Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Igen de akkor figyelembe kéne venni azt is hogy: Ez itt egy hobby cnc fórum, és a profi gépeken dolgozóknak nem kéne leszólni, egy új próbálkozást , főleg ha nyílt forráskódú fejlesztésről van szó, vagyis ingyenes a hozzáférés!
Gondolom a Siemens vezérlést sem Te fejlesztetted ki, és nem is az internet segítségével próbáltad megtanulni a kezelését!
Mi viszont akik lenyomtunk az E400-n 30 évet még mindíg érzünk magunkban annyit hogy megpróbáljuk imitálni azt, hogy cnc esztergánk van!
Erre a célra megfelelő az EMC2, Linux cnc, a Mach3 pl nem erre való!

s2k5ycubj

Sokat dolgoztam és dolgozom is hagyományos esztergán. Engem is megfertőzött a hobbi cnc,nincs is ezzel baj,de sajnos egyenlőre nem túl meg meggyőző az emc2-sem.A Mach3-at,pedig nem is ingyenes,semmiképen sem tenném esztergára.Én is erősen hobbista vagyok és igen is az internetről szerzek be rengeteg tudást,a jelenlegi fél munkám (cnc esztergálás) tisztességes elvégzéséhez. Amiért arra adnám a fejem,hogy átalakítsam a gépeimet,hogy megkönnyítse a napjaim másik felét,és kihívásnak sem kis feladat.Úgy emlékszem te is hasonló okokból vágtál bele a géped átalakításába. Tudom azt,hogy egy ilyen átalakított gép soha nem fogja megközelíteni sem a gyáriakat,nem is ez a cél.Sőt sietnem sem kell annyira pl a gyorsjárattal,stb.De azért szeretném,ha megbízhatóan és stabilan jól működne,ez a fő célom! A gyári vezérlő nem tudom milyen gondolat,csak mint ötlet merült fel bennem,de ettől még nagyon nem lesz egy csúszóágyas eszterga rábarkácsolt (ráhobbizott) vezérlővel és hajtással profi gép,de azért működhet,hogy egy kicsit könnyítsen a mindennapjainkon,nem?

s7manbs8

Miért nem meggyőző, mi vele e gond ?

s2k5ycubj

A menetvágás,az egyéb működés közbeni kisebb "csínytevései" a programnak.De nem tartom kizártnak azt sem,hogy nálam jól működne,ezt nem lehet tudni.Szeretnék jó,sőt a legjobb megoldást találni a vezérlő szoftver,hardver konfigurációjára ezért nézek és kérdezek. Nyilván van véleményem és a dolog hobbi részét nézve:amíg elkészítem addig hobbi,utána kell,hogy tudjak napi szinten dolgozni vele.Hiszen ebből élek.Bizonytalan vagyok ezzel kapcsolatban,hogy mennyire sikerülhet mindez és ha nem tudok vele dolgozni akkor az nagyon nem vicces. Sajnos ezt nem engedhetem meg magamnak. Az átalakításokat is úgy kell csinálnom,hogy csak rövid időre állhat le a gép.

s7manbs8

Ha nem túl bonyolult dolgokat kell készíteni, akkor elég egy kis processzor ami a G kódot végrehajtja, nem kellenek ezek a PC-k hozzá, csak egy helyes G kód és egy kis proci.

s2k5ycubj

Ez hogy van,nagyon is érdekelne! Esetleg plc-vel?

PSoft

Cupa "gyakorlati" tanács.:)

"...nem túl bonyolult dolgokat,...kis processzor,...nem kellenek ezek a PC-k,...helyes G kód,...kis proci."  
[#wow1][#conf][#nevetes1][#wave]

s7manbs8

Az a kérdés, hogy mi a feladat pontosan ? Ha az világos jöhetnek a megoldások rá. Meg ott vannak a DOS alatt futó programok pl. PC-re is, TurboCNC meg ilyesmik pl.

s7manbs8

Csak nem te is estergázni akarz ?

PSoft

Hát,...előfordul néha.:)

De,...nekem megfelelnek a "kézi tekerentyűk".:))

s2k5ycubj

Ugyan az a feladat mint egy "sima" esztergán kúp,menet(sima,nem kúpos,nem változó emelkedés),rádiusz,fúróciklus,nagyolás,simítás,egyszerű alakkövetés,esetleg nullpont eltolás. Az nem gond,ha kézzel kell megírni a G kódokat.

s2k5ycubj

Az NCT-honlapon nem rég olvastam,hogy a legújabb vezérlőjükbe már intel-atom procit tesznek,mert már nagy a számítási igény... Tehát egy "hétköznapi" nem túl bonyolult esztergára talán egy kisebb is elég.

s7manbs8

Persze, egy nem MHz nagyságrendű jelkiadáshoz és működéshez nincs szükség egy akkora processzorra, elég egy kisebb, féle is, egy 32 bites fajta pl. ami árban nem eget rengető már, 2-3 eFt-os kategória kényelmesen elhajtogat 2 tengely olyan felbontással, ami egy esztergán kell.

s2k5ycubj

Kedves KoLa mester! Remélem nem bántottalak meg,ha igen bocsánat,nem volt szándékos! Keresem a lehetőségeket és csak kérdés szinten merült fel bennem egy bontott régi gyári vezérlő lehetősége. Ami elbizonytalanított az EMC2-vel kapcsolatban:az írásaid,nekem ebből az jött,jön le,hogy nem kis küzdelmek árán boldogulsz vele. Ha nem így van akkor nem jól olvasok a sorok között. Gondolom azért van sikerélmény is vele,erről is szívesen olvasnánk(remélem sokan olvassák ezt a topikot is!). Szép napot![#wave][#wave][#integet2][#integet2]

KoLa

Á! engem nem tudsz hozzáértéssel megbántani!
Néha nem olvasom vissza eléggé az írásokat, és akkor melléfogok lehet,a hangnemben!de inkább én kérek elnézést mert nálam nagyon jól megy az EMC2, az esztergán 'szinte' hibátlanul, ha előfordul valami akkor azt a problémát végzetesnek látom, és kiabálok segítségért! mert sokan értenek itt a Linux-hoz, és néha elég egy apróság, egy kis segítség a barátoktól, és már megy is minden!  
A múltkor azt írtad hogy a tokmánytól méred vissza a g54 z0 pontot, ez annyira 'felkavart hogy éjjel felébredtem,és ez volt az agyamban.
Nem jutottam vele semmire mert nekem pont fordítva van!