Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

lari

A következő menetvágási hibába ütköztem EMC2-vel:

Menetvágás elindul, majd a harmadik negyedik fogás után a kés Z irányba eltolódik valamennyiel
aztán a következő fogásnál megint visszaáll az eredeti Z pozícióba. aztán a beállított 30 fogás alatt, mindezt párszor megismétli.

A kód a következő:

t2 m6
G43
#1 = 0 (1-es válltózó deklarálása)
#4=2.9 (menet mélység)
#5= 30 (fogások száma)
m3
s500
#2=-4.4 (x kezdö)
#3=20 (x vég)
o100 while[#1 lt #5]
g0 x z10
G33 xZ-30 K9
g0 x21
g0 z10 x0
#2=[#2-#4/#5]  
#3=[#3-#4/#5]  
#1=[#1+1]  
o100 endwhile  
M30

Mi lehet a probléma?

lari

Az eslő X után ami nem látszik kapcsos zárójelben  #2

A második X után #3

lari

Közben megpróbáltam kisebb fordulaton ugyanezt a menetet.
Eddig 250 volt, most 190.
Sokkal job az eredmény, de nem tökéletes.
Régebben próbálkoztam ugyanezzel a menettel és akkor még jó volt 250-es fordulatszámmal is.
Mach3-nál viszont ugyanez az emelkedés megy 500-as percenkénti fordulatszámmal is...

000000000

Nyilván van egy max. határfrekvencia, amit még a rendszered (HW+SW) képes biztonságosan feldolgozni.
A Mach nem mérvadó, hiszen nevetséges módon 1 vagy 4 réssel dolgozik, ami játék kategória.:)

lari

Igen azt hiszem időzítési problémák lehetnek, ennyit tud a gépem.

lari

Azt hogyan tudom elérni, hogy egy működő EMC konfigurációt áttegyek egy másik számítógépre?
Pontosan mit és hova kell másolni, hogy el is induljon?

bjam28

Szia Lari!

A "/home/lari/emc2/configs" könytárban vannak a konfigurációk egy-egy könyvtárban pl. "stepper-mm". Fogod a könyvtárat (stepper-mm) a tartalmával együtt átmásolod az új gépen ugyanebbe a könytárba.  

Vigyázat: a "lari" a Te saját home konyvtárad, az lehet hogy Te máshogy hívod. Szintén az "emc2" a régi könyvtárnév, most már "linuxcnc" nevű könytárat csinál az újabb install és az alatt kell keresni a "configs" mappát.

lari

Köszi János, így már világos!

lari

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban....
Ha átmásoltam a másik merevlemezre a nevezet mappát, akkor hogyn tudok az asztalra egy indító ikont készíteni, amivel indítom a programot?

bjam28

Szia Lari!

(Nekem angol a választott nyelv, de a menüsorok sorrendje ugyanaz magyarul is)
Jobb egérgomb az asztalon és feljön egy menü:
felülről a második "Create launcher" majd feljön egy ablak. Itt 1) a típus: marad az applikáció (alkalmazás?), 2) a név amit akarsz (linuxcnc), 3) majd a parancs (command) sorban beírod hogy:
linuxcnc /home/lari/linuxcnc/configs/atekonfigod.ini és is kész .

Nyilván ha Neked még emc2 a program és a mappa neve akkor azt úgy írod. A "tekonfigod.ini" meg az INI fájl neve. Ha nem közvetlenül a "configs" mappában van akkor további könytárnév kell.
Szóval ez csinál egy gyorsindító ikont az asztalra, ami elindítja a linuxcnc nevű programot az adott teljes elérési útvonallal megadott INI fájllal.

Béni

Található valahol teljes leírás a G-kódból elérhető rendszerváltozókról? (System variables vagy System parameters)
Párat találtam, de nem azt, amire szükségem lett volna.
Van lehetőség G-kódból törölni az üzeneteket? (MSG-el és DEBUG-al kiíratottakat.)

w987wzmm

Sziasztok!
Ezeket az állításkilehetőségeket, mivel lehet állítgatni a billentyűzeten? Jog Speed, az megvan... de a többit, mivel lehet? Megoldható-e, hogy külső potival szabályozzam?
http://kepfeltoltes.hu/120830/szab_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

bjam28

Szia Béni!

Itt van egy lista, de szerintem ezt megtaláltad Te is:
http://linuxcnc.org/docs/html/gcode/overview.html#_numbered_parameters_a_id_sub_numbered_parameters_a" TARGET=_fnew>Numbered parameters

Milyen paramétert keresnél?

Nem találkoztam az üzenet törlési lehetőséggel...Szerintem nem lehet ilyet csinálni..

bjam28

Szia Servo!

Billentyűzetről lehetséges kezelni, itt az összes gyorsbilletyű:  "Help" -> "Quick Reference".

Külső potival kicsit macerás lehet (analóg volta miatt), de kézikerékkel (MPG/indexjelek) már egész egyszerűen működhet.

w987wzmm

Köszi! Megnézem... [#worship]