LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

A linken látható felületeket honnan lehet letölteni, vagy hogy lehet aktiválni a linuxcnc alatt?

Lehet hogy idegesítő, hogy mindig párhuzamokat akarok vonni a a Mach3-mal, de hát csak azt ismerem okkal-móddal és akkor tudok áttérni a LinuxCNC-re, ha meggyőződök emez jobb, könnyebb, stabilabb használhatóságáról.

3ztiz2p39

Aligha fogok megúszni egy intenzív személyes oktatást...

x4rhew5r3

Semmi akadálya:)
G61 vs. G61.1
Valahol írja (rémlik), hogy ugyan az, nincs különbség. Azt várná az ember, hogy sima G61-el nem lassít a szakaszok végén, ha egy egyenesbe esnek, de nem.
Az alábbi kód ugyan úgy lelassít a mondat végén G61-el és G61.1-el.
G61 F1500
g0 x0
g1 x20
g1 x40
g1 x60
m2

7snm9r7t

Itt g64 kell, p q paraméterekkel, beállítható az hogy, a legjobb legyen sebesség egy nagyjából egyenes vonalú mozgásnál,mint itt is! csak x irányban mozgunk de pontokon keresztül! ha lenne y érték is megadva akkor a g64 kialakítja az ideális ívet! mint a forma1-ben a sebesség és az irányeltérés függvénében, a legközelebb az eredeti útvonalhoz!
A leglassúbb a legpontosabb pályakövetés!
A p paraméterrel adjuk hogy mennyi lehet a legnagyobb eltérés!  
A q paraméter okozott némi gondot a fordításban is naiv cam tolarence, itt azt lehet megadni hogy az enyhén íves vagy tompaszöget bezáró egyenesek egymásutániságát milyen tűrésen belül vegye egy egyenesnek!
A két paraméterrel ki lehet hozni a gépből egy gyors de még jó eredményt!

3ztiz2p39

Ezt is tudjuk, de a kérdés az, hogy mi a különbség a G61 és G61.1 közt??

7snm9r7t

Én most azt nem tudom hogy miért programoznék g61-t? mert ha nem írom fel a fejlécre, megy szépen ez a kód, simán!

w987wzmm

Sziasztok!

Miért szeretnétek G61-et használni. Nagy pontosságú megmunkálás esetén lenne értelme.
G61: pontos megállás üzemmód
Öröklődő funkció. A vezérlés minden interpoláció végrehajtása után lelassít, megáll és megvárja a mérőrendszer pozícióban jelet, és csak ezután indítja a következő interpolációs ciklust.

w987wzmm

Még, jó, hogy nincs G62 a LinuxCNC-ben. Az a megváltozó szerszámterhelés következtében változna a sebesség a belső sarkokban.

3ztiz2p39

Baszki, olvassatok már vissza Kolával, és ne kérdéssel feleljetek.

Ez volt az eredeti értetlenkedés:
"Viszont nem értem a G61 és g61.1 közti eltérést. "

Sneci szerint semmi (ez rendben), Ti meg jöttök azzal hogy minek azt használni. :(

w987wzmm

Figyelünk rád! [#pias]

w987wzmm

Hogy haladsz az LPT-portra a gombok illesztésével?

w987wzmm

Igazából, arra gondoltam, hogy találtál valami okot arra, hogy a G61-er használd.

gfvbk036

http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gcode.html#sec:G61-G61_1" TARGET=_fnew>http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/gcode.html#sec:G61-G61_1

Azt írja, hogy ugyanaz. De a megnevezés mégis más.  :)
G61 - pontos pálya mód
G61.1 - pontos megállás mód

Gyakorlati próbákkal el lehet dönteni, hogy így van e!?

(Szerintem, egy még nem kidolgozott funkció rejlik mögötte.)

7snm9r7t

Több ilyen kód is van a leírásban hogy még nem kiforrott,fejlesztés alatt!

x4rhew5r3

Fijjug! Picit visszaolvasni!