Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Béni

(Lehet, hogy nem arra válaszolok, amit kérdezni szerettél volna, mert nem értem teljesen a kérdést.)
Az M6 általában a fizikai szerszámcseréért felelős funkció. Automata szerszámváltó esetén ez végzi az előkészítő mozgásokat, a szerszámtár hardveres és szoftveres kezelését is. Kézi szerszámcsere esetén megállítja a főorsót és nyugtázásra vár.
Erre semmi szükség, ha nincs valódi szerszámcsere.
A korrekciók érvényesítése vezérlőnként változó.
A Heidenhain nem ad lehetőséget eltérő rádiusz és hosszkorrekciós szám használatára adott szerszám esetén és automatikusan hozzárendeli a behívott szerszámhoz.
TOOL CALL 1 Z S1500 - hossz és rádiusz adatok használata az 1-es szerszám bejegyzés szerint

A Fanuc-nál nincs automatikus hozzárendelés és tetszőleges bejegyzés alkalmazható:
M6 T3 S1500
G43 H5 D23 - 3-as szerszám beváltása az 5-ös bejegyzés hosszkorrekciójával és a 23-as bejegyzés rádiuszával.

Tehát: ha a kódban több szerszám szerepel M6 nélkül, az nem jelenti azt, hogy ugyanazzal a korrekcióval kellene működniük.

KoLa

Nekem ma volt az első nap hogy nekiálltam 'keményen' az EMC2-vel esztergálni, lessz ami lessz!ma sokat tanultam de lesznek még kérdéseim!
Sajnos a Tibor45 bemutatójáról lemaradtam Hatvanban, de remélem a fehérvári talira elhozza megint a cuccot!

KoLa

Hú! ez nagyon logikátlan! így elsőre - mi szükség van arra hogy behívjunk egy másik szerszám rádiuszát és egy harmadik szerszám hosszeltolásait, de lehet hogy csak esztergagépben gondolkoztam?
Nincs annyi hely egy szerszámtárban hogy minden szerszámról minden adatot hozzácsatolva tároljunk?

s2k5ycubj

Sajnos nem tudtam elmenni Hatvanba,csak a weboldalt láttam a leírással,meg videókkal.Nekem egyenlőre ez tűnik a leghasználhatóbbnak,de ez nem jelenti azt,hogy csak azt fogom használni. Amikor kerestem valami videót (talán telibe fúró volt)a te videódat találtam a neten és így találtam a fórumra (a rengeteg okos komment erre nagyon emlékszem). Most holnap kezdek egy rövid oktatás után cnc esztergályosként,de nagyon nem egyszerű szakma,pont a rengeteg hibalehetőség és szivatás miatt. Szerencsére a forgácsolási elmélettel nincs baj,ez nagyon sokat segít nekem. Nem értem enélkül hogyan lehet valakinek ilyen szakmája. Tehát röviden neked köszönhetem a fórumos létemet,köszönöm!

s2k5ycubj

Pont ez volt a kérdésem,na akkor még egyszer érthetően:Ha van egy hátsó késtartó vagy többfunkciós szerszám(KoLa videó) tehát fizikailag a szerszámot nem kell cserélni,akkor hogy váltasz a gép szerint szerszámot,hogy a szerszám másik felét,hátsó késtartó kését vegye az aktuális szerszámnak,de fizikailag ne mozgassa(ne cserélje mert már ott van)?

KoLa

Kedves barátom!Hát én így kezdtem itt majdnem!
Én elkövettem azt a hibát hogy készen volt a gép és nem úgy működött ahogy gondolni való lett volna!ezért elmentem egy talira anno, de senki sem tudott érdemben segíteni aztán azt mondta VBodi hogy itt van DLaci ő szokott esztergálni, innen indult az egész, talán másnap már regisztráltam is...

KoLa

Ez roppant egyszerű!
A hátsó késtartóban lévő szerszám x koordinátáit minusz előjellel kell elmenteni, a tooltable-ban és a kódban is minden átmérőt minusz előjellel kell ellátni!

s2k5ycubj

Nekem ez még nagyon idegen,még csak a Siemens vezérlésű Emcoturn eszterga szerszámbemérését ismerem. De ott 4 megadott koordináta szerint G54-57)lehet a megadott nullponthoz bemérni a szerszámot és 99 féle korrekciója lehet(-1) mindegyiknek. Viszont a szerszám élszögeit nem lehet megadni,csak a rádiuszt és a használat irányát.

KoLa

A legújabb teszteredmények alapján kiderült hogy az EMC2 az inkrementális léptetés inkrementjeit sugár módban végzi az eszterga felületen az x tengelyen is ! ez eléggé kellemetlen!de ezt majd felezem a configban és észbetartom!:)
A felület bal alsó részén található csúszkás beállításokat szeretném elfelejteni!
Feed override
Spindle override
Jog speed
Max velocity
A jog speed-re egy dro kellene ahová beírom a százalékot, enter, és kész! mert ezt a csúszkát lehetetlen finoman beállítani egérrel!?!
A feed override kívánja a potméteres szabályzást!
Újból azt mondom, össze kell hozni egy komolyabb eszterga felületet erre a LinuxCnc-re!
Mert nem nagyon akarok egerezni olajos kézzel, A mach3-alatt ezt meg tudtam oldani pipákkal és értékmegadásokkal!egyszerűen!
[#nemtudom]

KoLa

Sneci tudta! csak most,már nem merek nagyon hozzányúlni a confighoz( mert jól működik!),azt hogy külön, home x, és külön indítható home z!

Egy újabb kérdés az hogy, az XML fájlokat nem tudom szerkeszteni a Linux alatt...sem!

zozo

"A felület bal alsó részén található csúszkás beállításokat szeretném elfelejteni! "

Nem kell egerezni. A Help menüben ha jól emléxem van egy Gyors referencia menüpont, ott leírja, hogy milyen billentyű kombinációk vannak.
Pl. a jog speed a vesszővel csökken a pont nyomkodásával nő. Teljesen finoman lehet beállítani. Ráállásnál ezeket használom én is.

KoLa

Ma délután szinte csak menetet vágtam az EMC2-vel!
Az eredmény nagyon jó! van egy szabály ! ha egy bizonyos fordulatszámon indítjuk  el a menetvágást akkor utána lehet növelni csökkenteni a fordulatszámot ! de az újabb bekezdésnél vissza kell állni arra főorsó fordulatra amin elkezdtük a menetvágást, a lényege az hogy azonos feltételek kellenek mindíg a gyorsítási szakaszban, mert utána már elég a 100 réses kontroll!
Indul a z tengely az index jelre de, 'jónéhány' impulzust elveszít, mire szinkronba kerül a főorsó mozgásával, vagyis a z sebesség eléri a főorsó által diktáltat!
Ha már létrejött a szinkron akkor lehet változtatni a fordulatszámon is mert az lassabban változik mint a z gyorsulása!

Na! ma ennyit sikerült tesztelni majd folytatom!

KoLa

Na köszi zozo!az újabb segítséget!
Erre gondoltam pont![#wave]

s2k5ycubj

Ez jó,de miért van szükség a fordulatszám változtatására menetvágás közben? Csak szinkron ellenőrzés miatt? Vagy síkmenetet is akarsz vágni?

zozo

Ja és az xml-t pl. midnight commanderben is szerkesztheted.  
Terminal > mc  
Ugyanaz a kezelése mint a dos-os norton commandernek, vagy a win-es total commandernek.  

F3 megnyítja a fájlokat, F4 szerkeszti, ...stb