LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Sziasztok!
Ha, már Linux, akkor teszek ide egy kis okosságot, ha nem tetszene nektek az újabb Linux12.04 verzió menürendszere.

$ sudo apt-get install gnome-session-fallback
Amint feltelepítetted, kijelentkezel, majd bejelentkezéskor kiválasztod a klasszikus kinézetet. Ennyi az egész.  

https://scottlinux.com/wp-content/gallery/cache/769__640x480_02_1204_classic.png" border=0>

w9rn9a2ej

A LinuxCNC egyenlőre még nem támogatja ezt a verziót ...

w987wzmm

Sajnos nemsokára válltani kell, ha új PC-t veszel. Sok minden, már nem működik au Ubuntu 10.04-en.  
http://linuxcnc.hu/linuxcnc-futtatasa-ubuntu-12-04-alatt/" TARGET=_fnew>http://linuxcnc.hu/linuxcnc-futtatasa-ubuntu-12-04-alatt/

w9rn9a2ej

Elég ha a LinuxCNC működik ... :)  
A leírásból látom, hogy csak időmilliomosoknak ajánlott ( + fagyások és egyéb problémák ), én inkább Snecihez hasonlóan megvárom a stabil kidolgozott változatot... Hogy ez mikor lesz, azt nem könnyű megmondani egy free sw-nél, az üzleti sw. Mach4 is már több mint egy éve "Coming Soon" ...

fahzgvxn8

EMC-ben, hogyan lehet megcsinálni, ha egy hosszú G kód futtatása közben elakad akkor egy adott sortól tudjam folytatni? (pl lángvágó esetén)

4utepsca

Igen.

Axis felületen az alsó G kód ablakban rákattintasz az adott sorra, majd jobb egérgomb: "Run form here". Nyilvánvalóan kihagy mindent ami az adott sor előtt beálítás történnne, szóval óvatosan. Szubrutinok használata esetén kerülendő.

x4rhew5r3

Megtoldanám János útbaigazítását annyival, hogy ha egérrel rákattintasz a kereset vonalra, akkor az alsó listán rááll arra a sorra, és lehet folytatni. A lángot persze kézzel kell begyújtani...

fahzgvxn8

Köszi szépen mindkettőtőknek! Frankón csinálja a dolgát, bár a gantry-vel még szívok, de alakul.

fahzgvxn8

Bjam28, Sneci! Gantry-vel játszottatok már? Köv. a problémám.
Definiálva X,Y,Z,A tengelyek. X,Y (master-slave). Referencia felvétel után, jog módban az X és A tengelyek szétválnak.  
Programot futtatva szépen mennek együtt. Mi lehet a gond? Már sok leírást átnéztem, de ezzel a problémával nem találkoztam.

fahzgvxn8

X,Y (master-slave). HELYETT X,A

7snm9r7t

Én is megtoldanám egy infóval :)
Ha bármilyen módon megállítjuk a program futását! pause vagy stop...a kijelölés rajta marad az adott gkódú soron! egy total stop esetén is megmarad a kijelölt sor!persze ilyen esetben homing!de utána tudjuk folytatni onnan ahol megállítottuk, vagy éppen az előző mondatra visszaállunk!ütközés elkerülése miatt!
Ugyanis ilyen esetben, kézzel kell elindítani az M kódokat, lángvágónál más a szitu! de esztergán először elindítom a főorsót és a hűtést, lángvágónál a melegítés és a program folytatása elgondolkoztató linux alatt!

x4rhew5r3

Kicsit többet kellene tudni a gép felépítéséről és a kívánt működésről. Ha van időd, írjál pár sort róla.

fahzgvxn8

A .hal és .ini filet feltettem az ftp könyvtáramba.
A gép még nincs felépítve csak a vezérlők vannak összekötve az asztalon.
A gép működése: X,Y,Z,A tengelyek. Az X,A együtt futnak (léptető mocis). A HOME jelenleg nincs használva csak kézi ALL HOME van. Referencia felvétel után jogolva az X és A tengelyeknek együtt kellene mozognia szinkronban. Ha programot indítok (pl az alap LinuxCNC feliratot) akkor az X,A tengelyek szépen szinkronban mennek. Ha kézzel szeretnék ráálni (kurzor gomokat használva) egy kb. pozicióra, akkor csak az X tengely mozog. Ha MDI-ben kiadok egy G0 X500 parancsot akkor megy mindkét tengely szinkronban. Egyenlőre a Z tengely kézi mozgatásával még nem foglalkozom, de hamarosan azt is meg kell csinálnom.  

Remélem valamennyire érthetően írtam.

fahzgvxn8

Közben rájöttem, hogy a következő:
net apos-cmd axis.3.motor-pos-cmd => stepgen.3.position-cmd  

helyett a következő kell:

net xpos-cmd => stepgen.3.position-cmd  

4utepsca

Nem teljesen világos, bár már dereng :)
Ha jól érte akkor három tengelyed van (XYZ), és az X tengelyen a híd két oldalán egy-egy motor szinkronban.

http://linuxcnc.org/docs/html/man/man9/gantrykins.9.html" TARGET=_fnew>A gantry kinematika doksiját  nézted? Ott részletezve vannak ezek a dolgok.

Én így adnám meg a HAL fájlban:

loadrt gantrykins coordinates=XYZX

Vagy ha az INI-ből öröklődne:

loadrt gantrykins coordinates=[TRAJ]COORDINATES

A world/teleop közötti váltás (Axis-ban "$")  és a homing sorrend is fontos.