Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Kellene az a 'fránya' dro az EMC2Turn-re, mert ennélkül nem megy a dolog egyáltalán! ez a fordulatonkénti előtolás kijelzése volna!
Ugyanis a tesztek azt bizonyítják hogy az EMC2 nem szól menetvágáskor ha elfogy a z sebesség a főorsó fordulathoz képest, hanem azzal a sebességgel folytatja ami a maximális.
Szóval nem tudom mikor értem el a határt!
Bezzeg más egyszerűbb esetekben azonnal dobálja a hibaüziket és blokkolja a munkát!
Szerintem meg kéne alkotnunk egy eszterga felületet tutira, mert ez így csak egy maróadaptáció'  
Hogyan használjak G41-t ha egyből hibaüzenet van, és nem tudok továbblépni, próbáltam megnézni mi lesz a szerszámcsúcssugár kompenzációval ha használnám...
Ha már ilyen szépen mutatja a vezérelt pont és a késgeometria közötti különbséget, beírtam a kódba hogy mi lesz ...de csak hiba!hiba hátán!

bjam28

Több dologról írsz, vegyük egyenként:

Az első részben azt írod, hogy jó lenne egy fordulatonkénti előtolás kijelző. Jól értem, hogy ennyi elég az "eszterga felülethez"?  
Vagy mást is beleértesz abba?

A G41-el kapcsolatban az egy másik megoldandó probléma? Mi a hibaüzenet? Van annak köze az első dologhoz?

A késgeometria megint más téma? Ha hibaüzenet van akkor azt tedd ide be!

bjam28

Írd be MDI-ben:
M3S3000
Elindul a főorsó?
Utána G95 az MDI-ben.
Hibaüzenetet ad?

KoLa

Az MDI-ből működik nincs hiba üzenet!

KoLa

Ez az a kód ami csak megpöccinti a főorsót és már meg is áll!

g21 g18 g7 g40 g95
m3 s500
m8
t1 m6
g43
g0 x112
g0 z0
g1 x-0.8 f 0.2
g0 z1
g0 x106
g1 z0
g1 x108.8z-2 f0.1
g1 z-104 f0.2
g0 x112
g0 z1
g0 x200
g0z50
m9
m5
m2

Béni

Nem használtam még az EMC-t, de egyéb vezérlőknél a szerszámváltás(szerszámcsere) után illendő a főorsót indítani.
Az M6 valószínűleg megállítja.

bjam28

Béninek igaza van!

Az M6 parancsnál a főorsó leáll. Utána kell tenni az M3 S500 kódokat és jó lesz.

Ilyen "rejtélyes" esetekben érdemes lépésenként végrehajtami a programot és minden kiderül.

Ha már itt tartunk, az M8 elindítja a hűtőfolyadékszivattyút. És az bizony nem áll meg szerszámcserekor! Érdemes tehát az M8-ta is áttenni a szerszámcsere utánra. Bár van aki nedvesen szereti :)

Egyébként a doksiban részletesen le van írva mi történik M6 után. Ilyen esetekre mondta volt matektanárom: "Este lefekvés előtt fogod a 600 oldalas szakirodalmat és addig olvasol míg el nem alszol rajta."

KoLa

Köszönöm a segítséget, Béni és bjam28! lesz még kérdésem, de most letesztelem ezt az m6 utáni dolgot!

KoLa

Béni! nagy vagy !egyből jó lett! köszönöm! ezt az értékes segítséget![#eljen][#wave][#worship]

KoLa

Béni! mi a kedvenc dalod? mert azt majd betanulom gitáron, a legközelebbi talira![#nevetes1][#wave]

Béni

"Utcára nyílik a kocsmaajtó,
Kihallatszik belőle a szép muzsikaszó,
Sört ide, bort ide, te szép barna lány ..."
[#wink]

KoLa

János! igazad van  az m6 parancsra az EMC2 leállítja a főorsót!
Van egy új kérdésem, az m0 és az m1 működése nincs eléggé részletezve a leírásban, ezért azt kérdezném hogy, melyik az amelyik leállítja a főorsót hagyja tovább a hűtést működni?
Mert egy hobbi gépen ' ez csak egy kis apróság ' de, lényeges néhány esetben hogy ne álljon le a hűtés!ez idő alatt mert az újraindítás késedelmet okoz a hűtésben...
Csak néhány tesztem volt 'ezidáig' ebben a témában , sajnos nem tudtam kipróbálni a hibaüzenetek miatt!

KoLa

[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#taps]

Béni

M0 - programstop
M1 - feltételes stop (kapcsoló állásától függően végrehajtott vagy nem.
Működésbeni különbség nem szokott lenni köztük. (Kivéve a feltételt.)

VViktor

M07 hűtőfolyadék #2 bekapcsolás
M08 hűtőfolyadék #1 bekapcsolás
M09 hűtőfolyadék kikapcsolás
Ha lehet inkább ezeket használd a programon belül.
Bár ahogy Béni írja az M0 mindent kikapcsol.