LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

008py5n5y

A típusát nem tudom, mert bontott alkatrész volt...Szerintem bármelyik elektronika áruházban kapsz ilyet... Lomex TME stb...
Nálam  sneci-féle leválasztókártyán keresztül csatlakozik az LPT-hez, nem nagyon igényel más kiegészítő elektronikát, esetleg előtét ellenállást...
Egyébként teljesen pontos menetet tud vágni és nem csak rövid szakaszon.....

x4rhew5r3

400 rpm az 6.66.. ford/sec, 100 impulzus/fordulat esetén csak 666 Hz. Az bőven belefér. Valahol 8-10 kHz környékén van a felső határ.
Ha dobsz egy fotót arról a részről, ahova fel lehetne rakni a tárcsát, akkor kiagyalhatunk valami egyszerű megoldást.

000000000

Menetvágáshoz a kódot azt amúgy kézzel írod meg?Béni-féle wizarddal van valakinek tapasztalata?

000000000

Szerencsém van ilyen szempontból,mert a főorsóm kb  40 mm-t kilóg hátrafelé,így a felfogatás a legkisebb probléma.

008py5n5y

Béni-féle varázsló egyszerű, minden benne van, tökéletes!

000000000

Valakinek véletlenül nincs eladó az előbb említett tárcsából?
Köszönöm még 1x mindenkinek a segítséget.

008py5n5y

Ha van módod lézerrel vágatni, akkor pillanatok alatt csinálnak neked egy ilyen tárcsát acéllemezből.
Aztán kell csinálni neki egy "agyrészt" a felfogatáshoz....

000000000

Esetleg dxf-ed nincs véletlen vagy rajz a külső részről?

008py5n5y

3ztiz2p39

Köszönöm!
Azt közben elolvastam, hogy akár 3 LPT portot is le tud kezelni.
Ez a portbővítő tehát kapásból tud 16 be és kimenetet.
Mekkora lehet az órajel, azaz milyen sebességgel képes beolvasni az adatokat?  
Ennyi bemenet estén már egy-egy fokozatkapcsoló is jó lehet a feed rate és spindle override-nak.

Mondjuk elképzelni sem tudom hogy mennyire lehet bonyolult a szoftveres része.

Te csináltál már ilyet?

x4rhew5r3

A gyors-szál (frekvenciájának a fele), 15-25 kHz.

A Walter szerszámköszörű pultjának gombjai és ledjeit így csináltam. 8-as és 16-os I6O blokkok vannak felfűzve sorosan. De ott a pultban dolgozik egy avr, az kezeli, de az elv ugyan az. Az avr egy 5i20-on keresztül kommunikál a Linuxcnc-vel.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Walter/DSC01627.JPG" TARGET=_fnew>Így néz ki a pult és http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Walter/DSC01630.JPG" TARGET=_fnew>ilyenek a felfűzött modulok.

A szoftver meg nem bonyolult, sőt...

x4rhew5r3

:) a zárójelbe azt akartam írni, hogy base_thread, ami meg benne van, az jön a zárójel után.

x4rhew5r3

A base_thread periódus idejét te állítod be az ini-ben a latency teszt alapján.

4utepsca

Most napokban tesztelek egy ilyen portbővítőt.
A HAL komponens az kész van hozzá, ami Sneci linkelt, ott megtalálható a forrás is.
Le kell fordítani és hozzá kell rendelni a megfelelő be/kimeneteket és ennyi.
Ha működik akkor csinálok leírást.  

Az alap órajel 1Khz, de ettől lehet lejjebb is feljebb is menni, attól függően milyen jó az alaplap, mekkora a késleltetése.

3ztiz2p39

Az 1 kHz órajel bőven jó, 16 bemenet esetén nem hinném, hogy 60Hz-nél gyorsabban nyomkodom a gombokat, kapcsolókat. :))

Az egyszerű gombokkal talán megbirkóznék valami mintaprogi után, de a nagy vesszőparipám az, hogy pár gombon, kapcsolón kívül le tudjak kezelni egy Feedrate és egy Spindle Override potit, de inkább  fokozatkapcsolót, valamint egy encoderes MPG kereket.

Ha állítjátok, hogy ez megvalósítható MESA kártya nélkül, akkor lehet beleásom magam....