Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Akkor ok![#eljen]  
Az elmélet szerint(az oktatómé volt) a legegyszerűbb ezt használni,mert a tokmány mindig a gépen marad,még ha a munka változik is. Ez nekem az egyszerűsége miatt nagyon tetszik,látod hol a kés a számokból és ha negatív érték jelenik meg a mozgások között az nagyon nem jó,kivéve ha furatban dolgozol. Természetesem én is el szoktam a nullpontot tolni G58-al,ez nem ördögtől való. Sőt az egyszerűbb ütköző nélküli befogásnál úgy kezdődik a program,hogy G58=z-... És ide azt írom be befogás után amennyit a munkadarab kilóg a tokmányból.És ezzel el is jutottunk a tokmányra mért nullpont lényegéhez,mindig van mihez viszonyítani és mérni.Most te is vázold a te általad használ nullpont használatot,kíváncsi vagyok rá. Én azt az elvet vallom,hogy mindig mindenkitől lehet és kell tanulni,az is tanulás ha csendben nézem és hallgatok,legfeljebb azt tanulom meg,hogy hogy nem szabad valamit csinálni.

svejk

Amikor összehasonlítjátok a régebbi gyári gépek vezérlését egy fontos dolgot nem vesztek figyelemebe, azt, hogy az a vezérlő(és még nem is PC) arra a feladatra készült.
Míg a hobbysták egy átlagos PC-vel küzdenek, melynek a perifériái mindig is másodlagos szerepet játszottak, és az Intelnél az alaplapok fejlesztői nem is hallottak soha HobbyCNC-ről.
Win használata estén még fokozottabb a helyzet.
Szalai György írt egyszer ilyesmit, hogy a hobbysták állandóan kényszert éreznek arra, hogy valamit másra használjanak mint amire készült gyárilag.
Nos ez esetben is ez áll fent.

Arra is gondolj, hogy az említett gépedben a DOS mellett mind a 6 PLC-ben és minden SERVO vezérlődben ott ketyeg 1-1 processzor, mely a maga nemében gyorsabb mint az alaplapi.

Egy Okuma eszterga majd negyed m2-es főorsóhajtásán van vagy 3 db 486DX-es proci.

Van még egy szemszögünkből nagyon fontos tényező, a gyári vezérlést csak arra tudod használni amire csinálták, míg a mezei PC-Mach3 vagy társai segítségével az elvégezhető feladatok száma kis jártassággal szinte korlátlan.  

KoLa

Nálam a referencia pont az x tengelyen a keresztszán hozzám közelebb eső végpontja előtt van, z irányban pedig a szegnyereg előtt, ha hátrafelé mozgunk, lefogattam a szegnyerget valahol, akkor az én gépemen oda tudom húzni a megfelelő helyre az ütközőt,ami megnyomja a kapcsolót, és ott referenciálom a z tengelyt, ez a gépi koordináta Z0 pontja , azután a t1 szerszámmal érintőt veszek az anyag végén ez lesz a g54 z0 ehhez igazodik az összes bemért szerszám z0 pontja ( kb 30 szerszám)
Tehát a g53 gépi koordinátáim mindíg negatív előjelűek!mind x mind z irányban! Az anyag vége a g54 z0, ha visszafelé jövet van lépésvesztés a gyorsjárat miatt akkor egyre közelebb kerülök a tokmányhoz néhány századdal, ha az előtolás közben lenne lépésvesztés akkor távolodnék a tokmánytól!

s2k5ycubj

Egyet értek veled! A pc-kel sok a gond,sajnos a fejlesztők nem csak a hobbycnc-ről nem hallottak még,de sok minden másról se.Próbálj meg pl.zenélni egy win-es pc vel,az eredmény egy bizonyos szint felett lehangoló tud lenni. A régi vezérlő gondolata azért támadt a fejemben,hogy kivételesen egyszer én is arra használjak valamit amire való. De ez csak egy ötlet és nem hiszem,hogy meg tudnám valósítani,legalább is komoly segítség nélkül biztosan nem. A Mach3-ra és egy univerzális vezérlőre gondoltam először én is csatlakozókkal és amelyik gépen dolgozni szeretnék abba dugom be a csatlakozót,aztán rájöttem,hogy azért ez nem ilyen egyszerű... Sok minden szerepel a tervek között (pl.egy cnc fúró-maró köszörű),de majd meglátjuk mit tudok ezekből a dolgokból megvalósítani. Egy dolog biztos,ha belekezdek valamibe dokumentálom a munkám és megosztom veletek,sőt a tanácsokat is szívesen fogom fogadni,ahogy most is.

svejk

Amikor a kezedbe kapsz egy rajzot a munkadarabról azon nincs feltüntetve a tokmány helye.
Minden hossz értéket átszámolsz?

svejk

El kell dönteni melyik úton haladjon az ember. Leragadjon az adott gép stabil vezérlésénél, és korlátait elfogadja, vagy elindul az ingoványos de tág világ felé.
Én is dilemmában voltam mit tegyek a közel 30 éves BOSCH Alpha vezérlővel a marógépen?
Megtanuljam, ledobjam, esetleg átkapcsolással szimultán?  
Végül pár nap ismerkedés után túl tettem rajta magam leszereltem. (de bármikor vissza tudnám alakítani)

Hidd el sziszifuszi munka egy új vezérlést megalkotni, nem véletlen Szegelgetek sem talált támogatókat a minap a saját tervezésű CNC software ötletéhez.

KoLa

Na! most megtudtam hogy mennyi az annyi!Köszi kikapcsolom a gépet, akkor, örökre:)))

KoLa

Vagy mégse!?!?

svejk

Soha ne tedd! :)
Taposd csak az utat előttünk!

s2k5ycubj

Ezt értem,de a lépésvesztés,ahogy olvasom,nem előtolás,hanem gyorsjárat közben alakul ki. De ez,hogy függ össze a nullponttal? Azt sem értem,hogy lehet negatív értékű a G53-as gépi koordináta,hiszen hátrébb tehát plusz irányban van. A gépemen (nem az enyém sajnos,csak dolgozom rajta) a bekapcsoláskor fel kell venni a referencia pontokat(G53)addig jog sincs.De ezen nem lehet (és talán nem is kell) állítani. Utána jön a szerszám bemérése ez általában a G54-hez van mérve(az 55,56,57 más tokmányhoz és a patronos befogáshoz használatos nálam). Természetesen lehet használni ezeket is,de akkor újra be kell mérni minden használt szerszámot. Azt sem értem,hogy akkor miként adsz meg egy átmérőt,ha nem a középvonalba van az X0.Akkor egy 20-as átmérőre nem azt írod be,hogy 20 mondjuk egy hosszesztergálásnál (G0 X20 G1 Z50). Mert ez nálam így néz ki,megközelítés gyorsjárattal utána előtolással a tokmánylap +50mm-ig.Ennél nem tudok egyszerűbbet elképzelni,vagy ha a munkadarabhoz eltoltam a nullát akkor lehet -Z érték.

s2k5ycubj

Nem felteszek ütközőt vagy mérek,és ha a rajzoló nem tette meg kap egy csinos nullpontot a munkadarab a rajzon és ehhez viszonyítok mindent általában.

svejk

Bekapcsolás utáni referencia felvétel minden gépen meg van a mai napig is. Addig nem is lehet semmit csinálni a gépekkel úgy ahogy írod.
De később is, pl. kézi szerszámváltásnál valamelyik tengelynek ezen a ponton kell lennie.
(egyébként a gép paramétertáblájában lehet ezeket az  értékeket állítani mint pl. a szoftveres limiteket)

wcsxp0uxa

Azért nem kell pánikolni ,a csendes "őrültek" már dolgoznak rajta .(nekem már csak 1825-kell aludnom és kész vagyok vele [#smile])

000000000

Tényleg nem a vitát kezdeném újra, csak pontosítanék.
Nem a megszületése esett kútba. Mert nekem már megvan.
Az elképzelésem az volt, hogy itt a nyilvánosság előtt szülessen meg és lehetőleg, közös erővel.
Mert ha az ember a cnc-t akarja programozni, már az is csak valamiféle programozás. Ha nem is túl bonyolult megtanulni. Persze, annak, akinek ez az érdeklődési köre.
Akinek meg nem, annak pár sor is kínszenvedés, ha magának kell rájönnie dolgokra. Nem erre a „srófra” jár az agya, de ha az alkatrészt el akarja készíteni, valakinek meg kell írnia a programot.
Nem biztos, hogy a szomszédjához átszaladhat, hogy ugyan, segítse már ki.
Ezért gondoltam, hogy aki nem járt cnc-s tanfolyamra, az is be tudjon kapcsolódni az egyszerű programozásba.
Végül azért, csak kiderült a tuti.
Volt aki úgy fogalmazott, hogy aki meg tudja csinálni, az nem adja a tudását ingyen.
Marhaság ugyan, mert van pár nyílt forráskódú program. Basicban nagyon kezdetleges. Kb. harminc éves. Pascalban és c-ben, már vannak frissebbek is.
Én úgy írtam meg az enyémet, hogy a fentiek ugyan a birtokomban voltak, de szándékosan bele sem néztem.
Nem sürgetett az idő. Tehát, ráértem „kiizzadni”. Menetet még nem tud vágni, de biztató elképzeléseim vannak vele kapcsolatban.
Amint időm lesz, meg rá is hangolódok, csinosítgatok rajta. Most már, felhasználom majd az összeszedett tapasztalatokat.
A „ceruzahegyezőmet” fogom cnc-síteni.   
Bizonyos, materiális okok miatt ez még várat majd magára.
A programom makrókat sem tud még kezelni, de sem egy nagy mutatvány.
Nekem inkább a szerszámtartó (revolverfej) fog problémát okozni.
Szóval, nem annyira bonyolult ez a programozás, mint páran lefestik.
Nem vagyok egy különösen jó képességű figura és már a hatvanhoz sem vagyok nagyon messzire és meg tudtam tanulni viszonylag rövid idő alatt dolgokat, akkor nem lehet az olyan nagy mutatvány.

svejk

Saját szórakozásra tökéletes elfoglaltság, de a nagyközönség csak a hibákat látná benne, mint ahogy teszik/tesszük itt páran a Mach3-mal vagy az EMC-vel. :((