UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

huatn6gfd

Ha ugyanazzal a szerszámmal marod, akkor a g-kód lehet a ludas, ha nem, akkor lehet a szerszám is pontatlan. A g-kódok és a szerszám(ok) pontos mérete nélkül nem lehet értelmes és megalapozott választ adni. (A szerszám(ok) mérete alatt nem azt értem, ami rá van írva, hanem a rendes mérőeszközzel mért valós méretet.)

drw6xczyc

Sziasztok! Létezik olyan posztprocesszor UCCNC-hez ami kompatibilis a Fusion 360-al? A beépített posztja nemtudja kezelni a vezérlőn belüli szerszámátmérő hívást. Találtam nehezen 1db-ot az interneten amivel a kontúrmegmunkálás jó de a ráállásokat elrontja.
Jó lenne ha meglehetne oldalni ne kelljen minden egyes korrekció miatt újra generálni az egész programot. Köszönöm ha tudtok segíteni. Üdv.

0kb9parw

Biztos úgyjártál mint én amikor tanultam kézzel programmot írni. A ráállásnak a szerszám sugárnál nagyobbnak kell lenni küll
önben nem tud ráállni a kezdésre .

rekw74z

Frekveniaváltót szeretnék működtetni UC300USB analóg portján. Az UCCNC-ben milyen port és pin számot kell megadni a PWM menüben? A leírásban pin számok vannak megadva de a kifejtő modulon csak Analog out 1, 2, GNd és 12V szerepel. Port szám sincs a leírásban hozzárendelve az analóg porthoz.
Köszönöm a segítséget!

huatn6gfd

Semmilyet (pin 0, port 0). Az I/O oldalon kiválasztod a felhasznált analóg csatorna számát a "Spindle PWM -> analog ch." sorban.

scz6dxan3

Sziasztok!

Az alábbi problémával fordulok hozzátok, hátha van valami ötlet a megoldásra.

Adott egy vágógép, ahol:

-   Program bemenetként abszolút koordinátákkal ellátott g-kódot kap a rendszer

-   A gépkezelő a vágófejet a plazmavágáshoz használt THC bemeneteken tudja manuálisan – gombok segítségével – vágás közben is Z-ben mozgatni.

-   Mérőszenzor, stb. nincs beépítve a rendszerbe, tehát a Z0-át a kezelő adja meg a vágófej magasságának kézi beállításakor

-   Az egyes vágott objektumok közötti átálláskor a gép G0 Z50,  G0 Z0 utasításokkal kiemeli a vágófejet az átpozícionáláskor.

A probléma az, hogy a gépkezelő a vágás során manuálisan mozgatja a Z tengelyt azért, hogy a nem vízszintes anyagba ne ütközzön bele a vágófej.  
Tehát ha a vágás során a kezelő pl. 5 mm-t emel a fejen, az eredeti Z 0 koordináta helyett Z=5 koordinátát kapunk.
Ez idáig jó, de a probléma az új objektumra való átálláskor történik, mert a fej kiemelkedik Z=50-re, majd az új X/Y koordinátákon a rendszer visszaviszi Z=0-ra, ami az anyagba való ütközést okozza...

Van valami ötletetek arra, hogy miképp oldjam meg ezt a problémát? Az lenne a cél, hogy amikor az új objektumnál elméletileg Z=0-ba megy vissza a gép, akkor az a koordináta a gépkezelő által már 5 mm-el megemelt szinten legyen.

Tehát valahogy menet közben át kellene állítani az objektumok végén a Z tengelyem nullpontját az új, ,,manuálisan megemelt" koordinátára.

Köszönöm a segítséget!

axy5gjjmz

Tudom, hogy "kőbaltás" megoldás:
A gépi vágófej szára beleillik egy MZ első teleszkóp alu hüvelyébe. A fej kapott egy csapágy külsőből készült karikát.
A karika csúszik a lemezen és emelgeti a teleszkóphüvelyben a vágófejet, a gravitáció pedig megoldja a felület követését.
Két bilinccsel megoldható a határolás.
Csak egy próba miatt készült még 2016-ban és hát "úgymaradt"!
Abból született, amit éppen találtam itthon. 0 forint!
Hátránya, hogy kopik az alu!
Néha a cunder útban van!
Használok "cseppoldót" a hegesztőktől, lemezre-fejre!
Ritkán kell elővennem, de akkor két-három napig megy.
Azért illik a kezelőnek figyelni!!!
Remélem, hogy ad ötletet!
Mondjuk nálam nem nagy gond egy kis ütközés!
A fej el tud fordulni jobbra-balra, előre-hátra, ha nincsenek agyonhúzva a rögzítő csavarok.

rekw74z

scz6dxan3

Köszi, időközben megoldottam szoftveresen a problémát (saját M kód, ahol a nullpont korrigálásra kerül)

axy5gjjmz

Szia!
Hát így egy kicsit kényelmesebb lehet!!![#taps]
Publikus? Nem publikus?

scz6dxan3

Ez lett belőle (szándékosan csak G54 alatt üzemel):

M32.txt

// ------------------ Z nullpont korrigalasa a vagas kikapcsolasa utan, hogy a fej ne utkozzon a lemeznek

double ActualMachinePosition_Z   = 0;
double ActualWorkingPosition_Z   = 0;
bool IsActiveG54      = false;

IsActiveG54             = AS3.Getbuttonstate(118);   // G54 button

if (IsActiveG54) {

ActualWorkingPosition_Z   = exec.GetZpos();

// Ha az aktualis munkadarab koordinata nagyobb 0-nal - tehat magasabban van a gep az eredeti pozicional
  // akkor a Z tengely nullpontjat korrigalni kell az aktualis gepi Z pontra
  if (ActualWorkingPosition_Z > 0) {

ActualMachinePosition_Z    = exec.GetZmachpos();

exec.Code("G10 L2 P1 Z" + ActualMachinePosition_Z);
    exec.Wait(200);    
  }

}

axy5gjjmz

jnsx74344

Hello, egy kis gonddal küszködöm. Van egy freqiváltóm aminek ki kellene m5 stop jelet küldenem egy porton. Ezt hogyan tehetem meg, mert nincs az m5 a kimeneteknél, csak m3 és m4 van.

huatn6gfd

Szia! Használod az M4-et is?

jnsx74344