Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

bjam28

Szia frob!

Jó lenne ha küldenél képernyőképet is, mert az is sokat elárul .
Nem tudni, hogy egyáltalán elindul-e a Z tengely bármerre is, vagy már itt azt érzékeli a gép hogy végálláson van.  
Lehet hogy csak fordított a polaritás a bemeneten.  

Vagy amit Sneci írt, hogy nem a tenngelynek megfelelő végállást kötötted be.

Csináltam gyorsan két képernyőképet, a teszteléshez segíthet:

Elindítod a LinuxCNC-t és a "Machine" menüből kiválasztod a "Show Hal Configuration"-t.

Ebben pedig lenyitod a"Signals" (jelek) meletti kis "+" jelet, majd kiválasztod mondjuk a "home-x"-t. Ekkor a bal oldali panelen megjelenik az állapota (TRUE az én esetemben) és az hogy melyik lábra van kötve a HAL-ban. A TRUE itt azt jelenti hogy most a gépem X tengelye a kombinált Home+Limit kapcsolón van.

https://lh4.googleusercontent.com/-6AgrMa6w3P4/T-ArM6X8Q3I/AAAAAAAABFA/urVu3Aty00s/s640/hal_conf_1.png" border=0>

És még lehet szebbeket is látni ha átmész a bal panelen a "WATCH" fülre: ekkor kiválaszthatód azokat a jeleket amiket meg akarsz figyelni. Látod az állapotukat, és ha pl. közben kapcsolgatod a végállás kapcsolókat akkor látod melyik hogy változik.

https://lh5.googleusercontent.com/-r592mXvG2ds/T-ArOF2YrrI/AAAAAAAABFE/ZjzDm1J_Crg/s640/hal_conf_3.png" border=0>

frob

Köszönöm, e az a tesztelőke amit hiányoltam!

frob

Alakul, persze jönnek problémák  :) de legalább a Z tengely már refre állt, miután az beáll elindul az x tengely ami rövid idő után meg is áll a következő hibával : " end of move in home state 7 "  lehet hogy a keresési mezőből kiesik?

Jó lenne ha negatív irányba indulna el a X és Y ref keresése, felesleges lenne oda vissza járnia, csak a ref miatt, mert a pozitív refet keresi ami a Z tengelynél jó volt, de a másik kettőnél annyira nem
Lehet ezt valahol állítani?
Persze köszönöm a segítséget, hogy már idáig eljutottam :)

bjam28

Szia !

Nem azt mondtad, hogy támogatóként megvan Neked a fordítás??

"Első lépések az EMC2-vel" c. irodalom, 24. oldal, alulról a második vastag betűvel szedett bekezdés:
Home Search Velocity (Referencia keresés sebessége)

...."Ha gép a referencia pozíció felvétele során nem a megfelelő irányba indul el, akkor a Referencia keresés sebességnek negatív értéket kell adni."

frob

:D  
de biza megvan, és nem csok ott még 3 másik helyen is meg lehet neki adni, hogy másik legyen az irány, no de ügye pozitív irányban indul el nincs is ezzel gond, jó fele megy, csak a refet jobb lett volna a negatívhoz keresi, no de már alakul, mozdul kezdem beállítani hogy pontosan jöjjön menjen, még a ref kapcsolót átrakom a másik oldalra és elvileg kipróbálhatom mit tud :)
Mind ez nektek köszönhető mert segítetek!

KoLa

Na ezt jól 'benéztem'[#vigyor3]Bocsi!
A szöveges fájlokkal a mach-nál volt probléma amikor copy-tam egyik fájlból a másikba részleteket, előfordult hogy ott volt a végén a M30, mégsem látta a program, mikor betöltöttem!nyomni kell egy entert M30 után mielőtt mentünk, és akkor jó!
Azt hittem hogy a linux alatt is lesz valami hasonló trükközés!de nem, mert én hibáztam el a kódot.

VViktor

Szia.Lehet hülyeség,de a Mach3 nem nagyon eszi a linuxos sorvégződéseket,előtte alakítsd át Windowsosra.

frob

No örömteli hír :) végre megy a "szekér", az alap betöltődő emc-s feliratot már végigjárta, viszont betöltöttem minta példákat amit az emc hoz és pl a spirál tesztet úgy töltötte be hogy a kezdő pont a 0.0.0 -án tehát negatívba kilóg a munkaterületről, hogy lehet ezt behúzni a munkaterületre?

bjam28

Ha X-ben lóg ki pl. -30 -ra:  
MDI fülön a parancsorba írd be:  
G0 X35
G92 X0
majd újratöltöd az ngc fájlt (File->Reload)

frob

nincs rá valami gomb ami hopp behúzza munkaterületre?

bjam28

A "hopp" gomb még fejlesztés alatt van :)

x4rhew5r3

Kis trükkel gombbal is megoldható az eltolás.
1) Kikapcsolod a vezérlőket, hogy ne vigye a motort
2) Nyilakkal beviszed a munkaterület közepére
3) A "Touch Off" gombbal azt mondod, hogy ez legyen a 0 az adott tengelyen
4) Visszakapcsolod a vezérlőket

KoLa

[#eljen][#nevetes1]
Nehogy má' a számítógép vigye a puskát!

KoLa

Egyébként!most hogy szóba hoztad a "Touch off"  nyomógombot, volna néhány kérdésem!

x4rhew5r3

Valóban érdemes lenne átbeszélni.  
Nekem is vannak sötét pontok ezzel kapcsolatban, hátha a közös gondolkodás előbbre visz.