LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

kuv5p7226

Pendrive/Mobile stick.

w9rn9a2ej

UBUNTU 10.04hez : http://joubert.hu/index.php/mnudoku/ubuntu-es-mobil" TARGET=_fnew>Ubuntu és a mobil Internet középtájon : Telenor / T-Mobile ...

x4rhew5r3

w987wzmm

I2C buszt is lehet csatolni a portra? SCA és SDA? Le lehet kezelni?  
Vagy USB --> I2C --> MPC23017

http://www.recantha.co.uk/blog/wp-content/uploads/2013/08/MCP23017-300x240.jpg" border=0>

x4rhew5r3

I2C clock 100kHz vagy 400kHz, ezt nem tudjuk teljesíteni a 20-40kHz-es base_thread-ben.
Az usb nem megy (ha jól tudom) realtime alatt, csak mint "user component".  De ha megy is, biztosan drágább és bonyolultabb mint a shift regiszteres.

w987wzmm

74LS168 is jó?

x4rhew5r3

Valamit elnéztél, az számláló:)

w987wzmm

Hopszt! Rosszul emlékeztem. Más típusú regiszterre emlékeztem, nem a 74LS597. Biztos van itthon shift register. [#lama]

000000000

Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata hagyományos eszterga cnc-sítésével kapcsolatban?
Tulajdonképpen az eredeti használhatóságát teljesen meg kéne hagyni,a késtartó helyére már van tervezve egy 2 tengelyes mechanika,azt szeretném kérdezni,hogyha van főorsó jeladó akkor az eredeti hajtása megmaradhatna-e a főorsónak?Mivel az lenne a cél,hogy minél olcsóbban meg kellene oldani,hogy menetet is lehessen vágni a géppel,persze csak rövid hosszokon.
Ha valaki esetleg le tudná írni,hogy ehhez milyen típusú jeladó lenne szükséges illetve ha kell akkor kiegészítő elektronika hozzá,azt nagyon megköszönném.

000000000

A drága frekvenciaváltót jó lenne kihagyni a dologból,csak tényleg minimális beruházással kéne megoldani ezt a problémát.

x4rhew5r3

Ha a kérdés Linuxcnc-re vonatkozik, akkor ahogy én látom....
Meg lehet tartani az eredeti főorsó hajtást, de a szinkronizáláshoz két dolog szükséges. Egy indexjel a főorsóról, ami fordulatonként 1 impulzust ad. A másik a főorsó sebességét indikáló jeladó, ami fordulatonként 50-200 impulzust küld a Linuxcnc-nek. Ha megmondod a főorsó max. fordulatát, akkor pontosabb számot tudok mondani. Mivel változtatható mechanikus áttételed van, azért ezt a jeladót is a főorsóra kell tenni. Feltételezem, hogy ezt is az LPT porton akarod kezelni, ezért ilyen behatárolt a sebesség jeladó felbontása.
Technikai megoldásként ott van például KoLa saját készítésű optikai jeladója.

000000000

Elsőnek is köszönöm a segítségedet,és igen linux cnc alatt szeretném lpt porton használni,mert ahogy hallottam a mach3 turn még nem igazán kiforott ezen a téren.a főorsó 86-2500-ig forogna,ennyit tud az alapgép("nagy-műszerész esztergapad").Elsősorban arra lennék kíváncsi,hogy mégis kb milyen összeggel lehetne számolni a két jeladóra.

008py5n5y

Én  opto érzékelőt használtam fel, ami pár száz Ft lehet, a főorsóra szerelhető 100 réses tárcsát pedig el lehet készíteni házilag is...

000000000

Esetleg az opto érzékelőnek a pontos típusát meg tudnád mondani,illetve,hogy milyen kiegészítő kell hozzá(kapcs rajz) amivel rá lehet kötni az lpt portra?
Menetvágásnál jók a tapasztalatok vele?Nekem elsősorban elég kicsi,nem szabványos menetek vágásához kellene,tűréseket tartva,ezért ha emberi összegért lehet beszerezni egy pontos tárcsát akkor inkább rááldoznám azt a keveset.

000000000

Természetesen csak a menetvágáshoz kellene nekem az indexált főorsó(max 400rpm-el),ha jól sejtem akkor sima kontúrkövetést(1500-2000rpm mellett)azt tudja mindenféle érzékelő nélkül.