LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

a86ifm7g5

Sajnos én is így jártam. Na azért használható, csak helyre kell pofozni. Szerintem valamilyen mikrovezérlő kommunikál a soros porttal, illetve a MODBUS rendszerrel. Mach3 alatt. Linux alatt nincs tapasztalatom soros kommunkáció esetére.  

Én egyszerűen beraktam a gépbe egy második LPT-t és annak a PIN-jeit használtam fel a kézikerékhez. @ pisti73 @ kolléga nagyon sokat segített a beállítások terén.  

Végül is lehetne beletenni egy teljesen új nyákot kapcsolókkal, nyomógombokkal, ahogy eredetileg van csak saját projekt keretében. (Hát nem?)

4a8dg8sxf

Csináltam egy nem tól jól (rosszul) sikerült felvételt
az általam csinált menetfúró gépről.
Később lesz ez jobb is.
Ezt csak a LinuxCNC tudja.
A menetfúrót úgy üríti, mintha csigafúróval dolgozna.
És persze minden ürítés után visszatalál a menetbe.
A szerszámcserélős főorsó saját tervezésű, és saját készítésű ISO30 szerszámbefogóhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=tDNyQVOafw0" TARGET=_fnew>Fúró, menetfúró gép

4a8dg8sxf

Még valami azért hiányzik.
Köszönöm Bujtár János (Bjam) nagyon sok segítségét.
Nélküle sokkal nehezebb lett volna beindítani.

w9rn9a2ej

[#eljen][#wave]

w9rn9a2ej

A fúrás egy kicsit hosszadalmasnak tűnik, de nyilván lehet optimalizálni mindkét műveletet ...

7snm9r7t

Szia Miki!
Na! ezt szépen összehoztad! Gratulálok!

7snm9r7t

g33.1 mondatok vannak mélységenként, vagy van egy subrutinod?

xyyid0xxm

Na majd feljavitom :)

xyyid0xxm

Szoval linuxal hasznalod?
A tengely váltást hogy oldotad meg?

a86ifm7g5

Nem az általad, s általam vásárolt eszközt használom, hanem én egy teljesen újat, pontosabban egy másikat építettem. A tengelyválasztás gyakorlatilag forgókapcsolóval, bináris módban lehet megadni. Két bemenet szolgálja ezt, például:

1és1 = All off
0és1 = X
1és0 = Y
0és0 = Y

A hal file-ba kell egy kiegészítést tenni. A linuxcnc.hu oldalon keresőbe írd: mpg

a86ifm7g5

0és0 = Z

Bocsánat

w987wzmm

Gratulálok! Öröm látni, hogy a LinuxCNC mire is képes egy jó szakemberrel!
ISO30-as befogót, ezek szerint te csináltad. Csinálsz még? Esetleg eladásra?

4a8dg8sxf

Azok vannak szubrutinba szervezve.

4a8dg8sxf

Igen csinálok.
Már megvan a tapasztalat, tanultam a saját hülyeségemen.

n2g2e5sms

A linuxcnc tudja a start stop frekvenciát? Azaz nem nulláról indul a gyorsulás hanem képes a tengely felvenni például "egyből" az 500 mm/perc előtolást (500 mm/perc előtoláshoz tartozó frekvenciával indítja a motort ) majd rámpával gyorsul tovább. Tudja ezt a funkciót? Ezer éves fagor vezérlő is tudja ha jól értelmeztem a könyvét.