LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Jól gondolod. A [TRAJ] szekcióban add meg az XZY-t ilyen sorrendben.
Ha Axis guit használsz, akkor a [DISPLAY] szekcióba még írd be a következő sort:
GEOMETRY = XZA

Nem tudom most kipróbálni, de ezzel a definícióval a térben forgatva rajzolja a pályát. Remélem nem tévedek....

x4rhew5r3

Bocs, a TRAJ-ban is az XZA-t kell megadni. Elírtam...

4a8dg8sxf

Köszönöm a segítséged.

xc773ua2s

Csináltam egy skiccet amiről a segítségeteket szeretném kérni.

http://kepfeltoltes.hu/view/140302/7i77_bek_t_s_sketch_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

Kettő 24V-os kapcsolóüzemű tápot használok. Mindkét negatív kimenete a nullához van kötve. Mind a kettő a főkapcsolóról kapja a tápfeszültséget, de csak az első táp van rákötve a kártyára kezdésnél. Az is csak a logikai részét táplálja a kártyának.  

A második tápegységet az R1 relével kapcsolom rá a kártyára mikor minden előkészítő művelet lement. Az R2 relé különböző eseményeknél húz be, ezeket kéne vizsgálnom a kártyával.

A kártyát MODE3-ban járatnám, így a VFIELD feszültségét figyeli, és ha elment vészjelet generálhatok szoftveresen is.

Ott van a bibi ha R2 előbb behúz akkor sérül-e a kártya, bár szerintem nem.

xc773ua2s

http://kepfeltoltes.hu/140302/7i77_bek_t_s_sketch_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>
Talán most...

4utepsca

Szia!

"Kettő 24V-os kapcsolóüzemű tápot használok. Mindkét negatív kimenete a nullához van kötve."  

Nem vagyok villamos szakember, de furcsa hogy az egyenirányított kimenet negatív pólusát összekötöd a 230V nulla vezetékkel. Mi ennek a célja?

Mi az ok annak, hogy később adod rá csak a VFIELD feszültséget ?

4utepsca

Szia András!

Az 7i76 valós időben kezel 5db step/dir kimenetet, főorső vezérlést és enkódert valamint ezek mellett 48 általános célú I/O lábat. A 48-ból 32 bemenet, 16 kimenet. Nyilván kell hozzá egy 5i25 FPGA kártya, amlyik a pontos időzítéseket és az enkóder jelek feldolgozását végzi .  

Gyári kézikönyv itt elérhető.

Ha további kérdésed vannak, tedd fel nyugodtan.
Szerintem Sneci meg tudja mondani pontosan mekkora max. frekit tud az enkóder bemenet, de mint mondtam egy száz réses tárcsával vígan lehet esztergálni.

akcut53

Köszönöm! Közben keresgéltem én is, de még mindig nem értem hogyan lesz az 5i25 34I/O vonalából annyi ki/be menet csak valami nagy sebességű adatátvitelt tudok elképzelni, vagy multiplexálja  
az I/O-kat. Na mindegy is még ha nehezen is de próbálom elfogadni. :-) Az elmúlt napokat a Linuxcnc-vel töltöttem, mindjárt nagyon szimpatikus hogy egy gép üres HDD-vel kb. 10perc alatt feltelepül oprendszerrel és a Linuxcnc-vel.
Arra gondoltam hogy kipróbálom a párhuzamos portal hogy meg tudok e vele barátkozni és ha igen akkor inkább ezt választom. Azt néztem hogy  
a párhuzamos porton nem igen tudok 33KHz step freki fölé menni ami nekem kevés, de próbálgatni tökéletes lesz, gondolom ez MESA kártyával egy nagyságrendel feljebb megy.

3ztiz2p39

Akkor mégse lesz USBCNC ? :(

a86ifm7g5

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, illetve tapasztalatot.

http://www.ebay.com/itm/USB-5-Axis-CNC-Breakout-Board-Interface-Adapter-f-Stepper-Motor-Driver-pump-/201032948490?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ece7f5b0a" TARGET=_fnew>LPT BREAKOUT BOARD

Adott a fenti linken található LPT illesztő. Ehhez a linuxcnc-ben a step jelet invertálni kell-e, vagy sem?

Ha nem invertálom, akkor a step kimenete alapesetben magas szinten van, ha invertálom a step jelet a stepconfban, akkor a step jel alapestben alacsony szintről indul.  

Az MSD vezérlőket úgy szeretném bekötni, hogy a PLS-; DIR- ENA- lábakat GND-re kötöm, a PLS+; DIR+ lábakat meg az LPT illesztőre.

Köszönöm!

xc773ua2s

Sajnos én sem vagyok villamos szakember, de elvileg az lenne a célja, hogyha véletlenül a pozitív ágat leföldelném, akkor kiégjen a biztosíték. Ha nem lenne a negatív ág leföldelve, akkor az előbbi esetben nem ég ki a biztosíték, csak a negatív ág leesik -24 V-ra. Azt meg nem minden szereti.

A Vfield-et azért kapcsolnám rá később, hogy véletlenül se adjon feszültséget egyik kimenetre sem míg a fő áramkör el nem indul. Plusz spórolok egy bemenetet, mert a Vfield feszültségét is ki lehet olvasni.

De mivel már említettem, hogy nem vagyok szakember, nem tudom, hogy helyesen gondolkozom-e.

akcut53

Szia !
        Hát a minap írtad hogy a szoftver állítgatása is a hobbi része, én csak megfogadtam.:-)
A viccet félre téve ~március 15.-én lejár a kedvezmény a leguljabb CNCUSB-re és felmegy az ára 27x Euro környékére, szóval muszáj lenne vásárolnom (persze alapesetben is 22xEuro lenne). És a megrendelés előtt elkezdtem gondolkodni hogy ez azért nem kevés pénz, kíváncsiságból megnézem már mennyi egy MESA kártya. Egy PCI-s 80Euro  ami tud 34I/O. A szoftver ingyenes és az opredszerrel sem kell vesződnöm 10perc alatt feltelepül az egész nulláról. Szóval egyenlőre itt tartok. És ha figyelembe veszem hogy nekem az egész két gépre kell akkor már elég nagy a különbség. Szóval adok ennek is egy lehetőséget!

4utepsca

Hali András!

Szerintem Neked jó lenne a 7i43 is. Teljesítményben  és elérhető I/O lábakban is.
A biztonság kedvééért csinálhatsz hozzá leválasztó kártyát és máris megyvagy 100 USD környékén.

3ztiz2p39

Kár, kíváncsi lettem volna az új USBCNC-re.

A linux is jó móka, én is kipróbáltam, de nem hittem magamban, hogy valaha is megtanulom a konfigurációs fájlok csínyját-bínyját.

akcut53

Szia János!
Azzal csak az a baj hogy ugye az USB-t nem használhatom, a parallel portal meg kicsi a sebesség, ezért muszáj PCI-t válasszak 5I25 vagy
6I25.