LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Sziasztok!

Lehet régebbi verzióhoz is fordítani forrásból ahogy Bundyland linkelte, de ez csak a haladóknak ajánlott.

A Gmoccapy benne van a 2.6 verzióban, így nem kell fordítani

https://lh5.googleusercontent.com/-Vflv4puBXEY/U_153PwyIbI/AAAAAAAACKg/Aa6DzcLNW-o/w784-h500-no/gmocca.png" border=0>

Aki frissített 2.6-ra, annak javaslom, hogy indítsa el a "sim" konfigurációból a Gmoccapy megfelelő beállítását (van eszterga, maró, plazma, stb) és uána  lesz egy működő szimulációs Gmoccapy. Ezek után csak egy kisebb kézimunka az INI fájl (esetleg HAL) testreszabása.
Vagy a másik módszer, a meglévő INI fájl átírása a Gmoccapy bejegyzéseire.

Majd készítek róla egy kis rövid leírást.

Készül a Gmoccapy fordítása, ha meglesz akkor jelentkezem.

4utepsca

Sziasztok!

A 2.6 verzóban már van kopáskorrekció, G43.2 néven lehet elérni. Fanuc stílusú szerszámcsere a hivatalos neve.

Szintén van hozzá minta konfiguráció,(sim.axis.lathe-fanucy) de amint most próbáltam van benne valami hiba ami miatt ezt a minta konfigot nem tudom elindítani.  

Ha lesz időm akkor a hét vége felé írok pár sort a G43.2 használatáról, meg addig jelzek a fejlesztőknek a minta állománnyal kapcsolatban.

w987wzmm

Sziasztok!
Ez az üzenet, csak annak szól, aki 12.10, 13.04, 13.10, vagy 14.04 Ubuntut használ!
Ha, nem szeretnéd, hogy más is lássa, hogy mit csibnálsz a gépeden. Látogass el erre az oldalra.  

https://fixubuntu.com/" TARGET=_fnew>https://fixubuntu.com/

3wc337ax5

Szia! Bjam28 leírta a kulcsszót: "Fanuc stílusú".
Pl. Jellemzően a "kiterített" sokszerszámos megoldásoknál a szerszámtáblában elég nagy korrekciós értékek szerepelnek abszulut méretmegadással(főleg "X"-ben) ,  ehhez viszonyítva a táblázat külön sorában (vagy másik táblázatban) lenne lehetőség néhány tized (kopás-)korrekcióra (és nem többre!)inkrementálisan.  
Mivel gyártás közben nem a 100...200 mm-es értékeket kell finomítgatni néhány századokkal, ezért a nagyobb tévedések, elírások esélye is kisebb lenne. (Valamint, ha "indexált" a szerszámrendszer és a szerszámok a korrekciós értékekkel együtt várják a használatot a polcon, kényelmesebbé teheti az életet...)  

w987wzmm

Szia, bjam28!

Hogy tudnám megoldani, hogy a LinuxCNC 2.6-os frissítési csomagok, létöltőgyenek a gépemre?
Későbbiekben internet kapcsolat nélkül tudjam telepíteni. Megoldható lenne?
Attól tartok, hogy a későbbiekben, már nem lesznek elérhetőek a régi verziók. Nekem meg jó a régi is.

4utepsca

A 2.6-os sorzatú LinuxCNC nemrég jött ki. Csomagban elérhető. Így olyan gépen amin már futott a 2.6-os LinuxCNC elég letölteni a 2.6.x+1-es újabb verziót és menni fog. Nagyon nem valószínű, hogy más csomagokkal való függőség miatt egyebet is frissíteni kellene.  

A 2.6-os sorozat szerintem 2-3 de lehet hogy 5-8 évig is elérhető lesz. Ez gondolom elég nagy időtáv a gondos tervezéshez :)

7snm9r7t

Van arra lehetőség hogy, a Linuxcnc megjegyezze a kikapcsoláskor a tengelyek helyzetét, és a következő indításkor ezt töltse be?! mivel nem mozdulunk el fizikálisan ez idő alatt, egyszerűsítené a munka kezdést!
Egy plazmavágón például, tökéletes lenne!

4u88hx8j6

Szerintem igen
Az int fájba valamit bekel írni és egy külső .txt fájba elmenti az aktuális pozíciókat a program bezárásánál.

4u88hx8j6

INI        ,fáj
[TRAJ]     ,rész
# Pozició fájl neve, ha ez nem üres érték akkor ebben a fájlban kerül letárolásra a
# gép kikapcsolásakor az aktuális koordináta pozíciók értéke. Ha ez nincs beállítva akkor
# a LinuxCNC minden bekapcsoláskor zéró értékkel indulnak a tengelyek. Referencia kapcsoló
# nélküli gépeken hasznos lehet, de feltételezi, hogy kikapcsolás után nem mozdulnak el a tengelyek.
POSITION_FILE = position.txt

yen7y9ch

Lézer gravírozáskor melyik G-kód parancsot használják arra, hogy adott pozícióban ki vagy bekapcsolja a lézert?

n2g2e5sms

Vagy a Z tengelyt dir jelére teszed vagy a főorsó bekapcsoláshoz. Nálam alapesetben negatív Z érték vagy negatívabb érték felé elmozdulás a lézer bekapcsolása. Másik eshetőségben a kód elején bekapcsolja a főorsó kóddal és kikapcsolja a kikapcsoló kóddal. M3/M5.

7snm9r7t

Szia! nekem nincs ilyen sor a Traj szekcióban!
Írjam be!? és kész?

4im2adcie

Pontosan. Ügyelj a pontos beírásra (a position után nem szünet van hanem alsó kötőjel!!)
Az adott gépbeállítás mappájában megjelenik egy position.txt file.
Az egésznek persze csak akkor van értelme, ha a charge pump aktív és jól működik.

yen7y9ch

Sajnos nagyon kezdő vagyok gkódok terén, lehet, hogy én nem értem.

Szóval nekem az kellene, hogy kb. 0.1mm sortávolsággal végigmegy a lézerfej nagy sebességgel minden soron és közben lassítás, gyorsítás nélkül adott pozícióban ki-bekapcsolja a lézert.

Ha valaki tudna írni egy rövid gkód példát, ahol pl. indul x0-ról és megy x100-ig, x50-nél bekapcsol a lézer, x60-nál kikapcsol, lehet, hogy jobban megérteném.

4im2adcie

Sziasztok!
Van egy egyszerű gondom de még ezt sem tudom megoldani :((((
Egy lpt portot használok. Szeretnék valami megoldást találni arra, hogy csak 2 kimenetet használva legalább 4 drb relét tudjak kapcsolgatni programból.
Jó lenne valami kész megoldás, hogy az áramköri kapcsolással se keljen bajlódnom.
Gondolom a digitális outputot lehetne erre használni.
Kösz.