LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Tényleg fura a sok nulla, de hozzá lehet szokni. Képzeld, ha elé kéne írni.
Bár a fizetésem, jobban nézne ki sok kilencessel az elején, mint sok nullával a végén.

ffibr3g7v

Nem besértődtem, de hidd el ,  20 µsec - et nehezebben írtam le, mint 20000 nsec -et :).  
Igaz Ti usec -et írtok, nehogy belekössek :).

kuv5p7226

Az utolsó ismereteim szerint a Linux kernelben a nagyfelbontású timer az bizony nanosec felbontású, s ha realtime, akkor bizony még jogos is lehet a nanosec-es beállítási érték.

3ztiz2p39

Engem a mm/s-os mértékegység futtatott a csőbe a tengely setupnál. :((

No de hát minden szoftvernek van hibája, hacsak nem magunk írtuk :)  
De ezen a fórumon rajtad kívül valószínű senki nem képes ilyenre, így legyen neked ez elég elégtétel.

4im2adcie

Legyen Tiboré a baktertojás. Hiszen felfedezte a Linuxcnc első és egyben nagyon súlyos hibáját.:)))

A "baktertojás" mint érdemrend megboldogult apósom mondása volt. Ha valakinek (kétes) elismerését akarta kifejezni akkor közölte: Picifiam tied a baktertojás.

s7manbs8

Na, most már én is kipróbálom ezt a linucot, ha ilyen rossz program. :)

s7manbs8

Az időt a linux mivel méri amúgy ? Milyen alaplapi megszakítással ?

kuv5p7226

kernel.org

Nézd meg a forrásban.:-)

w987wzmm

Sziasztok!

Néha előfordul, hogy a Linux nem szeret némely videókárt. Működik, de nem a maximális felbontással. Íme egy lista, ami nem teljes, de némi támpontot adhat.  

http://www.tldp.org/HOWTO/Hardware-HOWTO/video.html" TARGET=_fnew>http://www.tldp.org/HOWTO/Hardware-HOWTO/video.html

x4rhew5r3

http://linuxcnc.org/index.php/english/forum/20-g-code/27169-g-code-to-engrave-numbers-on-cylinders" TARGET=_fnew>Fokbeosztás gravírozás forgatóval

Kis munkával átszabható általánosra, és akkor már csak egy lépés az ngcgui:)

3ztiz2p39

Elkezdtem olvasni tegnap este a magyar felhasználói kézikönyvet amelyet lefordíttattunk.
A 4.11.1 programszűrőknél elsötétült a világ :(

Tetszik a G64 P- Q- parancs ilyen van az ipari gépekben is?

Viszont nem értem a G61 és g61.1 közti eltérést.

más:
2.3 felhasználói felületek...

".halui-nak hívott HAL alapú felhasználói felület mellyel lehetséges az EMC2 irányítása nyomógombok és kapcsolók segítségével"

Ez hogy is néz ki?
Ilyenkor mi látható a képernyőn?
Ez kellene ha egy ipari kinézető kezelőpultot barkácsol az emeber?

4utepsca

A programszűrő például egy Python-ban megírt programocska, aminek bemenete egy DXF fájl, kimenete pedig egy .ngc fájl.
Vagy amit Sneci csinált Excellon fúrófájl a bemenent és G-kódú fúró fájl a kimenet. Csak ez automatikusan működik, megnyitod a DXF fájlt és a szűrő progi jelenik meg, paraméterezed és átadja a G kódot az Axis-nak.

G61 = pontos útvonal követés, még ha a pontosságért le kell lassítani és akár meg is állni irányváltáskor a következő programozott pont felé.

G61.1 Megáll (nullára lassít) minden szegmens végén

4utepsca

A HALUI segítségével csinálsz magadnak a képernyőn gombokat, csúszkákat, kapcsolókat,LED-eket és onnan vezérled a LinuxCNC-t.

http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Screenshots" TARGET=_fnew>Itt vannak különböző felületek, köztük a HALUI is.

x4rhew5r3

Még egy kis kiegészítés a haluival kapcsolatban.

A halui egy szoftver interfész a linuxcnc és a kezelőfelületek között. Ezen az interfészen (felületen) a linuxcnc rendelkezésünkre bocsájtja azokat a jeleket, amire a  felhasználói kezelőfelületen szükség lehet. A jelek lehetnek parancsok és értékek. Egy parancs például:

halui.spindle.start

Gyakorlatban legyen egy gomb az lpt 10-es lábán. A hal fájlban a következő sorral rendelhetjük a főorsó indítását a nyomógombhoz:

net foorso_indul halui.spindle.start <= parport.0.pin-10.in

Értékre péládul az X tengely poziciója:

halui.axis.0.pos-commanded
halui.axis.0.pos-feedback

Példa: egy python program kiolvassa az értéket a halui-n keresztül és elküldi soros vonalon egy külső dro-nak.

3ztiz2p39

A G61-61.1 kapcsán pont ezt olvastam a leírásban is, csak nem értem....

G61.1 érthető, ez a Mach3 Egzakt Stop megfelelője.
De G61.1 esetén hogy tud úgy pontosan pályát követni, irányt váltani a marószerszám,  hogy nem áll meg teljesen?