, nem vagyok gépközelben, de rémlik, hogy van a port kiválasztásnál egy invert pipa. Talán azt kell bepipálni és akkor kijön az adott porton az 5V.

2dbfy8y

Köszi, lehetséges, már  csak egy gondom van.
Indításnál ezt az üzenetet írja ki: Linux Cnc terminated with an error. when reporting problems, please include all the information below in your message.
Print file information: stb
És nem indul el a  program!

x4rhew5r3

Ha a Stepconffal csinálod, akkor Az "Amplifier Enable" lesz a nyerő, ezt rendeld a 2 és 5 pinhez.

Hiba esetén a log fájlokat kiírja valahova, ha jól emlékszem a Saját könyvtáradba. Ha megtaláltad, akkor azokat küldd el nekem.

Másik, nyissál egy terminál ablakot (Ctrl + Alt +T), és add ki a következő parancsot:
dmesg > hiba.txt

Ez kiírja a rendszerüzeneteket a hiba.txt fájlba, és ezt is küldd el, hátha ezekben megtaláljuk a hiba okát.

2dbfy8y

Holnap megnézem ezeket!
Biztos valamit én cseszerintettem el rendesen![#nevetes1]

2dbfy8y

Mailben átküldtem a fájlokat!

x4rhew5r3

Emil ment.
Nálam simán elindul a configod 2.6-pre alatt.
A hibalista alapján az RTAI nem tud betöltődni.
Nem futott mellette a Stepconfig?
A mintakonfigok elindulnak hiba nélkül?

008py5n5y

Laci, írtam emailt!

w987wzmm

Sziasztok!
Múltkor Sneci linkelt egy érdekes dolgot.
Valamit észrevettem, amit még nem használtam ipari gépeken sem.
A tengelyek szépen fel vannak tüntetve (XYZ ; ABC ; UVW). Nagyon tetszik ez a felállás.
De miért lehet az X-et és U-t külön Home-ra futtatni?  
Ezek a tengelyek nem párba vannak?
Az én gépemen léptecsek vannak. Nálam is két X-tengely van, de az MSD után vannak párhuzamosra kötve a motorok. Elvileg lehetett volna két vezérlő, két külön tengely... X és U.

Nem szoktam G-kódokat generálni, meg szoktam írni. De, ha generálnám akkor, létezik olyan post processor, ami lekezelné az UVW tengelyeket is?

És, mi van akkor, ha szeretnék még egy tengelyt?
Mondjuk két Z-t? Mivel lehet átadni egy másik tengelynek a vezérlést?  
Vagy csak az UVW-tengelyek használhatók egyéb célokra.

Egy kicsit sok mindent akartam kérdezni egyszerre. Remélem nem nagyon zavarosak a kérdéseim.

http://linuxcnc.org/media/kunena/attachments/723/ScreenShot2013-11-01at18.21.58.png" border=0>

x4rhew5r3

A konvenció szerint párban vannak, de független tengelyek. Az U párhuzamos az X-szel, de önálló vezérlése van, ami független az X-től. Ezért saját home-ja is van. Például egy nagy marógépen a súlyos Z beáll részműveletsor bázisára és a kicsi fürge W meg furkál mint a veszedelem:)
Tehát nem kell átadni a vezérlést, ugyan úgy kezelhető min az XYZ.

Nálad a két X tengely vezérlését közösíteni kell hal szinten, vagy hardverben.

Habvágónál és huzalszikránál még érdekesebb a dolog, például ha kúpot kell vágni. Az X és U, valamint az Y és V szinkronban mozog, de más pályán. Itt egy mondatban van mind a 4 tengely, hogy szinkronban mozogjanak.