Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

zozo

Ha profibb szerkesztés kell, akkor pedig a fájlra klikkentesz jobb egérfüllel, majd kiválasztod a bluefish-t. Ha nincs fenn alapból, akkor hipp-hopp telepíted :)  

KoLa

Nem itt kúpos menetekről van szó!

KoLa

Ha ez a program benne van az Ubuntuban akkor megoldható, de a "hipp-hopp telepíted "egyelőre gyanús nekem kicsit, mert nincs itt internet!

bjam28

Ref. pont felvétele tengelyenként:
"X" , "HOME"
"Y" , "HOME"
.
.

Mert ugyen nem akarsz a PyVCP panelon olajos kézzel egerészve refpontot felvenni? [#awink]

KoLa

Szia! ezt nem teljesen értem!
Arra gondoltam hogy az Emc2 felületen választható, hogy éppen melyik tengelyt akarom hitelesíteni![#wave]

bjam28

Kedves Lajos!

Ez pont az. Elindítod a LinuxCNC-t, majd a billentyűzeten:
F1
F2

és a referencia felvételéhez:
Z   HOME   (kiválasztod a Z-t, majd ref.-re állsz)
X   HOME   (kiválasztod az X-et, majd ref.-re állsz)

#1555 mégegyszer

KoLa

Szia! akkor ez azt jelenti hogy ha megy a linuxcnc és már csak a referenciálás a következő lépés, és külön akarom elvégezni a tengelyeken a referenciát akkor nyomok egy F1+z , vagy F2+x vagy fordítva?
Ne haragudj de nem egyértelmű amit írsz![#nemtudom]

zozo

:) akkor mégegyszer:
-megragadod a billentyűzetet, nyomsz egy "Z" billentyűt rajta, majd nyomsz egy "HOME" billentyűt. Erre a Z felveszi a home pozíciót.
Utána X gombóc majd HOME gombóc és az is beáll.
Ha megnézed a gyos referenciát a help menü alatt, akkor ott látod melyik billentyű mit csinál. (bár lehet, ez pont nincs benne :) de sok más hasznos viszont igen. Pl. F1, F2, F3 stb) )

KoLa

A szerszámtábla túl kis ablakban jelenik meg ,sok a szerszám az esztergán,és mindíg nagyítgatni kell az ablakot,hogy áttekinhetőbb legyen! van erre valami megoldás?

KoLa

Kipróbáltam működik! köszi!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/Help%20men%fc.jpg" border=0>

KoLa

A szerszámtábla túl kis ablakban jelenik meg ,sok a szerszám az esztergán,és mindíg nagyítgatni kell az ablakot,hogy áttekinhetőbb legyen! van erre valami megoldás?

bjam28

Szia Lajos!

Próbáld ki, hogy megnyitod a szerszámtáblát és nyomsz egy ALT F10-et. Ilyenre gondoltál?

KoLa

Köszi! nem gondoltam rá!
Arra gondoltam hogy ezt az ablakot is be lehet úgy állítani , egyből, nagy méretre, mint az EMC-t![#wave]

000000000

Ez történelmileg alakult így. :D Régen minden bájt számított a vezérlőben, és közvetlenül hozzáfértél a regiszterekhez. Külön regisztercsoport volt/van a különböző típusú adatoknak.
 Gyakorlatilag úgy programoztat a vezérlőt, mintha assembly-ban programoznál egy PC-t.
 Ma már nem gond egy szerszám összes adatát letárolni fájlban és együtt mozgatni a szerszámmal, de a szabvánnyá vált régi megoldást nem egyszerű megkerülni. Mint a Mátrixban a fekete telefont. :D

KoLa

Kezdem megszeretni ezt a linux-t!
Kicsit körülményesebb a használata mint a Windows-nak! kell hozzá tanulni sokat, mire áttér az ember erre az új logikára!
Hoppá! pont egy hete nagyjából hogy összeállt a kép egy éles beindulásra ( Béni #1520 [#worship]) Béni betalált a fő problémámba! mert a Mach3Turn alatti kódjaim mindíg M3-M8-al indultak hogy legyen ideje kiszámolni a pillanatnyi főorsó fordulatot a menetvágáshoz, az EMC2 m6 kódja meg leállította azonnal!
Így most már, minden 'véres verejtékkel' írt kódom működik az EMC2 alatt is, csak a bevezető részt kell átírni!

EMC2 VS. Mach3  - egy hét után kiütéssel győzött az EMC2, Linux CNC [#eljen]

Az az igazság hogy azóta eszembe sem jutott elindítani Mach3-t, mert megtapasztaltam az a "nyugodt világot" amit Sneci is ajánlott anno...