Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

PSoft

A Géza,a HOFI jut eszembe a történetedről.

Hogy is mondta???

"Egyébbként meg,...a kecskét rögtön el fogod felejteni,amint megismerkedsz a,...tehénnel."
[#wave][#wink][#worship]

besirkyjh

" ha feléri " :)

KoLa

Persze aki már biztos magasságban van az nem dadog!

KoLa

Az EMC2-t ha esztergán használjuk, hamar rájövünk hogy, ha az 1-s kést használjuk etalonnak, ami viszi a g54 nullpontjait is magával, akkor ez nem úgy van mint a mach3-nál!
Ugyanis  a mach3-nál a T0101 az egyenlő a G54-el!
Itt az EMC2-ben ez nem így van, a g54-et bármelyik szerszámhoz hozzá tudjuk rendelni, vagy bármelyik másik koordináta eltolást is.
Ha úgy döntünk! hogy a t1 késünkkel fogjuk vinni a szerszámtáblát ( mint a mach3-ban )akkor a touch off gomb megnyomásakor először a g54-et kell választani a z0 megadására , de utána rögtön újra touch off! de válasszuk ki a tooltable lehetőséget a g54 helyett, mert ellenkező sorrendben , nem lesz egyenlő a t1 a g54-l!
Ellenőrizhető a tooltable megnyitásával! itt a t1-nél nem lehet beírás az eltolásokra ha jól dolgoztunk!

KoLa

Bjam28 Help!
Nem tudom megoldani hogy egy rövid kód végén hitelesítse a z-t g28.1 segítségével!
Eléggé tolom a z-t így van némi növekmény!(lépésvesztés) ami egy darabon nem számít! de az ötödiknél már kezd bosszantó lenni, kellene hitelesíteni a kód végén a z-t!
Nekem  csúsztatható, z ütközőm van erre a célra, tehát közel van a munkaterülethez!
Pár sec lenne  a hitelesítés ! de hogyan?[nem tudom]nem sikerült megoldani!
SOS!

bjam28

Jó reggelt Lajos!

Háát... vagy én nem értem mi a feladat vagy Te nem a jó eszközt használod :)

Majd azért mondd el mit jelent a "hitelesítés"!

Mert a G28 az azt csinálja, hogy gyorsjáratban elmegy a gép az adott pozicióból a #5161-#5166 változók által tárolt pozicióba.

A G28.1 pedig eltárolja a #5161-#5166 változókba a pillanatnyi abszolút koordináta poziciókat.

KoLa

Jó estét János!
Csak úgy tudom elmagyarázni, ha egy Mach3-s lehetőségre utalok!
A Mach3 G28.1kódja azt tudja hogy az adott szerszámmal elvágtatunk a g53 x0z0 közelébe és onnan indítunk egy refereciálást!
Vagyis, ha az előző sorban g53 z-10 ( az esztergán a gépi koordináták negatív előjelűek,nálam! )akkor a következő sorban  ezt kell írni:
G28.1 Z50  , az érvényben lévő szerszámon a Z50 pozíció ez egyenlő a G53 Z-10-el , így már elvileg ott vagyunk a kívánt pontban, de ez nem biztos, mert lehet valami okból lépésvesztés, itt végrehajtja, a Z tengely újbóli referenciálását, közben megáll a főorsó, kifogom az anyagot, berakom az újabb darabot...van rá idő!
Ezt kellene az EMC2-ben is!
Szerintem nem lehet! mert mindig dob egy ablakot újbóli hitelesítésnél, hogy már van egy érvényben, akarom-e felülírni...

s2k5ycubj

Miért nem lehet a "gyári",tehát az eredeti meglévő referencia pontot felvenni ilyenkor újra? És ha ez nem megy,ami a cnc esztergán (emco siemens vezérléssel) van szerszámbemérési lehetőség azt nem lehet itt megoldani? Én mindig raporter lapkával szoktam bemérni a szerszámokat és a tokmány homloklapja a nullpont,amit el lehet tolni a munkadarabhoz szükség esetén (ott g58) és akár paraméter megadással minden egyes munkadarabhoz lehet illeszteni.Tehát,ha odaállsz a késsel a tokmányhoz és beállítod,hogy egy 10 mm-es raporter lapka szorosan beférjen akkor nem tudod megadni a pontos szerszám pozíciót?(az x átmérő pozíciót a tokmányhoz szoktam mérni,a lapka 10mm 2x és a pontos tokmányátmérő.)

s2k5ycubj

Kíváncsi vagyok mennyire lehet boldogulni a mach3-al és az emc-vel.Ahogy nézem azért nagyon más. Ha ennyiszer van lépésvesztésed jól jöhetne már egy enkóder a gépedre,vagy inkább kettő.

s7manbs8

Olyat lehet csinálni, hogy az EMC-t a Mach3 alatt futtatni ?

s7manbs8

Az a baj, vagy nem baj, hogy mint minden nyelv a G nyelv se fix, hanem ha átmegyünk egyik vidékről a másikra pl. Mach3 megyéből EMC grófságba, akkor mindjárt úri huncutságnak érti egyik a másik dadogását. :)

zozo

Nagyobb esély lenne, linux alatt futtatni a mach3-at, de nem tom mennyire lenne megbízható.
Fordítva semmiképp. A windows ahhoz túl buta.

000000000

Nem lehet, hogy elírtál valamit?
Egyik sem oprendszer. Gondolom.
Ilyen vad ötletem nekem is volt, hogy külön oprendszert kellene írni a cnc-hez, de néhány hét görcsölés után rájöttem, hogy hülyeség.
Most ott tartok, hogy DOS alatt 800*600 felbontású képe van a dolgaimnak. Senki meg nem mondaná, hogy nem Windows-os a programom. Mert ugye a kinézet...
Na, ennek aztán semmi gyakorlati jelentősége, de csicsa, az fontos.
lehetne 1024*768 is, csak vaksi vagyok, ezért nem erőltetem.

000000000

Te, programozó lévén, pontosan tudod, hogy egy G-kód azt csinál, amit te akarsz.
Ha jól tudom, a szabvány is csak ajánlásokat fogalmaz meg és nem azt, hogy egy gé akárhány, pontosan mit is csináljon.
Bármi lehet. G123-ra akár felsepri a műhelyt és kiviszi a szemetet.
Vagy, nem jól tippelem?

KoLa

Az én esztergám egyelőre léptetős! ezért 'elis' gondolkoztam a hibák után!? és ugye rájöttem , hogy ha a tokmány felé közelít a koordinátarendszer, akkor visszamenetben lesz lépésvesztésem, vagyis lassítani kell a gyorsjáratot!
Ez az enkóderes ellenőrzés nekem is eszembe jutott, lineáris útmérő formában, mert ez független a számítógéptől, így igazat mond!