LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

kuv5p7226

Próbáld a DEL gombot.

3ztiz2p39

DEL, Escape, F1, F2, F10 vagy F12.
Más variációval még nem találkoztam.

Eseteleg lehet olyan probléma, hogy ha USB-s a billentyű akkor azt nem látja még induláskor az alaplap.  

Ilyen esetre mindig van itthon PS2-es...

4u88hx8j6

Ps2 a billentyűzet
meg próbálom kikötöm a winyót (SSD)talán akkor lesz időm meg nyomni valamelyiket.

gfvbk036

"You can access the BIOS Setup
program by pressing the <F2> key after
the Power-On Self-Test (POST) memory test
begins and before the operating system
boot begins."

(Az alaplap leírásából ...)

fahzgvxn8

EMC-vel meg lehet azt csinálni, hogy X-Y tengelyek program futása közben, a Z tengelyt manuálisan mozgassam? (lángvágógép vágás közbeni magasság állítás lehetősége)

7snm9r7t

Nálunk valami ilyesmi van a lángvágón! amikor dolgozik z0-van viszont két nyomógombbal lehet léptetni le-fel! de ez szerintem szoftveres megoldás, valami relével leválaszthatja a számítógépről a vezérlőt, és egy léptető jelet ad rá gombnyomásra két irányba!
Plazma üzemmódban ezt használja felületkövetőnek is!

fahzgvxn8

Jól hangzik! Pont egy lángvágót kell átalakítani és a win-t el akarom felejteni. EMC alatt még nem néztem, hogy lehet-e a Z tengelyt valahogyan piszkálni menet közben. Az EMC felületére aplikálva 2 gombot vagy két külső gombot az LPT-re gondoltam kialakítani.

7snm9r7t

"! de ez szerintem szoftveres megoldás"

helyesen!- de ez szerintem NEM szoftveres megoldás!

fahzgvxn8

:) leesett, mikor olvastam

x4rhew5r3

Igen, meg lehet csinálni. HAL komponensekből ki lehet alakítani. A vázlat a következő:
1) A Z parancspozíciót a pályaszámító műtől megkapja a Z step generátor. Ezt a kört itt megszakítjuk, és közbeiktatunk egy összegzőt.
2) Az összegző egyik bemenetére megy a pályaszámító kimenete, a másikra megy analog vagy digitális kezelőszervről a kézi korrekció. Ha tekerjük a potnétert, akkor ez a korrekciós jel összedódik, vagy kivonódik a parancs pozícióval.
3) Az összegző kimenete megy a Z step generátor bemenetére.

Plazmánál a THC hasonló módon működik, csak nem kézi korrekcióval, hanem az ívfeszültség alapján. Ha megnézed a minta konfigurációknál a THC konfigot (fejből nem tudom melyik az, de van ilyen), akkor az jó kiindulási alap.

fahzgvxn8

Sneci! Köszi a leírást, ez alapján símán menni fog. Plazmát már csináltam néhányat, de ez most elgondolkodtatott. :)
Akkor a következőt kell már csak megoldani.
X tengely és A tengely (master-slave) kapcsolata, valamint az ehhez tartozó refpont felvétel. Mach3 alatt megcsináltam, de EMC alatt még nem próbáltam. Az X és A tengelyeknek külön-külön refpont kapcsolót teszek fel, ehhez kell a tengelyeknek "szinkronizálni".

x4rhew5r3

Jól gondolom, hogy a master-slave kapcsolatban az X viszi szinkronban az A-t?
Ezt meg lehet oldani ugyan csak az X parancspozícióra alapozott "elektromos áttétellel", a scale komponenssel.  
Ezeket most fejből írom, ezért az elnevezéseket kellő kritikával fogadd:)
A refenecia felvétel egy kicsit komplikáltabb az X és A kényszerkapcsolat miatt, de ha használod az A tengely "is_homed" jelét, és a homing alatt egy multiplexer komponenssel az A-t átkapcsolod "nem szinkron" módba, akkor ez is jól fog működni.

fahzgvxn8

Igen, az X viszi az A-t. Jövő héten nyilván nagyon át kell olvasnom a HAL leírást.  

Más, de szintén EMC. Step-dir főorsó hajtást is meg lehet csinálni? Mert olvastam valahol régebben, de most nem találtam meg. Pedig a guggle a haverom...

Valamint, van tapasztalatod a beépített PLC részével? Mert át kell alakítanom egy régi MSN marót és EMC-vel akarom megcsinálni. A tartományváltást gondolom meg lehet oldani, hogy automata legyen (2 tartomány).

x4rhew5r3

Az esztergám főorsóját egy 3,5 kW-os stepdires ac szervo hajtja. Tehát igen.

PLC? Nem kérem a létraprogramozást. Én is programozó vagyok:):)  
De viccet félretéve, sokan használják. Nekem nincs gyakorlatom benne.

4utepsca

Sziasztok!

Úgy néz ki, lesz egy újabb európai Mesa "disztribútor", mivel a meglevő kettő kicsit nehézkes, lassú, etc.

Felvettem a kapcsolatot a portugál sráccal.
Egyelőre ezek a dolgok vannak "raktáron":

5I25 Small bracket   80,87  
5I25 Long braket   80,87  
7I75   41,09  
7I76   108,72  
7I77   144,50  
6I25 Small bracklet   99,44  
DB25F-IDC26   6,63  
DB25M-DB25M   13,26
DIN RAIL ADAPT KIT   6,63  

Az árak euróban értendőek.  
Kicsit olcsóbb és gyorsabb mint a másik két EU-s versenyzőnél.

Egy 5i25+7i76+kábel = 204 EUR (fullos 5*step/dir, főorsó vezérlés, encoder, rakat I/O)

Ugyanez 6 tengelyes szervóra cca. 250 EUR.  

Nagyon bevált, sokan használják a fenti kombinációkat.

Ha valakit érdekel akkor keressen. Hétfőre fixálom a megrendelést.
Utána is lehet majd rendelni, ha lesz több információ majd szólok.