LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Én az MPG-vel csinálom a Feed/Speed Override-ot.
Nyomógombbal kiválasztom  a funkciót és tekerem a kereket.
Így nincs macera az A/D átalakítással.

Persze az MPG jelek az lpt porton mennek, a nyomógombok/ledek meg mehetnek a portbővítőn.  

Ássad csak bele magad :)

3ztiz2p39

Az MPG-s megoldás azért nem tetszik mert az csak relatív jeladó.
Ha bekapcsolom a gépet akkor az rögtön vegye fel a két fokozatkapcsoló által beállított értéket.

3ztiz2p39

Én sem akarnék A/D átalakítást, mondjuk egy 3 vagy 4 bites bináris forgókapcsolóval rögtön van 8 vagy 16 állásom ami bőven elég és csak 3 vagy 4 bemenetet foglaltam le.
Ezekhez a bináris értékekhez kellene az adott előtolás/sebesség százalékos értékeket beállítani az illesztőszoftvernek.

Ha le tudja a linux kezelni az EPP/ECP LPP portot, aminek mindegyik lába lehet bemenet, akkor lehet portbővítő sem kell.

x4rhew5r3

2x4 bitet ugyan úgy beolvashatsz a shiftregisztereken, mint a gombokat.

4utepsca

EPP a megfelelő mód.
Bemenet módban 13 bemenet és 4 kimenet van. Kimenet esetén 12 ki 5 bemenet

Nem lehet mind a 17 csak ki vagy csak bemenet. De ez nem LinuxCNC korlát.

3ztiz2p39

w987wzmm

Base period, mitől függ? PC mely jellemzője határozza meg? CPU frekvencia vagy a busz sebessége?  

http://www.buildyourcnc.com/images/emc-Screenshot-2.jpg" border=0>

w987wzmm

Szia, Svejk!
Meglett az A-tengely forgatásához a gombok?

w987wzmm

Sziasztok!
Lehet használni az alaplapi soros portot is gombok illesztésére?
Csak azért kérdem, mert akkor nem is kell még egy LPT-port.

3ztiz2p39

Nem, de tegnap este óta nem is volt vele időm foglalkozni.

000000000

#2865-höz kapcsolódóan:Valaki nem tudna konkrét típust ajánlani a két szenzorra,illetve mach3 vagy linux cnc alatt ezeknek hogy megy a beállítása?Lehet,hogy ennek a témánek érdemes lenne "főorsó jeladó" néven egy új topicot nyitni és átvinni oda a hozzászólásokat,mert ez szerintem másoknak is érdekes információ lehet és ott egyhelyen meg lehetne találni mindent.Vagy ha páran összeállnánk esetleg akkor lehetne akár pár szettet is összedobni,ahogyan arra már volt egy pár példa...a tárcvsából több db-ot is ki tudok vágatni ha megyek lézeressel,csak ehhez kellene egy tipp anyagminőségre meg vastagságra.Mondjuk ha valami saválló anyagból készíteném a tárcsát akkor annak az esetleges tükröződése nem zavarná meg a szenzort?

x4rhew5r3

Igen, ez a kettő, meg még 50 másik ismeretlen:)
De komolyra fordítva, mindkettő fontos paraméter, de sajnos sok más hardver és még több szoftver megoldás is beleszól. Nem láttam még erre vonatkozó összefoglalást, de ettől még lehet hogy valaki guru utánajárt.

De ha már szóba került a téma, pár keresetlen gondolat a szálakról. Általában ez két szál van elindítva a Linuxcncben. A Base thread egy realtime óra beütésére feléled és végignézi a listát, hogy mely komponens mely függvényét kell meghívni. Ezeket olyan sorrendben hívja meg, amilyen sorrendben a hal konfigurációs fájlokban hozzárendeltük komponenseket a szálhoz.

A Servo thread a lassúbb, általában 1 ms időzítésű, de induláskor kerekítéssel állítja be az időzítést úgy, hogy a gyors száll periódus idejének egész számú többszöröse legyen.

A kettő közül a Base thread a kritikusabb. Ezen a szálon futnak a gyors kiszolgálást igénylő feladatok. Ilyen például a step jel generálás, vagy az enkóderek dekódolása, stb.

A Servo szálon a lassúbb folyamatok függvényei lógnak, például ha a Linuxcnc kezeli a pozíció hurkot, akkor itt számolja újra a PID aktuális jeleit, itt veszi el az enkóder kezelő komponensektől a tengelyek pillanatnyi pozícióit stb.

Mindkét szálon fontos a Latency tesztben mért jitter. Minél kisebb a jitter, annál egyenletesebb a step impulzus sorozat, és annál korrektebb lesz a beavatkozás a motorvezérlőkben.

A szálak periódusidejeit minimum akkorára kell állítani, hogy legyen idő a szálakhoz tartozó feladatokat végrehajtani.

w987wzmm

Szia!
Ha jól tudom, szinte bármi megfelel jeladónak, csak a megfelelő illesztés kell. De egy encoder is jó akár egy szíj áttételezéssel is.  

http://i519.photobucket.com/albums/u356/dozerd10/Workshop/Projects/LatheTacho/DSCN1768.jpg" border=0>

w987wzmm

Hints for getting rid of SMI interrupts on x86

1) Use PS/2 mouse and keyboard,
   2) Disable USB mouse and keyboard in BIOS,
   3) Compile an ACPI-enabled Kernel.
   4) Disable TCO timer generation of SMIs (TCO_EN bit in the SMI_EN register).

The latency should drop to ~10us permanently, at the expense of not being able to use the i8xx_tco watchdog.

One user of RTAI reported: In all cases, do not boot the computer with the USB flash stick plugged in. The latency will raise to 500us if you do so. Connecting and using the USB stick later does no harm, however.

w987wzmm

Tényleg nincs sok információ ezekről a dolgokról. Még olyan leírást is találtam, amiben arra céloznak, hogy egy P2-es gép gyorsabb is lehet, mint egy P4-es. Azt vettem ki a leírásokból, hogy ne legyen sok integrált periféria, mert idő lekérdezni őket.