LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Persze nem annyira egyszerű mert nálam is mindíg van valami probléma!

Úgy vettem észre hogy az at speed az mindíg működik! ez nem is baj! csak előkerültek régebbi kódok amiket még kézi sebességbeállításokkal használtam, van a programban az elején mondjuk egy s300 programozva, igen ám,de az én pwm szabályzásom itt már alulmarad  az at speed tolarenciáján, és csak áll egy helyben!ekkor rákapcsoltam a frekiváltómon, egy gyorsabb fordulatszámot , erre elindult! azután szinte rögtön visszakapcsoltam, és azt láttam hogy működik tökéletesen, főorsóval kontrollban!
Tehát ez egy feltétel az induláshoz az at speed! ha egyszer teljesül akkor minden ok!

Volt hasonló jelenség menetvágáskor, amikor is, két fogás között egyszercsak elkezdett várakozni a z kezdőpontban! na mi van most? ...aztán megfékeztem kézzel kicsit a 250-s tokmányt és rögtön elindult!
Az első sorba beírtam egy g97-t(állandó kerületi sebesség kikapcs) azóta megszűnt a hiba!ezek szerint itt meg a g96(állandó kerületi seb) kavart, mert lehet hogy öröklődik az utolsó program beállítása!
Vagy nem?!

7snm9r7t

Az at speed led-nek mindíg piros a szine? nem kellene annak zöldre váltani amikor elérte a sebességet a főorsó?

000000000

Sziasztok,
a felállás: Athlon XP 3000+ proci, up-to-date Linuxcnc feltelepítve a normál Ubuntu mellé. Jó, nem mai gyerek már ez az NF7-S alaplap, de tényleg nem elég a készülő garavírmaróhoz?
A kínai TB6560-at hajtja, léptetők direkt hajtják az orsókat.
http://evoran.hu/tmp/jitter.png" border=0>
Induláskor mindig ott a vigyelmeztetés az  realtime problémára.
Gyenge lenne ez a gép?

4utepsca

Gondolom valami pyvcp kijelző LED ami nem világít. Küldd e a HAL fájl és megnézem, miért nincs megfelelően összekötve.

4utepsca

Sok minden lehet az oka, a BIOS környékén kell keresgélni.
Tiltsd le a többszálú futtatást, proci hőmérséklet figyelést, proci frekvencia szoftveres állítgatását, hangkártyát, soros portot, egyszóval mindazt ami nem kell.
HA ezek után is ilyen rossz az eredmény akkor ezzel a alaplappal nem tudsz mit kezdeni.

Ettől még lehet ilyen órajellel találni sok jó alaplapot is. Nem elsősorban freki függő a dolog, inkább az lényeg, mennyire igényes vagy igénytelen a periféria kezelés és annak időzítése.

7snm9r7t

Szia! holnap elküldöm!
De ez nem annyira fontos!
A #3315-re van valami tapasztalat?

p75e6i8vg

Hasonló nforce csipes alaplappal szórakoztam én is.
Ott a videokártya cserélgetésével 50x-es különbségek voltak... szóval próbálj esetleg bele egy másik VGA-t.

000000000

@bjam28
@vjanos
köszönöm. Megnézem, mit merek elcseszni a BIOS-ban. :)

43ksw659v

Tisztelt Urak!

Mostanában kissé nézegettem az EMC forráskódját. Próbálom megérteni, milyen transzformációk történnek a G-kód értelmezés(milltask) és a  kernel szinten futó,
mozgásért és pályagenerálásért felelős összetevők között. Ezek az esetek többségében, az eddigi ismereteim szerint a trivkins és a motmod modulok.
( a léptetőmotor(stepgen) vagy servo driver transzformációt nem végez, csak megpróbálja tartani a PIN által szolgáltatott adatokat. emellett a sebesség-gyorsulás jellegű korlátozásokat végez)

Eddig (vélelmezett) transzformációk:
- milltask által - szerszám adatokkal kapcsolatos számítások(pl. hossz korrekció)
- milltask által - mechanikai hibagörbe kompenzálás
- trivkins 3 tengelyes marógép esetben elég kevés dolgot végez(épp avégett, mert triviális kinematikát végez, nem kell transzformálnia)
- a motmod már szövevényes, de az egyenes, és körinterpollációt bizonyosan csinálja

Mi a véleményetek?

(elnézést, ha sületlenséget írtam)

4utepsca

Szia!

Forráskód szinten nem ismerem a LinuxCNC-t. Szerintem Sneci majd többet tud Neked ebben segíteni.

http://linuxcnc.org/docs/html/code/Code_Notes.html#_architecture_overview" TARGET=_fnew>Itt találsz információt az architektúráról és a belső működésről.

000000000

sziaztok segitséget szeretnék kérni linuxcnc szertnék mijen vezélö meg tép meg stb a motor nyomtatobol való

43ksw659v

Köszönöm válaszod! Ismerem ezen oldal PDF verzióját. Hasznos, de nagyon felszínes.
Lásd pl. a 9. fejezet. Egy sort sem ír.

(nézegetem tovább)

w987wzmm

Sziasztok!
A napokban kaptam egy levelet, melyre itt válaszolnék általánosságban.
Mennyibe kerül egy Mesa 7i43?
Amerikai listáról kinézve nagyjából a kinti áfával: 110USD
Tehát nagyjából: 25-28ezer lehet az ára.
Mesa 7i42?
Kb.: 10ezer.

Egyáltalán a 7i43-hoz csak a 7i42-t lehet használni?
7i43-ra lehet más illesztő kártyát is használni. Még csinálni is lehet. Macerás de nem annyira bonyolult. Bjam28 is csinált valamit...

7i43 LPT portra kell csatolni. Az USB, ami rajta van kártyán, az nem alkalmas a megfelelő kommunikáció biztosítására.
Van olyan 7i43, amin nem is integrálják a USB portot.

Encoder kezelés: Kis sebesség esetén, nincs szükség 7i43-ra. Elvileg lehet LPT-re is kötni (Svejk foglalkozott vele).

((USB vezérlő? Az más világ! Mach3))

7i43 kenterbe veri az összes USB-s kütyüt.

w987wzmm

Még egy apróság. Jó a PCI-os is. Azt ritkábban látom, hogy azzal csinálják a vezérlést.  
Lehet, hogy könnyebb kinyírni a PC-t vele, ha hiba van.

a86ifm7g5

Előbb írni és fogalmazni tanulj meg.