Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Elektrooonnn!

KoLa

Az emc2 legújabb hibája , ami napok óta kisért az, az hogy a Touch off gomb megnyomása után nem történik semmi!
Ez egy esztergagép.
Minden egyes szerszámbemérést be kell írnom még egyszer mert elsőre nem írja felül a régit , csak másodikra![#nemtudom]

s2k5ycubj

Éppen ezért gondoltam az enkóderre a léptetőhőz egy hozzá való vezérlővel,és akkor odatekerhetsz a gyorsjáratnak is rendesen. Egyébkén kell az a nagy rohanás a gyorsjárattal,úgy értem megér annyit a gyorsaság,hogy lépésvesztés miatt meg kelljen állni,esetleg selejtet csinálsz? Nemrég megjelent az enkóderes léptető vezérlő és a másik digitális pedig valahogy érzékeli a lépésvesztést és "szól",hogy baj van. Talán a T2cnc-nél láttam ilyen vezérlőket,sajnos nem a legolcsóbb típusok nyilván.

KoLa

Igen! cserélni kéne a z meghajtást elsőként, de akkor már inkább, egy szervo meghajtás kéne![#wave]
A lépés vesztésem mindíg -z irányban történik, tehát a gyorsjáratban van a hiba amikor visszafelé jön a kés!

s2k5ycubj

Gondolom nagy a tömeg amit mozgatni kell és a szíj hajtás sem a legbarátibb ha nagy erőket kell hirtelen kifejteni.Most nézegettem a t2 oldalát és ha egyszer rászánom magam biztos,hogy plc-s lesz a gép vezérlése mint a profiknál.Simán lehet két motorral két golyósorsót hajtani szinkronban nehézségek nélkül és enkóder kontrollal(hossz szán),nekem a szán vagy 200kg ha nem több,azt gyorsan és pontosan mozgatni nem egyszerű feladat,ahogy nálad sem. Nem szeretem a szíj hajtást,mindig baj van vele,inkább két motorra bíznám a mozgatását. A z irány az hogyhogy -irány? A gépen nálam a munkadarabtól a távolodás mindig pluszos irány,igaz ahogy már írtam nálam a tokmány homloka a nullpont alapból és azt tolom el a munkadarab nullpontjához ha kell. Azért nem világos,mert az átmérő sem mínusz amikor nő,tehát ha hosszabb valami akkor nagyobb értéke kell legyen.Jól gondolom,vagy csak elértettem valamit?

s7manbs8

Azt kéne megcsinálni, hogy a Mach3ba beírt G kóddal hajtani egy robotkezet, ami az EMC gép billentyűjét kezelné, figyelve KoLa gazda parancsait. :)

s7manbs8

Egy bizonyos fokú esztétika nem árt egy CNC szoftvernek sem, de ami a leglényegesebb talán, hogy a kezelő előtt legyen minden lényeges információ, ami szükséges a zökkenőmentes használathoz.

A mai gyerekeket lehet nem zavarja annyira a sok csicsa-micsa, mi még ahhoz szoktunk, pl. a filmeknél is, hogy óránként volt egy hulla egy krimiben is, manapság meg már percenként minimum egy bolygónyi lakót kinyírnak és még ezt is kevésnek érzik, 5 percig nem tudnak egy filmet nézni folyamatosan. :)

KoLa

Lehet kicsit rosszul fogalmaztam! a referencia kapcsolóim az x tengely hozzám eső végén és a z-n pedig a szegnyeregnél van, de az csúsztatható, a munkadarab hosszához vagy a szegnyereg helyzetéhez állítható!A g53 koordinátáim vannak ezért negatív előjellel!
A g54-t én a munkadarab végére nullázom mindíg a t1 késsel, így a többit viszi magával, ha ráérintek az anyag végére akkor a többi szerszám is tudja a z0-t, ez van ha gyorsváltó késtartói vannak a hobbistának és sok sok betét hozzá!

KoLa

Ez nekem is eszembe jutott, a két motoros hajtás még léptetővel is jobb lett volna a z-n sőt!
A melóhelyemen gond nélkül száguldozik két léptető egymással szinkronban, a plazmavágó gépen, gond nélkül!
Csak akkoriban erre tellett! most már másképpen építeném!

KoLa

KoLa

Továbbra is hiba az EMCmben hogy a touch off nem működik elsőre! mi okozhatja ezt a hibát?

bjam28

Pontosan mit csinálsz?
Mi történik, mi nem történik?
Van hibaüzenet?  
Idevágó G-kód részlet?

s2k5ycubj

Olyan van nekem is,nagyon szeretem. Jól lehet fúrni előtolással a nagy gépen.

KoLa

Nem fut egy kód sem, nincs hibaüzenet sem, csak módosítani akarom egy szerszám adatait, pl a betöltött szerszámmal megesztergálom az anyagot és ezt a méretet akarom beírni, x kijelölve, touch off! a kijelzőbe beírom pl hogy 79.38 aztán ok, marad minden az előző mérettell! Aztán megismétlem és akkor meg beírja!
Ez csak akkor van ha tool table van kijelölve , g54-nél egyből beírja.

s7manbs8

Az EMC2 útjai kifürkészhetetlenek ? :)