Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

bjam28

Az én tesztjeim szerint (és a doksi szerint is) sem az M0 sem az M1 nem kapcsolja le a főorsót és nem állítja le a hűtőfolyadékot.

Az M2 és M30 viszont leállítja a főorsót és kikapcsolja a hűtést

s2k5ycubj

Más cnc gépeken is a program vagy ciklus vége mindig M30.És utána áll minden.

KoLa

Nekem ez a föorsó stop azért kell hogy meg tudjam fordítani a tokmányban az előgyártmányt, bármeddig tart is! és aztán egy gombnyomással folytassam a program futását!
Persze megoldottam,m1 előtt m5 és utána m3,szépen ment egész délelőtt!  
Két új probléma adődott! az egyik a hűtővíz indítása a program elején,m8,nem mindíg működött, beírtam mellé már az m7 is, aztán az lett a vége hogy a ciklus indítása előtt f7 erre indul a hűtés aztán start!
Ez így ment sokáig de aztán azt vettem észre hogy nem mindíg tudom kicserélni az anyagot a tokmányban , mert mire indítanám akkorra az Ubuntu kilép, és kéri a jelszót a visszalépéshez, itt kb 1percről van szó és ez mintha folyamatosan csökkent volna! ki szeretném kapcsolni ezt a funkciót! hol is kell ezt a funkciót kilőni?

KoLa

Ma egy szerszámmal dolgoztam sokáig!
Az EMC2 csak egyszer állt meg szerszám betöltés miatt, amikor legelőször futott a program!
Ezek szerint ha az a szerszám van betöltve mint amit a program elején kérünk betöltésre akkor nem áll le a futtatás hanem megy tovább simán.

KoLa

A szerszám táblán egy fúrót is meg lehet jeleníteni , csak a hátszöget negatív előjellel kell beírni!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/F%far%f3ciklus.jpg" border=0>

KoLa

Áttértem a képernyő mentésre, mert kaptam egy kis segítséget köszönöm!
Ez a Béni féle fúróciklus átirata ngc formátumba g95 előtolási móddal , de itt ez már valódi fordulatonkénti előtolás, szinkronban a főorsóval!
A kód futása közben készült a képernyő mentés.
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/F%far%f3ciklus02.jpg" border=0>

s2k5ycubj

Alakul ez szépen! [#eljen][#eljen][#eljen]
Töröm a fejem én is,hogy miként kéne cnc-síteni a varázsceruza hegyezőt (nagy esztergát). Néztem,hogy a tiéd sem volt egyszerű,de nekem kétszer akkora a gépem...

bjam28

Az M7 a porlasztásos hűtés az M8 az "árasztásos" hűtés bekapcsolása. Persze attól függ Neked mi hova van bedrótozva (halui.mist.on vagy halui.flood.on).  

M9 mindkettőt kikapcsolja.  

A képernyővédő jelszavas védelmének kikapcsolása: Rendszer -> Beállítások -> Képernyővédő : Képernyő zárolása ... pipa kivétele. Érdemes meggondolni azt is, hány perc után aktiválódjon a "védő" : Számítógép üresjáratba kerül... (jó idiótán hangzik ez az üresjárat). Egyébként csak a régi katódsugárcsöves monitorokon véd valami ellen, az LCD-k nem tudnak beégni.  

bjam28

Hogy is lehetne másképp?  

Ha a program elején betöltöd az adott szerszámot, akkor amíg a szerszám betöltve marad, addig nem áll meg szerszámcserekor mert tudja hogy az adott szerszám már bent van.

KoLa

Közben én is rájöttem hogy nem jó a pinek kiosztása! ez megoldódott , gondolom a halfile-ban kell keresni ezeket "(halui.mist.on vagy halui.flood.on)"
A szerszámcserénél csak régi beidegződés, a mach3-ből mert ott ki tudom pipálni hogy mi történjen ekkor!

KoLa

Akkor neked 'kéccerakkora' problémát kell majd megoldani!mi a gép tipusa?

s2k5ycubj

Egy jó öreg progress 525-ös,de jól működik (majdnem)minden rajta.Szeretem,de ahogy te is mondtad egy hagyományos gépnél sokkal jobb és főleg pontosabb egy cnc. Csak a hosszán majd két méteres hosszára a golyósorsó biztosan nem lesz olcsó mulatság... Meg a többi sem.

Béni

Ha nincs valódi szerszámcsere, akkor általában az M6 szükségtelen. (Első/hátsó késtartó vagy csoportszerszám használata esetén.)
A korrekció érvényesítésében nem játszik szerepet.

s2k5ycubj

És egy többfunkciós szerszám esetén ha nem cserélsz akkor hogy van szerszámkorrekció? És a hátsó késtartó nem külön szerszám a program(és szerintem is)szerint? Ezek fontos nem lényegtelen információk! A múltkor remegés miatt be kellet fogni egy forrasztott lapkás kést egy cnc esztergába és szinte megrökönyödtek,hogy nem lapkás és ha elkopik ki kell venni és újra kell mérni.

s2k5ycubj

Próbálok információkat gyűjteni,hogy melyik vezérlő programot érdemes választani,de nem egyszerű mert az EMC2 sok mindenben jobb esztergára a Mach3-nál de még nem tiszta a kép,bár nálam nagy favorit Tibor45 eszterga vezérlője is.