Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Szia Laci! közbe megtaláltam én is, ugyanitt a Traj beállításainál, ahogy írod![#eljen]
A default velocity = 0.2 lett a jó beállítás!

KoLa

János! ezt 'benézted' vagy van ilyen lehetőség is?

KoLa

0.2 mm/sec-re, 9mm/percet ad , megnéztem! én sem értem [#nemtudom]

bjam28

Az INI fájlban legalább 3 helyen lehet is lehet a sebesség értékeket állítani.
DISPLAY, TRAJ és AXIS_N szekciókban.

A mértékegységek mm/sec-ben írandók, de kijelezve nem mindig ez a mértékegység:

[DISPLAY]  
MAX_LINEAR_VELOCITY = gépi egység(mm vagy inch)/sec  

[TRAJ]  
DEFAULT_VELOCITY = gépi egység(mm vagy inch)/sec
(Az Axis felületen gépi egység/perc-ben mutatva)
(Ez lehet az oka, hogy 2mm/sec-re 139mm/percet számol)

MAX_VELOCITY = gépi egység(mm vagy inch)/sec  
(Az Axis felületen 300 egység/perc-ben mutatva)

[AXIS_<num>]  
MAX_VELOCITY = gépi egység(mm vagy inch)/sec

KoLa

Nem teszteltem még le ,de a default_velocity, csak a Traj szekcióban van, a másik kettő max velocity!

bjam28

Pontosan ahogy mondod.
Ugyanakkor a többi beállítás is hatással van/lehet a sebességre.

Ha így jó Neked akkor minden rendben.

KoLa

A célt elértem! tudom állítani a betöltött léptetés sebességét!
Az a másik kettő nálam nem szerepel az ini fáljban, csak a Traj-ban van, default velocity és max velocity.

Sz.József

Megtudná nekem valaki mondani (bjam28 :) ) mi az oka a következő jelenségnek? :
-Az ubuntu 8.04-et fel tudom telepíteni asztali pc-re és a notebookra is.
- Az ubuntu 10.04-et viszont csak az asztali gépre tudom felrakni a notebookra nem megy fel (megáll a telepítés és kakukk...)

Mindkét esetben ugyan az a pc, ugyan az a notebook és ugyan az a telepítő lemez.

A választ előre is köszönöm.

szbjoe

Nálam ez segített(ha ugyanaz volt a baj mint nálad)
Emlékeim szerint miután indul a LiveCD ESC-re bejön a menü, ott F2-vel nyelvet választasz, majd talán az F6-al alul megjelenik egy parancssor, ezen kézzel változtathatsz a telepítési folyamat környezetén:
-ez van alapból:file=cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash --
-ilyen legyen:file=cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash edd=off --
..vagy ilyen: file=cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz edd=off --
...és a telepítés indításának választása
(hátha segít!?)
A parancsot leírtam magamnak, a paraméterek pontos jelentését nem ismerem...:(

Sz.József

Köszi, áttanulmányozom...

KoLa

Nekem az a problémám hogy az Emc2 eszterga mindíg rádiusz módban indul, mint egy marógép, állandóan be kell ütnöm indulás után az MDI-be a G7-t, nem lehetne ezt valahogy configurálni?

bjam28

Szia Lajos!

Természetesen lehet. Mindent lehet :)

Idézet a fordításból (stepper_mm_HU_EN.ini):

[RS274NGC]

# A G kód parancsértelmezõ indításakor végrehajtandó kódok
# Ez nem helyettesíti a megfelelõ bevezetõ fejlécet a G kódú programban!!!
RS247NGC_STARTUP_CODE = G21 G90

Ide írd be azokat a modális parancsokat, amiket be szeretnél tölteni a LinuxCNC indulásakor.

bjam28

Szia Józsi!

BIOS kompatibilitási gond lehet.
Jó lenne, ha megírnád mik az utolsó üzenetek. Feltételezem a kernel bootoláskor áll le hibaüzenettel.

(edd=Enhanced Disk Drive support, kiterjesztett lemezkezelés, ne menjünk bele a részletekbe)

Amit szbjoe írt az segíthet, de még ezeket az opciókat  is érdemes kipróbálni:

acpi=off  
noapic  
nolapic

Ezt úgy értem, hogy a
file=cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash edd=off sorban a fenti varázsszavak egyikét beírod. pl:
file=cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash edd=off nolapic

és megpróbálsz bebootolni. Amelyikkel elindul az a nyerő.  

Másik módszer lehet, hogy felinstallálod a 08.04-et és distr-uprgade a 10.04-re.

Sz.József

Köszi a segítséget...

KoLa

Köszi a segítséget!
Szerintem azóta változott meg sok minden hogy frissítettük az EMC2-t, ez 'mostmár' tuti! azóta van az hogy be kell írni a G7-t az MDI-be indulás után mert különben a g54-et is rádiusz módban menti el az X tengelyen, és valószínűleg azóta kell minden tool table bejegyzést megismételni még egyszer hogy érvényes legyen, a g54-t elsőre elfogadja de a tool table-t nem!
Erre is van megoldás?
És arra hogy egy kódban bárhol, külön- külön tudjam referenciálni a tengelyeket M30 előtt?