Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Sziasztok!

Makrót mivel lehet meghívni az EMC-ben? M99  
Főprogramból meghíni egy alprogramot, mivel lehet? Minek kell elnevezni az alprogramot?
Nem a szubrutinos megoldásra gondoltam...  az a főprogramban van.

xfg6v697j

6.2.3 Macros
Touchy can invoke O-word macros using the MDI interface. To configure this, in the [TOUCHY] section of the ini file, add one
or more MACRO lines. Each should be of the format
MACRO=increment xinc yinc
In this example, increment is the name of the macro, and it accepts two parameters, named xinc and yinc.
Now, place the macro in a file named increment.ngc, in the PROGRAM_PREFIX directory or any directory in the SUBROUTINE_
PATH.
It should look like:
O<increment> sub
G91 G0 X#1 Y#2
G90
O<increment> endsub
Notice the name of the sub matches the file name and macro name exactly, including case.
When you invoke the macro by pressing the Macro button on the MDI tab in Touchy, you can enter values for xinc and yinc.
These are passed to the macro as #1 and #2 respectively. Parameters you leave empty are passed as value 0.
If there are several different macros, press the Macro button repeatedly to cycle through them.
In this simple example, if you enter -1 for xinc and press cycle start, a rapid G0 move will be invoked, moving one unit to the
left.
This macro capability is useful for edge/hole probing and other setup tasks, as well as perhaps hole milling or other simple
operations that can be done from the panel without requiring specially-written gcode programs

xfg6v697j

lhelyezel egy makrót  *.ngc kiterjesztéssel a EPROGRAM_PREFIX könyvtárba,és az O szó + macronévvel hívhatod.

KoLa

Na ezt a hozzászólásomat! a tool table-val kapcsolatban el lehet felejteni!
Sajnos a régi beidegződések miatt csak most értettem meg a lényeget!
Ha az esztergagépen azt akarjuk hogy az 1-s számú késünk vigye magával az egész tool table-t akkor amikor bemérjük, g54-t kell választani, a touch off nyomógomb megnyomása után! és nem kell ismételni ua a tool table-val mert minek? a tool table x0z0 az egyenlő a g54-l, vagyis ha egy szerszámhoz nem írunk be eltolást akkor az a g54![#falbav]
Nekem most tök üres az x és z eltolások ablaka még nulla sincs benne! ( volt már -0 az x-en )
A mach3turnben ez másképpen van megoldva, és nekem ez az alapja az egész cnc esztergálásomnak[#nemtudom][#worship]

KoLa

Végre sikerült elcsípnem egy hibaüzenetet akkor amikor a t7 szerszámot akartam felülírni! ezt az első touch off -ra dobta!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/tool%20table/tooltablehiba%fczi.png" border=0>

bjam28

A késleltetési idő (latency) nem jó a gépeden. Eddig nem volt ez probléma? Most jött elő?  
Ez a hiba előfordulhat máskor is, nem csak touch-off-kor.  

Mit mutat a késleltetési teszt?

VViktor

Snecinek hála,kiderült,hogy miért nem ment az órám marás közben.Mivel én a 2.4-es Ubuntut használom és abban még nincsen timer funkció.

KoLa

Ez úgy van beállítva azóta is, mint amikor itt beállítottad, emlékszel? azt mondtad ez már nagyon jó!de az idő rövidsége miatt, úgy hagytunk minden beállítást? vagy hozzáigazítottuk?!?!már nem tudom!
Már dobta többször is hogy futtassam a latency tesztet de ha elnyomtam , működött minden szépen!

bjam28

OK, akkor hagyd,  majd kezdünk vele valamit. Lehet hogy nem futtattuk elég hosszan a tesztet.
Azért ha van időd akkor hagyd rajta 1-2 órát a késleltetési tesztet.

KoLa

Itt a műhelyben hogy van ez a latency teszt? ami ugye azt méri hogy a legnagyobb processzor kihasználtságnál, ami előfordulhat a számítógép használata közben!meghatározza a válaszidőt, amit aztán mindíg tud!de én semmi mást nem akarok futtatni a gépen csak az EMC2-t, viszont a latency teszt alatt nem futtathatjuk az EMC2-t [#nemtudom]

bjam28

Van a gépeden, menüből el kell hogy érjed.
A többi is mind úgy van ahogy írtad.

KoLa

[#nevetes1]Na persze, ezt én is tudom!csak azt nem értem hogy egy szerszámgépet miért kell úgy tesztelni? mintha menetvágás közben még akarnék az interneten videókat nézni!nem lenne jobb ha egy alaphelyzetből( semmi nem fut csak az EMC ) az EMC2 futtathatóságát tesztelnénk , úgy hogy pörgetnénk a főorsót mozgatnánk a tengelyeket szimulálnánk menetvágást, és emelnénk a fordulatszámot hogy meg tudjuk határozni azt a szintet ahol elfogy a technika!persze ehhez még kellene a fordulatonkénti előtolás dro is és még stb [#wave]

s2k5ycubj

Azért azt látom,hogy soká lesz igazán jól működő vezérlés az emc-2,még van mit csiszolni rajta. Ami vicces a 96-os siemens vezérlés a dos alapú programmal szinte soha nem hibázik,pedig sokkal több paramétert lehet és kell beállítani. És legalább 6 (ennyit látok) plc-vel kommunikál gond nélkül,ac szervó mind a három plusz egy tengelyen(X,Z,W,W hidraulika,ellenórsó) két tokmány és még sok minden kezelése. Lehet,hogy megérné megvenni egy ilyen öreg vezérlőt,ehhez képest azzal nincs küzdelem.

KoLa

Vannak akik a Siemens vezérlőt is cikizik! mert "szinte soha nem hibázik"! ez a 'szinte' egy bizonytalansági tényező itt is, vagy nem?

s2k5ycubj

Tökéletes nincs,azt azért tudjuk,de ezeket a régi vasakat nagyon megbízhatóra tervezték(na nem mintha a mai gépekkel olyan sok baj lenne).