LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4a8dg8sxf

Mindkét programnál tetszés szerint beállítható a port és pin számok.
Nálam az eszterga és az egyik marógép így működik mindkét program alatt.

000000000

Remek köszönöm Szépen! :) Az angolom nem túl erős, de remélem megtalálom.

Továbbá egy újabb kérdés..
A lézer tükrözve írja fel vagy rajzolja a beadott programot. Már Megcseréltem a tengelyek (X,Y) forgását de így meg a másik felé ír tükrözve ír. Erre mi lehet megoldás? Csak az egyik tengelyt cseréljem meg?

2auxr3m7m

Szia.Csak az egyik tengelyt fordítsd át,és akkor jó lesz az írás iránya.

3ztiz2p39

Lari kérdezte az UCCNC topicban:

"Annak nem tudnátok utánanézni, hogy a Linuxcnc hogyan használja a backlash-t?  
Én esztergánál használom, de ott semmilyen látható, hallható vagy érezhető jelenség nincsen irányváltáskor. Sem alacsony sem pedig nagy tengelysebességnél. Mérni biztosan lehet, de én azt nem tudom. "

Hogy hogyan használja azt nem tudom, mert nem ismerem, de mérni nagyon egyszerű, csak egy méérőóra kell hozzá.

Kikapcsolt kompenzáció mellett, megnézed, hogy irányváltáskor hány századot kottyan a mechanikád.  
Majd ezt az értéket beírod kompenzációnak.  
(z X tengelynél lehet csak a felét kell)
Bekapcsolod a kompenzációt és visszaellenőrzöd a mérőórával. ha moinden jó, akkor a irányváltáskor is reagál az óra a legkisebb visszafelé mozdulásra is.
ha túlkompenzálod azt is megmutatja az óra, ilyenkor irányváltáskor túl sokat mozdul vissza.
célszerű a mérést a JOG egyes lépés (mondjuk 0.01 állásában végezni, de  még jobban érezhető MPG kerékkel.

008py5n5y

Azt hiszem félreértettél... Nem arra gondoltam, hogy a kottyanást nem tudom mérni, hanem arra, hogy szkópos mérést nem tudok csinálni a folyamatról. Olyat, amit Balázs mutatott az UCcnc topicban  #1218

3ztiz2p39

3ztiz2p39

De ha a valóságban kiveszi, akkor nem kell vele foglalkozni.

008py5n5y

Azért ajánlottam Balázsnak, hogy jó lenne utánanézni annak, hogy a Linuxnál hogy csinálják,(mivel ott az egész folyamat észrevétlen, "gördülékeny") hátha az UC-nél is fel tudnák használni az ott alkalmazott technikát.

w987wzmm

Szia, bjam28!

Tudnál egy leírást csinálni, hogy hogyan lehet egy Ubuntu 14.04-re feltenni a LinuxCNC-t?
Azt tapasztaltam, hogy az újabb gépeken, szinte halott dolog a régi Ubuntu 10.04 feltelepítése.

4utepsca

Sziasztok!

Egyéb elfoglatságaim miatt sajnos most nem tudom megígérni hogy készítek egy tesztelt és működő megoldást.  

http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?UpdatingTo2.6" TARGET=_fnew>Itt egy leírás a lap közepén, hogyan lehet Ubuntu 12.04-re telepíteni.
De nem teszteltem, lehet, hogy már pár dolog megváltozott, így nem működik egyből minden.
Kezdőknek nem ajánlanám ezt a módszert.

A 2.6 verzió telepítése Debian Wheezy-ről megy egy hibrid bootolható DVD vagy USB-s pendrive kell hozzá.
Itt a link: http://www.linuxcnc.org/index.php/english/download

Az a helyzet hogy hónapokon belül remélhetőleg kijön a LinuxCNC 2.7 verziója. Ez elérhető lesz Ubuntu 12.04 és Debian Wheezy alatt. Az Ubuntu 14.04 nincs tervben, nem tudom a pontos okait, de meg vagyok győződve, hogy nyomós érvek voltak ellene.

Az Ubuntu 12.04 és Debian Wheezy viszont elég friss ahhoz, hogy az új hardveren is elfusson.

A gmoccapy fordítása és a G43.2 leírása is vár még a teendők között, remélem hamarosan tudom ezeket is folytatni.

w987wzmm

Köszönet a válaszért! [#worship]

008py5n5y

Megpróbálná valaki megnyitni a www.linuxcnc.hu weblapot?
Csak nekem nem jön be, vagy tényleg nem működik?

s7manbs8

Nálam se jön be.

a86ifm7g5

Kérdés:

Van-e olyan funkció a linuxcnc-ben, hogy elküldöm pl. az X tengelyt +100mm-re, majd a linux megkérdezi, hogy mennyit ment valójában? Ekkor a két értékből számol egyet. Mint a mach3-ban?

Eddig az orsó menetemelkedésének kismértékű változtatásával próbálkozom.

Köszönöm.

a86ifm7g5

Ismét új kérdésem volna!

:)

Eddig nem sikerült beállítani azt a linuxcnc-ben, hogy nem g0 max sebességel közelítse meg a home kapcsolót, hanem egy általam választott sebességgel. A "Home switch Velocity" nem az. Az a home switch-ről való lejövetel, illetve a másodszori megközelítési sebesség. Ez ok. Viszont amikor elindul  tengely, akkor a max sebességgel indul. No ezt szeretném módosítani.

Köszönöm!